Serveti Fünun-Fecri Ati Edebiyatı.test 4

Konu 'Türk Edebiyatı Konu Testleri' bölümünde karamelek tarafından paylaşıldı.

  1. karamelek

    karamelek Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    26 Ekim 2007
    Mesajlar:
    2.692
    Beğenileri:
    458
    Ödül Puanları:
    36

    1. Aşağıdakilerden hangisi Servet-i Fünûn şiirinin özellikleri arasında sayılamaz?

    A) Divan edebiyatı beyit geleneği devam etti.
    B) Nazım, nesre yaklaştırıldı.
    C) Divan edebiyatı nazım biçimleri tamamen bırakıldı.
    D) Fransız şiirinden alınan sone, terzarima kullanıldı.
    E) Genellikle aruz ölçüsü kullanıldı.





    2. Tanzimat ve Servet-i Fünûn edebiyatıyla ilgili aşağıdaki karşılaştırmalardan hangisi yanlıştır?

    A) Tanzimat’ta toplumsal; Servet-i Fünûn’da bireysel konular ağırlıklıdır.
    B) Tanzimat’ta dilde sadeleşme cereyanı varken, Servet-i Fünûn’da böyle bir durum yoktur.
    C) Tanzimat’ta tiyatro önemli bir yer tutarken, Servet-i Fünûn’da ihmal edilmiştir.
    D) Tanzimat romanında realizm; Servet-i Fünûn’da ise romantizm akımının etkileri vardır.
    E) Tanzimat’ta sanatçılar halkı eğitmeyi amaçlamıştır; Servet-i Fünûn’da böyle bir amaç güdülmemiştir.





    3. Aşağıdaki romanlardan hangisinin yazıldığı dönem diğerlerinden farklıdır?
    A) Henüz On Yedi Yaşında
    B) Mai ve Siyah
    C) Bir **ünün Defteri
    D) Aşk-ı Memnu
    E) Eylül





    4. Aşağıdakilerden hangisi Mehmet Rauf’a ait bir roman değildir?
    A) Eylül
    B) Şıpsevdi
    C) Define
    D) Halas
    E) Kan Damlası





    5. – Sanatın sanat için yapılması
    – Şiirde sembolizm ve parnasizm, romanda realizmin etkisinde kalınması
    – Fransız edebiyatını taklit ederek Fransızcadan çeşitli kavramlar tercüme edilmesi
    – Batı’dan alınma sone ve terzarime nazım biçimlerinin kullanılması
    Yukarıda verilen özellikler hangi edebi döneme aittir?
    A) Tanzimat
    B) Servet-i Fünûn
    C) Fecr-i Âti
    D) Milli Edebiyat
    E) Cumhuriyet




    6. Tevfik Fikret, ... adlı kitabında oğlunun kişili-ğinde, istediği neslin özelliklerini, onlara verdiği öğütleri anlatmıştır. Buradaki şiirler sanat için sanat prensibinden toplum için sanata doğru yol aldığını gösterir.
    Parçadaki boşluğa getirilmesi gereken Tevfik Fikret eseri aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Rubab-ı Şikeste
    B) Haluk’un Defteri
    C) Rübabın Cevabı
    D) Tarih-i Kadim
    E) Haluk’un Amentüsü




    7. Bu soru hatalı olduğu için admin tarafından silinmiştir.





    8. Edebiyat-ı Cedide döneminin gezi yazısı türünde eser veren sanatçısı kimdir?

    A) Halit Ziya
    B) Mehmet Rauf
    C) Cenap Şehabettin
    D) Tevfik Fikret
    E) Hüseyin Suat





    9. Aşağıdakilerden hangisi Servet-i Fünûn şiirinin özelliklerinden biridir?

    A) Şiirde hece ölçüsü kullanılmıştır.
    B) Dil oldukça yalın duruma getirilmeye çalışılmıştır.
    C) Nazım nesre yaklaştırılarak anlamı, beytin dışına çıkarılmıştır.
    D) “Sanat toplum içindir” ilkesinden hareketle toplumsal sorunlara yer verilmiştir.
    E) Bütün güzelliği yerine parça güzelliği temel alınmıştır.




    10. Edebiyatımızda beyanname ile kurulan ilk topluluk aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Tanzimat
    B) Servet-i Fünûn
    C) Fecr-i Âti
    D) Yedi Meşaleciler
    E) Beş Hececiler




    11. Aşağıdaki sanatçılardan hangisi Fecr-i Âti topluluğundandır?
    A) Tevfik Fikret
    B) Ahmet Haşim
    C) Orhan Veli
    D) Yaşar Nabi
    E) Hüseyin Rahmi




    12. hatalı SORU.

    ALINTI
    1.A
    2.D
    3.A
    4.B
    5.B
    6.B
    7.D
    8.C
    9.B
    10.C
    11.B
    12.A
  2. tamam

    tamam Üye

    Katılım:
    17 Eylül 2008
    Mesajlar:
    13
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    1
    9. sorunun cevabı c sıkkı oLması Lazım... cünkü ; servet-i fünun siirLerinde agır bir diL kuLLanıLır.
  3. _ShİtLeMbİq_

    _ShİtLeMbİq_ Forumdan Uzaklaştırıldı

    Katılım:
    21 Şubat 2009
    Mesajlar:
    414
    Beğenileri:
    75
    Ödül Puanları:
    0

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    9. sorunun cevabı c sıkkı oLması Lazım... cünkü ; servet-i fünun siirLerinde agır bir diL kuLLanıLır.
    Genişletmek için tıkla...
    senin dediğin yerde anjambman dan bahsediliyo o yüzden B şıkkı doğru

Sayfayı Paylaş