SBS'de çıkmış Sorular ve çözümleri

Konu 'Matematik 8. Sınıf' bölümünde BlaCk's tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.
  1. BlaCk's

    BlaCk's Üye

    Katılım:
    18 Mart 2010
    Mesajlar:
    114
    Beğenileri:
    100
    Ödül Puanları:
    0

    SBS'de çıkan (illa 8. sınıf değil 6.7.8. sınıf) soruları çözümleriyle birlikte bulmak.

    Bir tane soru olsa bile yeter.Önemli olan sorunun sbs de çıkmış olması ve çözümünün olması..Şimdiden teşekkür ediyorum :)

    Son düzenleyen: Moderatör: 13 Haziran 2010
  2. bahar_melda

    bahar_melda Üye

    Katılım:
    22 Mart 2010
    Mesajlar:
    39
    Beğenileri:
    30
    Ödül Puanları:
    0
    13 Haziran 2009 6.Sınıflar SBS Matematik Soruları Ve Cevap Anahtarı





    21 Haziran 2008 SBS Matematik Soru ve Cevapları




    21 Haziran 2008 6.Sınıflar SBS Sınavı A kitapçığı Matematik Sorularının Çözümleri ve Konu Analizi
    1) Tam sayılarda toplama ve çıkarmayla ilgili sıcaklık farkı (parantezli çıkarma)
    (-4)-(-9)=-4+9=+5
    (+3)-(-5)=+3+5=+8
    (+8)-(+1)=+8-1=+7
    (+4)-(-2)=+4+2=+6
    cevap: salı günü en fazladır.(+8)
    2) Kümelerde fark işlemi,kesişim ve birleşim işlemi,tümleyen işlemi
    AÇB=3
    AUB'=7
    BÇA'=2
    cevap: A/B=4 fark işlemi
    3) Problem çözebilme ve işlem önceliği parantezli işlemler
    cevap: 4+(2x20)
    4) Ondalık kesirlerde problem çözebilme,ondalık kesirlerde b**me ve çarpma işlemi
    kütüphane ile market arası 5 eşit parça,
    1 parça=x dersek
    5.x=1,5 her iki taraf 5'e b**ünürse x= 0,3km
    market ile okul arası 4 eşit parça
    cevap: 4.x = 4.0,3 = 1,2km
    5) Birim küplerin sağdan,soldan,önden,arkadan,üstten ve alttan görünümü
    cevap: D şıkkı
    6) Kesirlerle ilgili işlemler,kesir takımında parçalardan bütün elde etme
    1/3+1/3=2/3 şekildeki büyüklük
    2/3'ü iki ile genişletirsek 4/6 olur.
    4/6 = 4x1/6 yani 4 tane 1/6 olur.
    cevap: 4 tane
    7) Yarış pistindeki araçların ilk defa yan yana gelmeleri şeklinde Ekok sorusu
    cevap: ekok(4,6)=12
    8) Eş doğru parçaları ; eşit uzunluklardan yada eş aralıklardan oluşmalıdır.
    cevap: B noktası
    9) Düzgün çokgenlerin kenar uzunlukları ve açıları birbirine eşittir.Burdaki şekilde karedir.
    cevap: F noktası
    10) Çokgenlerin kesilmesi sonucu oluşan yeni şekillerin çevre uzunluğu
    1'de azalmış
    2'de azalmış
    3'de değişmemiş
    4'de artmış
    cevap: 4'de artmış
    11) Yüzde hesapları ile ilgili problem çözme
    günde 3,haftada 3x7=21 defa diş fırçalıyor.
    21x15=315 litre haftada boşa akıyor.kapatıldığında bu su azalır.
    yani 315 litre 900 litrenin yüzde kaçı?
    cevap: 315/900=x/100
    x=35 yani %35
    12) Harita üzerinde yaklaşık alan tahmin etme,karenin alanını bilme
    yaklaşık 12 tane kare vardır.
    1 karenin alanı =5x5=25km2
    cevap: 12 karenin yani iznik g**ünün alanı 12x25=300km2
    13) Geminin bir köşesi belirlenir.istenilen öteleme hareketi yapıldığında aynı yer üst üste gelirse doğru öteleme yapılmış olur.
    cevap: D şıkkı
    14) Bir olayın olasılığı=istenen durum / tüm durumlar
    = yıldız sayısı/hepsi
    A) 4/8=1/2 B) 1/3 C) 2/6=1/3 D) 1/4
    1/2,1/3,1/4 paylar eşit olduğu için paydası küçük olan en büyüktür.yani 1/2 olasılık en fazladır.
    cevap: A şıkkı
    15) Grafik yorumlama
    cevap: D şıkkı
    16) Karşılaştırma problemleri,cebirsel ifadeler
    4+4 = 3+3+x
    8 = 6+x
    x = 2 kg
    cevap: 2kg
  3. bahar_melda

    bahar_melda Üye

    Katılım:
    22 Mart 2010
    Mesajlar:
    39
    Beğenileri:
    30
    Ödül Puanları:
    0
    22 Haziran 2008 7.Sınıflar SBS Sınavı A kitapçığı Matematik Sorularının Çözümleri ve Konu Analizi
    1) Eşkenar dörtgende köşegenler birbirini dik keser.yani birbirinin orta dikmesidir.orta dikme=90 derecelik kesme
    cevap: 1 ve 3
    2) Rasyonel sayılarda adım adım işlemler,merdiven tarzı basamaklı
    5-1/5/2/1= 4/5/2/1= 4/5x1/2= 4/10= 2/5
    cevap: 2/5
    3) Tam sayılarda işlemler,sembol yerine sayı yazma işlemi
    En büyük çıkması için pozitif olması gerekir.
    (-8)x(-2)+(+3)=+16+3=+19
    cevap: D şıkkı
    4) Rasyonel sayıları sayı doğrusunda gösterme ve yerleştirme
    Aralıklar arası 1/3 birimdir.B ile C arası 0'dır.C noktası +1/3 olur.
    cevap: 1/3
    5) Gerçek uzunluğu ve **çek uzunluğu
    **çekli çizim uzunluğu/gerçek uzunluk=**çekli çizim uzunluğu/gerçek uzunluk
    62m=6200cm 1/25=x/6200 25x=6200
    her iki taraf 25'e b**ünürse x=248cm çıkar.
    cevap: 248
    6) Benzerlik cisimlerin aynı oranda küçültülmesi ve büyültülmesidir. verilen şekil 2/3 oranında küçültülmüştür.
    cevap: C şıkkı
    7) Alışverişte yüzde hesapları
    İndirimlerde,etiket fiyatından indirim çıkarılır.
    A)100-25=75 B)90-9=81 C)90-18=72
    D)100X30/100=30 indirim 100-30=70 en ucuz satış
    cevap: D şıkkı
    8) Dairenin alanı= π.r.r
    küçük dairenin yarıçapı=1 birim A=π.1.1=π
    büyük dairenin yarıçapı=2 birim A=π.2.2=4π
    cevap: 4
    9) Yansıma simetrisi,katlama çizgisinden katlandığında üst üste gelecek.
    cevap: D şıkkı
    10) Dörtgensel b**gelerin alanı,pisagor bağıntısı
    Karenin bir kenarını bulmak için dik üçgen oluşturulur ve pisagor bağıntısı kurulur.karenin bir kenarına a dersek,
    a.a=3.3+1.1 a.a=9+1=10
    karenin alanı=a.a=10
    cevap: 10
    11) Silindirin açık şekli ve silindirin hacmi
    hacim=π.r.r.h Ç=2.π.r
    1620=3.6.6.h Ç=2.3.6
    1620=108.h Ç=36cm
    h=15cm
    cevap: C şıkkı
    12) Parelel doğruların bir kesenle yaptığı açılar.bu iki açı birbirini 180 dereceye tamamlar.
    180-33=147
    cevap: 147
    13) Olasılık ve alan
    olasılık=istenen alan/tüm alan
    taralı alan=40.40-20.20=1600-400=1200
    tüm alan=60.60=3600
    o(A)=1200/3600=1/3
    cevap: 1/3
    14) Veri analizi. mod=en çok tekrar eden sayıdır.
    tepe değer(mod)=15
    cevap: 15
    15) Karesel b**genin kesilip çıkartılması sonucu oluşan yeni alan,cebirsel ifadeler,üslü ifadeler
    kesildikten sonra karenin bir kenarı 6-a olur.
    Alan=(6-a)x(6-a)=a.a-6.a-6.a+36
    A=a.a-12a+36
    cevap: D şıkkı
    16) Grafik yorumlama
    cevap: A şıkkı
    17) Sayı örüntüleri
    1.adım---6 çöp örüntü kuralı= 5.n+1
    2.adım---11 çöp 5.n+1=5.7+1=35+1=36
    3.adım---16 çöp
    cevap: 36
    18) Koordinat düzleminde verilen noktaların yerleştirilmesi.
    A(x,y)
    Birinci sayılar x'dir ve yataydaki x ekseni üzerinden alınır, ikinci sayılar y'dir ve dikeydeki y ekseni üzerinden alınır.
    cevap: C şıkkı
  4. bahar_melda

    bahar_melda Üye

    Katılım:
    22 Mart 2010
    Mesajlar:
    39
    Beğenileri:
    30
    Ödül Puanları:
    0
    matematik in cavaplarını buldum
Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.

Sayfayı Paylaş