SON 10 yılda üniversite sınavında çıkmış 9.sınıf coğrafya soruları

Konu 'Coğrafya 9. Sınıf' bölümünde pamuklar1905 tarafından paylaşıldı.

  1. pamuklar1905

    pamuklar1905 Üye

    Katılım:
    10 Şubat 2012
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0

    son 10 yılda üniversite sınavında çıkmış 9.sınıf 1.dönem coğrafya soruları ve cevapları

    NOT:ŞİMDİDEN HERKEZE TEŞEKKÜRLER.

  2. EdaaB

    EdaaB Üye

    Katılım:
    9 Ocak 2012
    Mesajlar:
    26
    Beğenileri:
    8
    Ödül Puanları:
    0
    Soru1. Yer’in katı ve sıvı yüzeyini çepeçevre saran gaz örtüsüne atmosfer denir. Atmosferin yer yüzeyindeki canlılar üzerinde koruyucu ve düzenleyici bir etkisi vardır.
    Aşağıda verilen bilgilerden hangisi atmosferin bu özelliklerinden birisi değildir?

    A) İklim olaylarının meydana gelmesini sağlar.
    B) Güneşten gelen zararlı ışınları süzer.
    C) İçindeki oksijen gazı nedeniyle hayatı yaşanılır hale getirir.
    D) Güneşten gelen ışınların dağılımını sağlayarak , Güneş ışığını alamayan yerlerinde aydınlık olmasını sağlar.
    E) Işığı ve sesi yalıtır

    Soru2. – Güneşten gelen son derece tehlikeli zararlı ışınları tutar.
    -- Aynı zamanda bir bakteri öldürücüdür.
    Yukarda özelliklerinden bahsettiğimiz atmosferin hangi katmanıdır?

    A) Troposfer
    B) Eksosfer
    C) Stratosfer
    D) Ozonosfer
    E) İyonosfer

    Soru3. Atmosfer olaylarının uzun yıllar içerisinde göstermiş olduğu ortalama duruma iklim adı verilir. İklim olayları da troposferin 3-4 km’lik alt kısımlarında gerçekleşir.
    Bu durumun temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Yatay hava hareketlerinin yalnızca bu bölümde oluşması.
    B)Su buharının tam***** yakının bu bölümde bulunması
    C) Atmosfer sıcaklığının bu bölümde daha yüksek olması
    D) Canlı hayatının sadece bu bölümde yer alması
    E) Güneşten gelen enerjinin tamamının bu bölümde tutulması

    Soru4. Üst sınırı , yeryüzünden 250-300 km. yüksekliktedir. Radyo dalgalarını yansıttığı için yeryüzü haberleşmesinde büyük önem taşır.
    Yukarıda özelliklerinden bahsettiğimiz atmosferin katmanı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) İyonosfer
    B) Ozonosfer
    C) Kemosfer
    D) Troposfer
    E) Eksosfer

    Soru5. Bir çok bilim adamı geçmişte bir çok sebebe bağlı olarak iklim değişikliklerinin meydana geldiğini, günümüzde de yer küre üzerinde yapılan bir çok araştırmalar küresel ısınmaya bağlı olarak gelecekte iklim değişikliklerinin meydana gelebileceğinden bahsetmektedirler.
    Bu durumun temel sebebi aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?
    A) Dünyanın yörüngedeki hızının artması.
    B) Ozon gaz katmanının incelmesi.
    C) Yılın altı aylık dönemlerinde kutupların gündüzü yaşaması.
    D) Kutuplardaki buzulların hızla erimesi.
    E) Atmosfere karışan klorofloro-karbon gazlarının artması.

    Soru6. Güneş ışınları atmosferden geçerken yansıma yoluyla dağılır.
    Bu durum aşağıdakilerden hangisinin oluşmasına sebep olur?

    A) Yerden yükseldikçe sıcaklığın azalmasına
    B) Basınç alanlarının oluşmasına
    C) Gölgeli yerlerin de aydınlanmasına
    D) Basınç merkezlerinin oluşmasına
    E) Yıllık sıcaklık farklarının artmasına

    Soru8. İklim atmosfer olaylarının uzun yıllar içerisinde gösterdiği ortalama duruma denir. Hava durumu ise kısa süreli atmosfer olaylarıdır.
    Aşağıda bazı karşılaştırmalar yapıldı bu karşılaştırmalara bakarak hangisinin doğru olduğu düşüncesine varırız?
    İklim Hava Durumu
    A) Ilıman bir kış Donlu gece
    B) Kurak bir kış Sert bir yağış
    C) Yağışlı bir mevsim Yağışlı ilkbahar
    D) Donlu bir gün Ilık kış
    E) Karlı bir gün Sisli bir akşam

    Soru11. Aşağıdakilerden hangisi soğuk yerel rüzgarlar arasında kabul edilemez?
    A) Mistral
    B) Poyraz
    C) Samyeli
    D) Bora
    E) Karayel

    Soru12. Aynı enlemlerde yer almalarına rağmen yaz aylarında Asya Kıtası, Kuzey Amerika Kıtasından daha sıcak olmaktadır. Bunun temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Asya’nın Amerika’ya göre daha karasal olması
    B) Güney yarım kürede yer alması
    C) Yeryüzü şekilleri
    D) Farklı okyanus akıntılarının etkisinde kalması
    E) Dünyanın geoid şeklinde olması

    Soru13. Aşağıdakilerden hangisi iklimden etkilenmez?
    A) Yağış rejimi
    B) Yeraltı zenginlikleri
    C) Tarımsal etkinlikler
    D) Yaşama biçimi
    E) Sıcaklık düzeni

    Soru14. Aşağıdakilerden hangileri havadaki bağıl nemin doyma noktasına ulaşmasını sağlayan etkenlerden biridir?
    I . Sıcaklığın düşmesi
    II. Rüzgarın şiddetlenmesi
    III. Yükseltinin artması
    IV. Basıncın artması
    A) I ve II
    B) II ve III
    C) IIIve IV
    D) I ve III
    E)II ve IV

    Soru15. Bir yerde yağışın oluşabilmesi için aşağıdakilerden hangisinin olması beklenir?
    A)Hava basıncının yükselmesi
    B) Bulut seviyesinin yükselmesi
    C) Havadaki nemin doyma noktasına ulaşması
    D) Havanın sıcaklığının artması
    E) Havanın rüzgarlı olması

    Soru16. Yağışlı mevsim ilkbahar ve yaz aylarıdır. Don olayı ve donlu gün sayısı oldukça fazladır.Yıllık yağış miktarı ise oldukça fazladır.
    Yukarıda konu edilen iklim tipi aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Akdeniz iklimi
    B) Muson iklimi
    C) Karadeniz iklimi
    D) Orta Kuşağın Karasal iklimi
    E) Savan iklimi

    Soru17. Aşağıda isimleri yazılı olan ülkelerin hangisinde Akdeniz iklimi görülmez?
    A) Almanya
    B) Türkiye
    C) Yunanistan
    D) İtalya
    E) Libya

    Soru18. Tayga ormanları aşağıdaki iklim tiplerinin hangisinin tipik bitki örtüsüdür?
    A) Savan
    B) Karasal
    C) Tundra
    D) Muson
    E) Ekvatoral

    Soru19. Dünya üzerinde cephe yağışları daha çok aşağıdaki yerlerden hangisinde görülür?
    A) Kutuplarda
    B) Çöl bölgelerinde
    C) Dönenceler arası kuşakta
    D) Ekvatoral bölgede
    E) Orta kuşakta

    1E 2D 3B 4A 5E 6C 7B 8C 9D 10E 11C 12A 13B 14D 15C 16D 17A 18C 19E
    s3wa bunu beğendi.
  3. Moderatör Sevgi

    Moderatör Sevgi Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    13 Aralık 2010
    Mesajlar:
    630
    Beğenileri:
    1.189
    Ödül Puanları:
    0

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...



    Burada birkaç soru var sorular kopyalanamadığı için buraya yazamadım.
    s3wa bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş