Şiir bilgisi

Konu 'Türkçe 7. Sınıf' bölümünde yusuf tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.
  1. yusuf

    yusuf Üye

    Katılım:
    14 Mart 2008
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    1

    karya arkadaslar sınavım var çalısmam lazım nolur şiir bilgisi testi gerek bana :confused::(
  2. elcin06

    elcin06 Üye

    Katılım:
    28 Ekim 2007
    Mesajlar:
    1.058
    Beğenileri:
    105
    Ödül Puanları:
    36
    oks test bölümüne bak
  3. tuğbasu123

    tuğbasu123 Üye

    Katılım:
    1 Nisan 2008
    Mesajlar:
    4
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    1
    ŞİİR BİLGİSİ SINAVI

    1- "Durun, durun bir dünya iniyor tepemizden
    Çatırtılar geliyor karanlık kubbemizden."

    Yukarıdaki mısraların kafiye çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Yarım Kafiye C) Zengin Kafiye
    B) Tam Kafiye D) Cinaslı Kafiye

    2- Herhangi bir olay veya şahsın tenkit edildiği şiir türü aşağıdaki seçeneklerden hangisidir?

    A) Pastoral B) Satirik C) Didaktik D) Lirik

    3- Aşağıdakilerin dizelerin hangisinde farklı bir sanat vardır?

    A) Dinle yolcu, bu ses onundur.
    Sinsi adımlarla akşam yürüyor.
    B) Eskici dükkânındaki asma saat,
    Çelik bir sal almış omuzlarına.
    C) Ay, zeytin ağaçlarından yere damlıyordu.
    Açtım avucumu, altına tuttum.
    D) Tarihin dilinden düşmez bu destan.
    Nehirler gazidir, dağlar kahraman.

    4- Ahlâk yolu pek dardır
    Tetik bas önün yardır
    Sakın hakkım var deme
    Hak yok vazife vardır.

    Yukarıdaki dörtlük aşağıdaki şiir türlerinden hangisine örnek olabilir?

    A) Lirik B) Epik C) Didaktik D) Pastoral

    5- “Gönül bir deva-yi mutlak ister hem kabul etmez
    Felekten sah-i darı verseler bir dem kabul etmez.

    Yukarıdaki beyitte hangi kafiye vardır?

    A) Yarim kafiye C) Cinaslı kafiye
    B) Zengin kafiye D) Tam kafiye

    6- Aşağıdakilerin hangisinde zengin kafiye vardır?

    A) Eliyor dört bir yana sakin bir günü
    Bir rüyadan arta kalmanın hüzünü
    B) Ömrümün timsali beyaz nilüfer
    Türbeler, camiler, eski bahçeler
    C) Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak!
    Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak
    D) Bursa'da bir eski cami avlusu
    Küçük şadırvanda sakırdayan su.

    7- Aşağıdakilerden hangisi pastoral şiirin özelliklerine uygundur?
    A) Konusunu kahramanlıklardan alır.
    B) İçten gelen duyguları coşkulu bir dille anlatır.
    C) Tabiat ve doğa güzelliklerini, çobanların yasayışlarını anlatır.
    D) İnsanlara bir şeyi öğretmek için yazılır

    8- Zamanla nasıl değişiyor insan!
    Nerde o günler, o şevk, o heyecan?
    Yalandır kaygısız olduğum yalan!

    Yukarıdaki kıtada hangi tür uyak kullanılmıştır?

    A) Yarım Kafiye C) Zengin Kafiye
    B) Tam Kafiye D) Cinaslı Kafiye


    9- Madem çoban değildin
    Ardındaki sürü ne?
    Beni yardan ayıran
    Sürüm sürüm sürüne

    Yukarıdaki kıtada koyu olarak yazılmış sözcükler arasında hangi tür uyak kullanılmıştır?

    A) Yarım Kafiye C) Zengin Kafiye
    B) Tam Kafiye D) Cinaslı Kafiye

    10- “Kemal Paşa, yenilmez yiğit, şanlı komutan
    Savaşa girer gibi yetiş bize,
    Yetiş bize çöllerde bile olsan,
    İnanç doldur, güç doldur içimize!”

    Yukarıdaki kıtada koyu olarak yazılmış sözcükler arasında hangi tür uyak kullanılmıştır?

    A) Yarım Kafiye C) Zengin Kafiye
    B) Tam Kafiye D) Cinaslı Kafiye

    11- Aşağıdakilerden hangisi manzum yazılarla ilgili değildir?

    A) Dörtlük B) Satır C) Mısra D) Kıta

    12- Gümüş bir dumanla kapandı her yer
    Yer ve gök bu akşam, bu akşam yayla dumansız,
    Sürüler, serçeler, sarı çiçekler,
    Beyaz kar, yeşil çam, yayla dumanı.

    Yukarıdaki dörtlük aşağıdaki şiir türlerinden hangisine örnek olabilir?

    A) Lirik B) Epik C) Didaktik D) Pastoral

    13- Mert dayanır, namert kaçar,
    Meydan gümbür gümbürlenir
    Şahlar şahı divan açar,
    Divan gümbür gümbürlenir

    Yukarıdaki dörtlük aşağıdaki şiir türlerinden hangisine örnek olabilir?

    A) Lirik B) Epik C) Didaktik D) Pastoral

    14- İlim kula açılmış bir kucaktır,
    Aydınlık, meşaledir, ocaktır,
    İlim yüzü samimidir, sıcaktır,
    Cehaletin yüzü soğuk, buz oğul...

    Yukarıdaki dörtlük aşağıdaki şiir türlerinden hangisine örnek olabilir?

    A) Lirik B) Epik C) Didaktik D) Pastoral

    15- Bilginin, bilgin’in ocağı okul,
    Annenin, sevginin kucağı okul,
    Askerin, inancın sancağı okul
    Okul yapmaya koş, yaptırmaya koş

    Yukarıdaki kıtada hangi tür uyak kullanılmıştır?

    A) Yarım Kafiye C) Zengin Kafiye
    B) Tam Kafiye D) Cinaslı Kafiye








    1-a 2-b 3-c 4-c 5-d 6-c 7-c 8-b 9-d 10-b 11-b 12-d 13- b 14- c 15-c
    nado bunu beğendi.
  4. tuğbasu123

    tuğbasu123 Üye

    Katılım:
    1 Nisan 2008
    Mesajlar:
    4
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    1
    ŞİİR BİLGİSİ SINAVI - 2

    1- Seccadesi çiçek çiçek
    Ninem cici, ninem gökçek,
    Göçmen kuşlarla göçecek,
    Mekânı uçmak ninemin.

    Dörtlüğün uyak çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Yarım Uyak B) Tam Uyak
    C) Cinaslı D) Tunç Uyak

    2- Muhitime örnek olsun maksadım,
    Sevinir evladım söylenir adım.
    Hız ile yürüdüm olsa kanadım.
    Yolcu coşar, ayak coşar, yol coşar.

    Dörtlüğün uyak çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Tam Uyak B) Yarım Uyak
    C) Cinaslı D) Zengin Uyak

    3- Çalışırsam toprak verir cömerttir
    Çalışmak insana büyük servettir.
    Emeksiz istemek dermansız derttir
    Kese coşar, gönül coşar, el coşar

    Dörtlüğün uyak çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Yarım Uyak B) Tam Uyak
    C) Cinaslı D) Zengin Uyak

    4- Dinle sana bir nasihat edeyim:
    Hatırdan gönülden geçici olma!
    Yiğidin başına bir hal gelince,
    Onu yad ellere açıcı olma!

    Dörtlük,konusuna göre hangi şiir türüne girer?

    A) Pastoral B) Didaktik C) Lirik D) Epik

    5- Ay geçer, yıl geçer uzarsa ara
    Giyin kara libas yaslan duvara
    Yanından, göğsünden açılır yara
    Yar gelmezse yaraların elletme.

    Dörtlüğün birinci ve üçüncü dizeleri arasındaki uyak çeşidi için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

    A) Yarım Uyak B) Tam Uyak
    C) Cinaslı Uyak D) Tunç Uyak

    6- Sanma bir gün geçer karanlıklar,
    Gecenin ardında yine gece var;
    Çocuklar hıçkırır, anneler ağlar,
    Yaşlı gözlerinle kal anneciğim!
    Necip Fazıl KISAKÜREK

    Dörtlüğün uyak çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Yarım Uyak B) Tam Uyak
    C) Cinaslı D) Zengin Uyak

    7- Bu gün gene bayram anneciğim
    On yıl önceki gibi bayram.
    Bilirim ne çok özlemişsindir beni
    Yolumu beklemişsindir günlerce;
    Postacıdan mektup, rüzgardan haber sormuşsundur.
    Ve uzun uzun düşünmüşsündür:
    Çocukluğumun bu mesut bayram sabahlarını,
    O küçük ayakkabımı, mendilimi, ipek kravatımı.
    Bu şiir konusuna göre hangi şiir türüne girer?

    A) Pastoral B) Didaktik C) Lirik D) Epik

    8- Davranı da deli gönül davranı!
    Kemal Paşa dinlemiyor fermanı!
    Anası, bacısı, kızı, kızanı,
    Bizim millet gibi görülmemiştir.
    Bizim piyade yola yeğin gider,
    Bastığında toprağı ezer!

    Dörtlük,konusuna göre hangi şiir türüne girer?

    A) Pastoral B) Didaktik C) Lirik D) Epik

    9- Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın
    Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.
    Eğil de kulak ver, bu sesiz yığın
    Bir vatan kalbinin attığı yerdir.

    Dörtlüğün birinci ve üçüncü dizeleri arasındaki uyak çeşidi için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

    A) Yarım Uyak B) Tam Uyak
    C) Tunç Uyak D) Zengin Uyak

    10- Ak saçlı başını alıp eline,
    Kara hülyalara dal anneciğim!
    O titrek kalbini bahtın yeline,
    Bir ince tüy gibi sal anneciğim

    Dörtlüğün uyak çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Yarım Uyak B) Tam Uyak
    C) Cinaslı D) Zengin Uyak

    11- Bülbül eyler güle naz,
    Girdim bir dost bağına,
    Ağlayan çok gülen az
    Vardım gittim dağına.

    Dörtlüğün uyak çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Yarım Uyak B) Zengin Uyak
    C) Cinaslı D) Tam Uyak

    12-“Ölen insan mıdır, ondan kalacak şey: eseri;
    Bir eşek göçtü mü, ondan da nihayet semeri.”

    Dörtlüğün uyak çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Yarım Uyak B) Tam Uyak
    C) Cinaslı D) Zengin Uyak

    13- “Ağır yaralara derman olanlar
    Üç günlük dünyada mihman olanlar
    Özü sözü doğru insan olanlar
    Kondurur mu acep, toz aynasına.”
    Dörtlüğün uyak şeması aşağıdakilerden hangisidir?

    A) ___a B) ___a
    ___b ___a
    ___a ___b
    ___b ___b

    C) __a D) ___a
    ___a ___a
    ___b ___a
    ___a ___b
    nado bunu beğendi.
Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.

Sayfayı Paylaş