Sayfa 75 Ünite Değerlendirme Soruları

Konu 'Fen Bilgisi 8. Sınıf' bölümünde Balpetek tarafından paylaşıldı.

  1. Balpetek

    Balpetek Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2009
    Mesajlar:
    34
    Beğenileri:
    75
    Ödül Puanları:
    0

    Arkadaşlar sitede aradım ama bulamadım. Ders kitabı sayfa 75'teki Ünite Sonu Değerlendirme Sorularını yapabilir misiniz? Sınavda onlardan çıkacak diye dedikodular var da :D Soruları yazıyorum aşağıya:


    A)

    Doğruysa D, yanlışsa Y yazın.

    1) Bir cisim üzerine etki eden kaldırma kuvveti daima yukarı yönlüdür. ( )
    2) Sıvı içerisinde tartılan bir cisim, havadaki ağırlığından sıvının uyguladığı kaldırma kuvveti kadar hafifler. ( )
    3) Arabalardaki hidrolik fren sistemi(ayrıca hidrolik fren sistemini birisi anlatabilir mi ne olduğu konusunda hiçbir fikrim yok da), sıvıların basıncı iletme özelliğine dayanır. ( )
    4) Atmosfer, aynı gazla şişirilmiş 10 cm yarıçaplı balona, 20 cm yarıçaplı balondan daha büyük şiddette kaldırma kuvveti uygular. ( )
    5) Akışkan olarak adlandırılan sıvı ve gazlardan oluşturduğu basınç, onları meydana getiren taneciklerin ağırlıkları ve hareketlerinden kaynaklanır. ( )
    6) Havanın yoğunluğu kaldırma kuvvetinde etkili değildir. ( )
    7) Sıvı içerisinde askıda kalan bir cismin ağırlığı kendi hacmi kadar sıvı ağırlığına eşittir. ( )
    8) Yüzen bir cismin bağlandığı dinamometre sıfırdan farklı bir değeri gösterir. ( )

    B)


    Koyu yazılmış olan sözcükleri cümlelere göre seçip işaretleyelim.

    1) Uygulanan kuvvetin etkisiyle bir çivinin başında oluşan basınç, ucunda oluşan basınçtan büyük/küçük olur.
    2) Bir maddenin yoğunluğu, kütlesinin hacmine/hacminin kütlesine bölünmesiyle elde edilir.
    3) Bir akışkana uygulanan basınç aşağı yönde/her yönde iletilir.
    4) Sıvıların basıncı sıvı sütununun yüksekliğine bağlıdır/bağlı değildir.
    5) Sıvıların basıncı sıvı içerisine bırakılan cismin yoğunluğuna bağlıdır/bağlı değildir.
    6) Sıvı basıncı sıvının konulduğu kabın genişliğine ve şekline bağlıdır/bağlı değildir.
    7) Tuzlu su içinde 1 m derindeki basınç, tatlı su içinde 1 m derindeki basınçtan büyük/küçük olur (Tuzlu su, tatlı sudan yoğundur.).

    C)


    Aşağıdaki soruların cevaplarını yazalım.

    1) İçerisinde su bulunan kaba, silindir şeklinde bir cisim bırakıldığında bu cismin yarısı su içerisinde kalarak yüzmektedir. Aynı kaba, silindirle aynı maddeden yapılmış yanda verilen farklı büyüklük ve şekillerdeki cisimler bırakıldığında bu cisimlerin su içerisinde alacağı konumlara ilişkin düşüncelerimizi açıklayalım.

    2) Kütlesi 100 g, hacmi 200 cm3 olan ve suda çözünmeyen bir katının suda yüzüp yüzemeyeceğini belirleyelim(suyun yoğunluğu = 1 g/cm3).

    3) Aynı hacim ve ağırlığa sahip iki kova ağzına kadar suyla dolduruluyor. Kovalardan birinde, su yüzeyine bırakılan bir tahta parçasının yüzdüğü gözleniyor. Bu haldeyken kovalar eşit kollu terazinin karşılıklı kefelerine konulduğunda denge bozulur mu? Neden?

    4) Eşit kollu terazinin bir kefesindeki 400 g'lık kütle, içerisindeki suyla 300 g gelen bir bardak ve 100 g'lık başka bir kütle ile dengeleniyor. 100 g'lık kütle, içerisinde su bulunan bardağa bırakıldığında su taşmadığına göre terazinin dengesi bozulur mu? Neden?

    5) Sıvıların basıncı yoğunlukla orantılı olduğuna göre, su yüzeyinden 15 m derinlikteki bir noktada su basıncı 1,5 atm ise sudan 1.26 kat daha yoğun olan gliserol içerisinde aynı derinlikteki basınç ne olur?






    Arkadaşlar sorular bunlar. Üşenmeden yazdım valla :D Cevaplayanlara şimdiden teşekkürler :D

    Aşk MeLeqi bunu beğendi.
  2. Balpetek

    Balpetek Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2009
    Mesajlar:
    34
    Beğenileri:
    75
    Ödül Puanları:
    0
    Lütfen, kimse yapmadı mı?
  3. hazz

    hazz Üye

    Katılım:
    9 Aralık 2009
    Mesajlar:
    2
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    ben de bu soruları bulamadım hemen lazım ne yapabilirim?:cold:
  4. 'FirarPerest'

    'FirarPerest' Üye

    Katılım:
    30 Eylül 2009
    Mesajlar:
    1.350
    Beğenileri:
    1.646
    Ödül Puanları:
    0
    1 doğru
    2 doğru
    3 doğru
    4 yanlış
    5 doğru
    6 yanlış
    7 doğru
    8 yanlış



    küçük
    hacminde kütlesine
    her yönde
    bağlı değildir
    bağlı değildir
    büyük


    Arkadaşlar bunun cevapları forumda var.Eğer biraz forumda dolaşırsanız bulursunuz ..;)
    "korsan3041"adlı üyeden alıntıdır.
    mCRapeL, tuğba_1905 ve pınar ebiç bunu beğendi.
  5. hazz

    hazz Üye

    Katılım:
    9 Aralık 2009
    Mesajlar:
    2
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    bende gördüm sitede bunu ama c bölümü önemli olan ama zaten geçti okulda yaptık.
  6. Balpetek

    Balpetek Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2009
    Mesajlar:
    34
    Beğenileri:
    75
    Ödül Puanları:
    0
    Ben de buldum cevapları ama bazı cevaplar senin yanlış Sevqi. . .

    1)doğru
    2)doğru
    3)doğru
    4)yanlış
    5)doğru
    6)yanlış
    7)doğru
    8)doğru

    1)küçük
    2)kütlesinden hacmine
    3)her yönde
    4)bağlı değildir
    5)bağlıdır
    6)bağlı değildir
    7)büyük

    ayrıca sorular bu kadar değil ama neyse..
    pınar ebiç bunu beğendi.
  7. 'FirarPerest'

    'FirarPerest' Üye

    Katılım:
    30 Eylül 2009
    Mesajlar:
    1.350
    Beğenileri:
    1.646
    Ödül Puanları:
    0

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    Ben de buldum cevapları ama bazı cevaplar senin yanlış Sevqi. . .

    1)doğru
    2)doğru
    3)doğru
    4)yanlış
    5)doğru
    6)yanlış
    7)doğru
    8)doğru

    1)küçük
    2)kütlesinden hacmine
    3)her yönde
    4)bağlı değildir
    5)bağlıdır
    6)bağlı değildir
    7)büyük

    ayrıca sorular bu kadar değil ama neyse..
    Genişletmek için tıkla...

    Ee ben de bu cevapları kendim yapmadım forumda buldum dedim...Alttaki kırmızılı yazı
    yı okursan anlarsın ;)
  • sisi90

    sisi90 Üye

    Katılım:
    29 Mart 2009
    Mesajlar:
    12
    Beğenileri:
    12
    Ödül Puanları:
    0
    ders kitabı sayfa 129 ünite değerlendirme sorularını yapan var mı??çok aciil:(:(
  • sema55

    sema55 Üye

    Katılım:
    1 Kasım 2009
    Mesajlar:
    254
    Beğenileri:
    683
    Ödül Puanları:
    0
    Ders Kitabı Ünite Sonu Değerlendirme
    Sorularının Cevapları
    A.
    1) Y (Kalsiyum atomuyla kükürt atomu arasında iyonik bağ oluşur.)
    2) D
    3) Y (6 oksijen atomu bulunmaktadır.)
    4) D
    5) D
    6) Y (Na3PO4 oluşturur.)
    7) Y (Nitrik asit kezzap olarak bilinir.)
    8) D
    B.
    1. A 2. A 3. A 4. C
    5. D 6. A 7. D 8. A
    9. B 10. A 11. C 12. C
    C.
    1. Su hidrojen ve oksijen elementlerinden oluşmaktadır. Her
    iki element de ametaldir. Hidrojen elementi 1. periyot ve
    1. grupta yer almaktadır. Oksijen elementi 2. periyot ve
    6. grupta yer almaktadır. Hidrojen elementi atomlarının
    1 elektronu dolayısıyla bir katmanı bulunmaktadır;
    oksijen elementi atomlarının 6 elektronu ve 2 katmanı
    bulunmaktadır. Bu elementler ile ilgili olarak Periyodik
    Sistem’de çok daha fazla bilgiye ulaşılabilir ancak sunulan
    bilgiler bu aşamada yeterli olacaktır.
    2. Suyun yapısında kovalent bağ bulunur, çünkü suyu oluşturan
    her iki element de elektron almaya yatkındır. Bu sebeple
    elektronlarını ortaklaşa kullanarak kovalent bağ oluştururlar.
    Ayrıca bu bağ ametal - ametal arasında oluşmuştur.
    3. 2 H2 + O2 2 H2O
    Girenler : 4 hidrojen atomu (H), 2 oksijen atomu (O)
    Ürünler : 4 hidrojen atomu (H), 2 oksijen atomu (O)
    Bu tepkimede, hidrojen molekülündeki hidrojen atomları
    arasındaki ve oksijen molekülündeki oksijen atomları
    arasındaki bağlar kopmuştur. Ardından, hidrojen atomları
    ile oksijen atomları arasında yeni bağlar oluşmuştur.
    4. Su nötr yapıdadır ve pH derecesi 7’dir. Suya limon
    sıkıldığında - limon asidik özellik gösteren bir madde
    olduğu için - suda H+ iyonları oluşacaktır ve su asidik hâle
    gelecektir. Suya şampuan eklendiğinde ise - şampuan bazik
    özellik gösterdiği için - sudaki OH- iyonları sayısı artacak
    ve böylece su bazik hâle gelecektir.
    5. Kireçli toprak, kalsiyum karbonat (CaCO3) bileşiği
    içermektedir. Bu sebeple bu toprağa yağmur yağdığında
    kalsiyum karbonat bileşiği suda çözünür ve kalsiyum
    (Ca2+) ve karbonat (CO32-) iyonları oluşur. Böylece toprakta kalsiyum (Ca2+) ve karbonat (CO32–)
    iyonları artmış böylece kalsiyum iyonu suyun sertlik derecesini arttırmış olur.
    Aşk MeLeqi, rose_kız_rose ve sisi90 bunu beğendi.
  • sema55

    sema55 Üye

    Katılım:
    1 Kasım 2009
    Mesajlar:
    254
    Beğenileri:
    683
    Ödül Puanları:
    0
    1. Kalsiyum atomu ile kükürt atomu arasında kovalent bağ oluşur.
    2. Kalsiyum elementi 2. grupta yer alır ve bu elementin atomu iyon olduğunda +2 yük taşır.
    3. Mg(NO3)2 bileşiğine ait formülde 3 tane oksijen atomu bulunmaktadır.
    4. Demirin paslanması bir yanma tepkimesidir.
    5. Sulu çözeltilerinde hidrojen iyonu (H+) veren madde asidik özellik taşır.
    6. Sodyum (Na+) iyonu ile fosfat (PO4
    3-) iyonu NaPO4 yapısını oluşturur.
    7. Nitrik asit tuz ruhu olarak bilinir ve formülü “HNO3” tir.
    8. Normal sertlikteki sular sağlığa faydalıdır fakat eşyalarımız için zararlıdır.
    Aşağıdaki soruların doğru cevaplarını defterimize yazalım.
    1. Elementler periyodik sistemde aşağıdakilerden hangisine göre sınıflandırılmıştır?
    A) Metal, ametal ve yarı metal
    B) Katı, sıvı ve gaz
    C) Halojenler ve asal gazlar
    D) Grup ve periyot
    2. Periyodik sistemde, aynı periyotta bulunan elementlerin soldan sağa doğru gidildikçe hangi
    özelliği artar?
    A) Proton sayıları B) Metalik özelliği C) Katman sayısı D) Hepsi
    3. Aşağıdakilerden hangisinin yapısında iyonik bağ bulunur?
    A) Sofra tuzu
    B) Karbon dioksit
    C) Hidrojen gazı
    D) Su
    4. Aşağıda verilen durumların hangisinde bir kimyasal tepkime gerçekleşir?
    A) Alkol + iyot
    B) fieker + su
    C) Demir çubuk + oksijen
    D) Demir tozu + kükürt
    5. Kimyasal tepkime denklemlerinde;
    I. Toplam kütle
    II. Toplam elektron sayısı
    III. Proton, nötron sayıları
    niceliklerinden hangisi ya da hangileri korunur?
    A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve III D) I, II ve III

    6. S + O2 X
    2X + O2 2Y
    Tepkimeler denklefltirilmifl olarak verildiğine göre tepkimelerde X ve Y ile gösterilen maddeler
    aşağıdakilerden hangisidir?
    X maddesi Y maddesi
    A. SO2 SO3
    B. SO SO3
    C. SO2 SO
    D. SO3 SO2
    7. Yandığı zaman CO2 ve H2O oluşturan bir maddenin yapısında,
    I. C (karbon) II. H (hidrojen) III. O (oksijen)
    elementlerinden hangileri kesinlikle bulunur?
    A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) I, II ve III
    8. I. Sirkeli su II. Sabunlu su III. Limonlu su
    Yukarıda verilen sıvı örnekleri için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
    A) Üçü de ekşimsi tattadır.
    B) Üçü de elektriği iletir.
    C) Üçü de iyon içerir.
    D) Üçü de turnusol kağıdına etki eder.
    9. H2SO4 bileşiği için,
    I. Suda H+ ve SO4
    2- şeklinde iyonlaşır.
    II. Sulu çözeltisi baziktir.
    III. NaOH ile oluşturduğu tuz Na2SO4tür.
    yargılarından hangisi ya da hangileri doğrudur?
    A) Yalnız I B) I ve III C) II ve III D) I, II ve III
    10. Bir çözeltinin pH derecesi 7’den 0’a doğru küçüldükçe asit özelliği; 7’den 14’e doğru büyüdükçe
    baz özelliği artar. X, Y, ve Z çözeltilerinden birinin kuvvetli asit, birinin zayıf asit, birinin de baz
    olduğu bilinmektedir. X’in pH değeri Y’ninkinden küçük Z’ninkinden ise büyüktür.
    Buna göre X, Y ve Z çözeltileri kuvvetli asit, zayıf asit, baz olarak nasıl sınıflanabilir?
    Kuvvetli Asit Zayıf Asit Baz
    A) Z X Y
    B) Y X Z
    C) Y Z X
    D) X Y Z
    11.
    I. 2H2O 2H2 + O2
    II. HCl + NH3 NH4Cl
    III. 3NaOH + H3PO4 Na3PO4 + 3H2O
    tepkimelerinden hangisi ya da hangileri nötralleflme tepkimesidir?
    A) Yalnız I B) Yalnız II C) II ve III D) I, II ve III
    12. Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
    A) Suyun sertliğinin giderilmesi yöntemlerinden birisi klorlamadır.
    B) Suda H+ ve OH- iyonlarının artması suyun sertliğini artırır.
    C) Sert sular temizlik maddelerinin kir çıkarma etkisini azaltır.
    D) Sert su tüketimi kemik ve diş gelişimine katkıda bulunmaz.
    C
    1. Suyu oluşturan elementler hakkında periyodik sistemde hangi bilgilere ulaşabiliriz?
    2. Suyun yapısında hangi bağlar bulunmaktadır? Neden böyle düşündüğümüzü açıklayalım.
    Bu bağlar periyodik sistemin hangi sınıfındaki elementler arasında oluşmuştur?
    3. Suyun oluşma tepkimesini yazalım. Bu tepkimede girenler ve ürünlerdeki atom sayısını; hangi
    elementlerin bulunduğunu belirtelim.
    Bu tepkime sırasında hangi atomlar arasındaki bağlar kopmuş ve hangileri arasında yeni bağlar
    oluşmuştur?
    4. Suya limon sıktığımızda veya şampuan eklediğimizde suyun hangi özelliği değişilir?
    5. Kireçli bir toprağa yağan bir yağmur suyunda hangi iyonların artmasını bekleriz? Bu iyonlar
    suyun sertliğini nasıl etkiler?
    sorular böyledir umarım değişik birşey yoktur teşekkür et butonuna basman yeterli
  • Sayfayı Paylaş