Serveti Fünun-Fecri Ati Edebiyatı.test 5

Konu 'Türk Edebiyatı Konu Testleri' bölümünde karamelek tarafından paylaşıldı.

  1. karamelek

    karamelek Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    26 Ekim 2007
    Mesajlar:
    2.753
    Beğenileri:
    459
    Ödül Puanları:
    36

    1. Aşağıdakilerden hangisi Servet-i Fünûn edebiyatının genel özelliklerinden biri değildir?

    A) Çağdaş Fransız edebiyatı örnek alınarak geliştirildi.
    B) Toplumsal konular yasaklandığı için bireysel konular işlendi. Yalnız Cenap Şehabettin 1901’den sonra toplumsal konulara yöneldi.
    C) Halka seslenemediklerinden tiyatro türü ihmal edildi.
    D) Tanzimat’ın ikinci dönemindeki “sanat için sanat” anlayışı bu dönemde de sürdü.
    E) Sansür nedeniyle gazetecilik eski canlılı-ğını yitirdi, tarih adeta yasaklandı.



    2. Servet-i Fünûn neslinin en güçlü şairidir. Eser-lerinde toplumsal konulara yer vermiştir. Özellikle İttihat ve Terakki iktidarı beklenen rahatlığı ve huzuru sağlayamayınca o bunlara cephe almış ve “Han-ı Yağma, Doksan Beşe Doğru” şiirlerini yazmıştır.

    Yukarıda tanıtılmaya çalışılan sanatçı aşa-ğıdakilerden hangisidir?
    A) Cenap Şehabettin
    B) Tevfik Fikret
    C) Süleyman Nazif
    D) Yahya Kemal
    E) Ahmet Haşim



    3. I. Hac Yolunda: Gezi
    II. Evrak-ı Eyyam: Makale
    III. Yalan: Tiyatro
    IV. Körebe: Deneme
    V. Tiryaki Sözleri: Sohbet

    Cenap Şehabettin’e ait yukarıda numaralanmış eserlerden hangilerinin türü yanlış belirtilmiştir?

    A) I ve II B) II ve III C) III ve IV
    D) I ve V E) IV ve V




    4. Aşağıdakilerden hangisi Halit Ziya’ya ait bir roman değildir?
    A) Nemide
    B) Ferdi ve Şürekası
    C) Aşk-ı Memnu
    D) Kırk Yıl
    E) Mai ve Siyah







    5. Tevfik Fikret ile ilgili aşağıda verilen yargı-lardan hangisi yanlıştır?
    A) Divan şiirindeki beyit ve mısra disiplinini kırmış, anlamı birkaç mısraya yaymıştır.
    B) Parnasizmden etkilenmiş ve şiirler yazmıştır.
    C) Bireysel konuların yanında toplumsal yaşantıyı yansıtan şiirler de yazmıştır.
    D) Yaygın olarak heceyi kullanmış ve başarılı olmuştur.
    E) Çocuklar için “Şermin” adlı bir şiir kitabı hazırlamıştır.







    6. Aşağıdakilerden hangisi Edebiyat-ı Cedidecilerden değildir?
    A) Halit Ziya Uşaklıgil
    B) Mehmet Rauf
    C) Hüseyin Rahmi Gürpınar
    D) Tevfik Fikret
    E) Hüseyin Cahit Yalçın




    7. Servet-i Fünûn döneminde biri roman ve hikayede, diğeri şiirde en büyük olma unvanına sahiptir. Daha sonra yetişen sanatçılara eser-leri ve görüşleriyle örnek teşkil ettiler.

    Parçada sözü edilen yazar ve şair aşağıda-kilerden hangisidir?

    A) Halit Ziya – Cenap Şehabettin
    B) Mehmet Rauf – Ahmet Haşim
    C) Ahmet Hikmet – Yahya Kemal
    D) Halit Ziya – Tevfik Fikret
    E) Mehmet Rauf – Cenap Şehabettin





    8. – Üçer dizelik bentlerle kuruludur.
    – İlkin İtalyan edebiyatında görülmüştür.
    – Servet-i Fünûn döneminde bir kez Tevfik Fikret tarafından kullanılmıştır.
    – Dante’nin İlahi Komedya’sı bu nazım şekliyle yazılmıştır.

    Yukarıda bazı özellikleri verilen nazım bi-çimi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Sone B) Balad C) Özgür koşuk
    D) Terza Rima E) Serbest Müstezat





    9. Sanatçı siyasi yazılarıyla şimşekleri üzerine çekmiş hatta Fransızcadan çevirdiği “Edebiyat ve Hukuk” adlı makalesiyle Servet-i Fünûn dergisinin kapanmasına ve Servet-i Fünûn edebiyatının bitmesine neden olmuştur.
    Yukarıda tanıtılmaya çalışılan Servet-i Fünûn sanatçısı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Hüseyin Cahit
    B) Ali Ekrem
    C) Cenap Şehabettin
    D) Hüseyin Siret
    E) Süleyman Nazif





    10. Aşağıdaki Servet-i Fünûn sanatçılarından hangisi şiir türünde eser vermemiştir?
    A) Tevfik Fikret
    B) Hüseyin Suat
    C) Hüseyin Siret
    D) Cenap Şehabettin
    E) Mehmet Rauf







    11. Aşağıdakilerden hangisinde tümüyle Servet-i Fünûn sanatçıları birlikte verilmiştir?


    A) Cenap Şehabettin – Ahmet Haşim
    Halit Ziya – Hüseyin Cahit
    B) Mehmet Rauf – Halit Ziya
    Muallim Naci – Ali Ekrem
    C) Tevfik Fikret – Halit Ziya
    Ziya Paşa – Mehmet Rauf
    D) Halit Ziya – Tevfik Fikret
    Cenap Şehabettin – Hüseyin Cahit
    E) Hüseyin Rahmi – Hüseyin Suat
    Yahya Kemal – Ali Ekrem







    12. “Sanat, sanat içindir.” görüşünü benimseyen “Şiir vezinden ve kafiyeden ibarettir.” diyebilecek kadar biçim güzelliğine önem veren parnasçılar bizim edebiyatımızda da etkili olmuşlar, özellikle de Servet-i Fünûn sanatçıları tarafından benimsenmişlerdir.
    Aşağıdakilerden hangisi bu akımdan en çok etkilenen şairimizdir?
    A) N. Kemal B) A. Hamit C) H. Cahit
    D) T. Fikret E) R. M. Ekrem

    ALINTIDIR
    1.B
    2.B
    3.E
    4.D
    5.D
    6.C
    7.D
    8.D
    9.A
    10.E
    11.D
    12.D
  2. tamam

    tamam Üye

    Katılım:
    17 Eylül 2008
    Mesajlar:
    13
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    1
    4. soru hataLı kırk yıL da haLiD ZİYA usakLıgiLe ait bi roman ...

Sayfayı Paylaş