sayfa 24e kadarki konulardan 10 tane sorum var

Konu 'Tarih - İnkılap Tarihi 12. Sınıf' bölümünde xqyzm tarafından paylaşıldı.

1. xqyzm

xqyzm Üye

14 Aralık 2009

Çağdaş Türk Tarihi kitabından sayfa 24e kadar olan konulardan 10 tane sorum olacak ayrıntılı bir şekilde cevap verirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler
    1.Paris konferansında galip devletlerin beklentileri nelerdir?

2. Çarlık Rusya'sı nasıl yıkıldı? ve Bolşevik ihtilali nasıl çıktı?

3. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin kurulma aşamalarını yazınız

4.Sovyetler Birliği'nin asimile siyasetini açıklayınız

5.Orta Doğu'nun özellikleri nelerdir?

6.Orta Doğu'da büyük devletlerin durumlarını ve politikalarını açıklayınız

7.1929 dünya ekonomik krizi nasıl çıktı? dünyaya etkisi nasıl olmuştur?

8. 1929 dünya ekonomik krizinin Türkiye'ye etkileri nelerdir?

9. Türkiye bu krize karşi nasıl önlem almıştır?

10.1929 dünya ekonomik krizinin sonuçları nelerdir?
  2. arvalli92

arvalli92 Üye

25 Eylül 2010
    3-Rus çarlığı halkı aşırı yoksulluk içinde yaşıyordu. Devlette yolsuzluklar ve usulsüzlükler ayyuka çıkmıştı. Bu durumda halk ayaklanarak Rus Çarı 2.Nicola'nın tahttan inmesini sağladı. "Duma" adı verilen geçici bir meclis ve hükümet oluşturuldu. 1917 Ekim sonuna doğru sürgünden dönen Vlademir İlyinc Lenin önderliğinde geçici hükümet devrilerek sosyalist Bolşevikler iktidarı ele geçirmiştir.
    1917-1923 yılları arasında çalkantılı bir dönem ardından Ocak 1923 Sovyet Sosyalist Cumhuriyet Birliği kuruldu.
    5-Coğrafi konum, yer altı ve yerüstü zenginlikleriyle özellikle batılı devletlerin ilgi alanıdır.
    7-1929 sonbahar aylarında Amerikan borsası aşırı derecede değer kazanmıştır. ABD'deki üretim fazlası, Amerikan şirket ve holdinglerin borsada aşırı değerlenmesi, dünyanın birçok yerine kredi açması fakat bu kredilerin geri ödenmemesi, halkın açgözlülüğü nedenlerine bağlı olarak ard arda şirket iflaslarının gelmesi bir anda halkın paniğe kapılması ile başlamıştır.(21 Ekim 1929) Bu olay tarihe "kara perşembe" olarak geçmiştir. 24 Ekim'e kadar 3gün içinde 4,2 milyon dolar kayıp olmuştur. ABD borsası 4/3 oranında değer yitirmiştir.
    8-*Türkiye'de dış alım %65 dolatında düşmüştür.
    *Dış satım %45 civarında gerilemiştir.
    *Türkiye bir tarım ülkesi olduğu için sanayi ülkelerine göre krizden daha az etkilenmiştir. olumsuz etkilerini de daha kısa zamanda onarmıştır.
    *Yeni kurulan bir devlet olarak sanayisini geliştirmeye çalışan Türkiye'de 1929 krizi başarılı olmadı.
    10-*Tarım ürünleri fiyatları %40 ile %60 oranında düşmüştür.
    * Köylü bundan olumsuz şekilde etkilenmiş, yoksulluk artmıştır.
    * Dünya üretimi %42 oranında düşmüştür.
    * Dünya ticareti %65 dolayında düşmüştür.
    * Dünya genelinde 50milyon insan işsiz kalmıştır.
    * Almanya'da Adolf Hitler'in iktidara gelişini kolaylaştırmıştır. Daha sonra 2.dünya savaşının baş mimarı Adolf Hitler olacaktır.
    * Dünya genelinde ekonomi, sosyal, siyasal ve kültürel sonuçları uzun yıllar boyunca devam etmiş, ülke krizi bitiş tarihinde değişiklik göstermiştir. Krizden güçlenerek çıkan 3ülke vardır: Sovyetler Birliği, Japonya ve ABD