sayfa 39-44 arası...

Konu 'Tarih - İnkılap Tarihi 10. Sınıf' bölümünde turkshrap123 tarafından paylaşıldı.

  1. turkshrap123

    turkshrap123 Üye

    Katılım:
    12 Ocak 2010
    Mesajlar:
    3
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    0

    1) "İstanbul'un içinde Türk sarığını görmek, Kardinal külahını görmekten daha iyidir" sözünü açıklayınız

    cevap:
    Osmanlı devletinin kuruluş dönemlerinden itibaren izlediği hoşgörü politikası ile aldıgı topraklardaki halka tanıdıgı din ve vicdan hürriyetinden dolayı bu söz söylenmiştir

    2)İstabul'un kuşatmasında Osmanlı gemilerinin Haliç'ten indirilmesinin İstanbul'un fethine katkısı neler olabilir?

    cevap:
    Karadan kusatma devam etse basarısızlıklada sonuçlanabilirdi.Ama haliçten indirilen gemiler ise bizansların molarini büyük bir ölçüde bozdu ve fethin gidişatı degişti

    3)Papa, İstanbul' un fethi üzerine dediği "Asıl fethi şimdi gerçekleşti" sözüyle ne ifade etmek istemiştir?

    cevap:
    Fatihin istanbul halkına erdigi özgürlükleri duyap papa , Osmanlı devletinin esas zaferi şimdi kazandıgını istiraf etmiştir

    4)İstanbul' un fethinin siyasi, kültürel, ve ekonomik sonuçlarının günümüz Avrupa'sına etkilerini değerlendiriniz.

    cevap :
    Büyük bir çarpıda etkisi ve gelişim içinde oldugunu görüyoruz

    5)İstanbul'un nüfus yapısının çeşitliliğinden yola çıkarak Osmanlı Devleti'nin İstanbul' da uyguladığı yönetim hakkında neler söylenebilir?

    cevap:
    Osmanlıların hoşgörüye dayalı yönetim anlayışı altındaki istanbul İstanbul,sadece müslümanlar için değil aynı zamanda avrupada baskıya uğrayan Yahudi ve Hristiyanlar için de çekim merkezi haline gelmiştir

    6) Otlukbeli Savaşı'nın kazanılmasının Osmanlı Devleti açısından önemi nedir?

    cevap:
    otlukbeyi şavası nın kazanılmasıyla Dogu anadolu nun güvenligi saglanmıs oldu

    7) Osmanlı Devleti'nin Venedik'e ayrıcalıklar vermesinin nedenleri nelerdir?

    cevap:
    Osmanlı devletinde ticari hareketliliği sağlanması açısından önemlidir.Ayrıca venedik in Haçlı birliğiden koparılması amaçlanmıştır

    8)Kırım'ın Osmanlı Devleti'ne bağlanmasının yararları neler olabilir?

    cevap:


    • Karadeniz bir Türk gölü haline geldi
    • İpek yolu'nun karadeniz in kuzeyine giden kolu denetim altına alındı
    • Kırım ın alınmasıyla Lehistan üzerine doğudan yapılacak seferlerde üs kazanıldı
    Sayfa 44 tablo ;

    Anadolu Türk siyasi birligini saglamaya yönelik faaliyetler ;
    karamanogullarının alınması

    Anadolu siyasi ise ;
    Otluk beyi savası

    Balkanlardaki faaliyetler ;
    sırbıstanın fethi ,eflakın fethi , Arnavutluk seferi , bosnanın fethi

    Karadenizin hakimiyeti için yapılan fetihler ;
    Amasranın fethi , sinop ve trabzonun fethi ve kırımın fethi

    Akdeniz hakimiyeti için yapılan fetihler ;
    moranın fethi, taşoz,limni,midillinin fethi,egriboz , zenta ve kefalonya adalarının fethi


    :330:sitemizden alıntıdır...
    SHAFAK94, busee burcu ve ...HasRéT... bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş