1-hücre yapısına göre canlılar kaça ayrılır? 2-solunum nedir? 3-solunum kaça ayrılır? 4-gelişme nedir? 5-tek hücrelilerde hareket organellerini yazın 6-bir hücrelilerde boşaltım nasıl gerçekleşir? 7-çok hücrelilerde boşaltımda hangi sistemde görevlidir? 8-üreme amacını yazın. 9-eşeysiz üreme nedir? 10-eşeyli üreme nedir?
CEVAPLAR 1-bir hücreli ve çok hücereli canılılar olmak üzere 2 ye ayrılır bir hücreli canlılar:amip,öglena,terliksi hayvan çok hücreli canlılar:hayvan,bitkiler,bazı mantarlar 2-canlılar yaşamlarını sürdürürken gerekli olan enerjiyi besinlerde depo edilen kimyasal bağ enerjisinin açığa çıkarılma sürecine denir 3-solunum oksijenli ve oksijensiz solunum olmak üzere 2 ye ayrılır 4-zigottan ergin birey oluşuncaya kadar geçen süreçtir. 5-amip-->yalancı ayaklarıyla hareket ediyor. --öglena-->kamçısıyla hareket ediyor. -paremesyum-->silleriyle hareket ediyor. 6-fazla su boşaltım kofulu(kontraktif koful)ile uzaklaşır. 7-sindirim sistemi (katı atık),solunum sistemi(sıvı atık),boşaltım sistemi(gaz atık) 8-canlıların sayılarını devam ettirmesi 9-büyümesini tamamlamış canlı enine bölünerek 2 yeni birey oluşturmasıdır. 10-aynı türe ait farklı iki cinsiyetteki canlının üreme hücrelerinin birleşmesiyle yeni canlı meydana gelir.
11-çevresel uyarılara tepki nedir? 12-çevreden gelen uyarılara tek hücrelilerde ve çok hücrelilerde örnek veriniz? 13-paremesyumda organizyasyonu açıklayınız. 14-canlıların en küçük yapı biriminden başlayarak büyüpe doğru sıralayınız. 15-canlıların temel bileşenleri kaça ayrılır? 16-karbonhidratlar kaça ayrılır? 17-monosakkaritleri açıklayın. 18-disakkarit? 19-polisakkarit? 20-polisakkarit çeşitleri?
CEVAPLAR 11-canlıya dış ortamdan gelen fiziksel etki kimyasal ortam sıcaklığını basınç ve değer değişiklikleridir. 12-tek hücre:öglena ışığa algılar ve o yöne doğrgu hareket eder. çok hücre:köpeğin ses duyduğunda kulağını dikleştirmesi. 13-hareket-->siller besin alımı-->hücre ağızı besin sindirimi-->sindirim kofulu atıkların atılması kontraktif koful 14-hücre-doku-organ-sistem-organizma 15-inorganik bileşenler:su,asit,baz,tuz,mineral organik bileşenler: protein,yağ,karbonhidrat,nitrik asit,atp,vitamin,enzim 16-monosakkarit,disakkarit,polisakkarit 17-üzüm şekeri-->glikoz meyve şekeri-->fruktoz süt şekeri-->galaktoz 18-monosakkarit+monosakkarit<-->disakkarit+su glikoz+glikoz---->maltoz arpa şekeri+su glikoz+fruktoz---->sakkoroz çay şekeri+H2O glikoz+galaktoz--->laktoz süt şekeri+H2O 19-N(monosakkarit)<-->polisakkarit(n-1)su ( N ÇOK SAYIDA DEMEKTİR) 20-nişasta-bitkide glikojen-hayvanda selüloz-hücre çeperi kitin-omurgalı dış iskeleti