Soru ve Cevaplarla Çanakkale Cephesi

Konu 'Sosyal Bilgiler 8. Sınıf' bölümünde QarizMaSerDarxD tarafından paylaşıldı.

  1. QarizMaSerDarxD

    QarizMaSerDarxD Üye

    Katılım:
    18 Ekim 2010
    Mesajlar:
    225
    Beğenileri:
    336
    Ödül Puanları:
    0


    ÇANAKKALE CEPHESİ

    Birinci dünya savaşının en önemli cephelerinden birisidir.İngiltere ve Fransa, Çanakkale boğazından geçerek İstanbul u ele geçirmek ve Osmanlı devletini savaş dışı bırakmak istiyordu. Böylece hem Osmanlı devletinin açtığı cepheler kapanacak hem de zor durumda olan müttefikleri Rusya’ya yardım ulaştırabileceklerdi. Bu amaçlarını gerçekleştirmek için güçlü bir Fransız donanması ve İngiliz donanması Türk mevzilerini topa tutarak Çanakkale Boğazını mayınlaması ve Türk topçularının başarılı atışları sayesinde İtilaf Devletleri donanması büyük kayıplar vererek geri çekildi.
    Çanakkale’yi denizden geçemeyeceklerini anlayan İngiliz ve Fransız kuvvetleri bu kez kara saldırısıyla Gelibolu yarımadası’nı işgal etmeye kalkıştılar.Seddülbahir Kumkale ve Conkbayırı bölgelerinde tarihinin en kanlı çarpışmaları yaşandı.Anafartalar grup komutanı olan Yarbay M. Kemal cesareti ve ileri görüşlülüğü ile sayı ve silah bakımından üstün olan İngiliz ve Fransız ordularını ağır bir yenilgiye uğrattı.
    Bu yenilgi üzerine amaçlarına ulaşamayacaklarını anlayan İtila Devletleri Gelibolu yarımadasını boşaltarak geri çekildiler.İtilaf devletleri,boğazları ele geçiremeyince Rusya’ya gerekli yardımı ulaştıramadılar.Gerekli yardımı alamayınca Rusya’nın ekonomisi daha da kötüleşti.İhtilal çıktı ve Çarlık rejimi yıkıldı.Çanakkale cephesinde her iki taraftan yarım milyona yakın genç insan hayatını kaybetti. Burada elde edilen başarılar Mustafa Kemal’in asker olarak ününün artmasını sağladı.
    ÇANAKKALE CEPHESİNİNİN NEDENLERİ:
    • Çarlık Rusya’sına Boğazlar yoluyla yardım ulaştırmak istemeleri.
    • İstanbul’u alarak Osmanlı Devletini savaş dışı bırakmak istemeleri.
    • Balkanlardaki tarafsız devletleri İtilaf devletlerinin kendi yanlarında savaşa sokmak istemesi
    18 Mart 1915’te Çanakkale Boğazına saldıran İtilaf donanması büyük kayıplar vererek geri çekildi.Bunun üzerine İtilaf devletleri Gelibolu yarımadasına asker çıkardı.Arıburnu ve Anafartalar bölgelerine yapılan çıkarmalar 19. fırka komutanı .M. Kemal tarafından görülmemiş bir savunma ile durduruldu.İtilaf Devletleri çok büyük kayıplar vererek Çanakkale boğazı ve Gelibolu yarımadasından geri çekildiler.
    ÇANAKKALE CEPHESİNİN SONUÇLARI:

    • İngiliz ve Fransızların yardımını alamayan Çarlık Rusya’nın çöküşünü hızlandı.
    • Genel savaşın bitişi en az iki yıl uzamış oldu.Bulgaristan’ın İttifak devletlerinin yanında savaşa girmesini sağladı.
    • Mustafa Kemal’e albaylık rütbesi verildi.
    • İstanbul ve Boğazlar işgal tehlikesinden kurtuldu.
    SORULAR:

    1)İtilaf devletlerinin 1. Dünya Savaşında;
    Rusya’ya yardım ulaştırmak
    Osmanlı devletini savaş dışı bırakmak
    Balkanlardaki tarafsız devletleri kendi yanlarına çekmek.
    Amacıyla Osmanlı devletine karşı atçıları cephe hangisidir?
    a) Kafkas cephesi
    b) Irak cephesi
    c) Çanakkale cephesi
    d) Kanal cephesi CEVAP:C

    2)Çanakkale cephesinde Osmanlı orduları, …………………ve………………….nın sömürgelerden getirdiği………………orduları ile savaşmış ve yenmiştir.

    CEVAP:noktalı yerlere İngiltere, Fransa ve Anzak sözcükleri getiriliyor.

    3)Çanakkale savaşlarında M. Kemal 19.Tümen komutanlığı, Arıburnu kuvvetleri komutanlığı ve Anafartalar grup komutanlığında görev alarak büyük başarılar kazandı. Ummadıkları bir direnişle karşılaşan İtilaf devletleri geri çekilmek zorunda kadılar.Çanakkale ruhu Ulusal Mücadele ruhununda başlangıcı oldu.
    Bu bilgilere göre,Çanakkale savaşları’nın sonuçlarına ilişkin olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

    a)emperyalist güçler ağır bir darbe yemiştir.
    b)Mustafa kemal askeri dehasını tüm dünya’ya göstermiştir.
    c)batılı devletlerin Osmanlı devleti üzerindeki baskısı sona ermiştir.
    d)Bağımsızlık mücadelesinin başlamasında etkili olmuştur. Cevap:a
    4)Mustafa Kemal’in Çanakkale savaşlarında gösterdiği başarının sonuçlarını açıklayınız.
    CEVAP:M. Kemal’i bütün dünya tanıdı.1. Dünya Savaşı uzadı.Rusya’ya yardım gönderilemeyince Bolşevik ihtilali çıktı.

    5)ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum.sözünü M. Kemal hangi savaşta söylemiştir?
    CEVAP: ÇANAKKALE SAVAŞI..
    6)Anadolu topraklarının savunulması için açılan cepheler hangileridir?
    CEVAP:Çanakkale ve Sakarya cephesi.

    7)M. Kemal’in hangi savaş veya cephede elde ettiği başarılar onun Kurtuluş Savaşında lider olarak benimsenmesini sağlamıştır?
    CEVAP: Çanakkale cephesi

    8)Alman Generali liman Von Sanders Türkiye’de beş yıl adlı kitabında M. Kemal bey sorumluluk yüklenmekten korkmayan doğuştan bir liderdi. 25 Nisan sabahı 19. Tümeniyle kendiliğinden düşmana saldırmaya karar verdi, onu kıyıya sürdü ve üç ay boyunca kendisin yapılan çetin saldırılara inatçı ve sarsılmaz bir biçimde karşı koydu. Onun azmine tam olarak güvenebilirdim.” Diye yazmıştır.
    Bu anlatımdaki savaşın aşağıdakilerden hangisi olduğu söylenebilir?
    a)Trablus garp Savaşı
    b)Çanakkale Savaşı
    c)Balkan Savaşı
    d)Kurtuluş Savaşı
    CEVAP:”B”
    9)M. Kemal hangi savaştan sonra elde ettiği başarılar sayesinde albaylık rütbesine yükselmiştir?
    CEVAP:ÇANAKKALE SAVAŞI……

    10)M. Kemal ‘in ilk askeri başarısı Çanakkale savaşından sonra ortaya çıkmıştır.ifadesi doğrumu yoksa yanlış mıdır?
    CEVAP:YANLIŞ…
    11)M. Kemal Çanakkale savaşındaki gösterdiği üstün başarıları ile milletin gönlünde taht kurmuş ve Ulusal bir kahraman olmuştur. Bu
    durum onun milli Mücadelenin lideri olmasında büyük rol oynamıştır.”İfadesi doğrumu yoksa yanlış mıdır? CEVAP:DOĞRU
    12)Çanakkale Zaferi’nin kazanılmasından sonra M. Kemal Doğu Cephesine gönderilmiş ve burada ……… ile ………… illerini Rusya’nın elinden kurtarmıştır.
    CEVAP: Noktalı yerlere muş ve Bitlis getiriliyor.

    13) M.Kemal …………… savaşında gösterdiği başarılardan dolayı ……… rütbesini almıştır.
    CEVAP:Çanakkale ve albaylık ifadeleri getirilmelidir.

    14)Çanakkale cephesinde İngilizlerin uzak doğudan getirerek savaşa sürdüğü Yeni Zelandalı, Hindistanlı vb. askerlere …………… askerleri adı verilmiştir.
    CEVAP:Yeni çeri ifadesi getirilmelidir.

    15)M. Kemal Çanakkale de ütün bir başarı göstermiş ve kara zaferinin kazanılmasının baş mimarı olmuştur.o bu başarısı ile milletin gönlünde taht kuran bir kahramandır.
    Bu durum ileride M. Kemal’in
    Aşağıdakilerden hangini gerçekleştirmesinde büyük rol oynamıştır.?
    CEVAP: M. Kemal, Çanakkale savaşındaki üstün başarısı ile milletin gönlünde taht kurmuştur.Bu durum onun ilerde Milli Mücadelenin lideri olarak benimsenmesini kolaylaştırmıştır.
    16)Çanakkale savaşının sonuçlarından hangisi, M.Kemal’in Milli Mücadelenin lideri olmasına ortam hazırlamıştır?
    CEVAP:M.Kemal’in ulusal kahraman haline gelmesi.
    17)Çanakkale zaferinin kazanılmasında aşağıdakilerden hangisinin
    önemli bir rolü olduğu söylenemez?
    CEVAP:Osmanlının başkenti İstanbul’un savaş alanına yakın olması.
    18)Çanakkale bölgesinde teftişe giden iç işleri bakanı Şükrü Kaya orada Atatürk’ün kendisine yazıp verdiği bir konuşmayı yapar.
    Bu yurdun toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar, burada bir dostun toprağındasınız.Huzur ve sessizlik içinde uyuyunuz.Uzak diyarlardan evlatlarını gönderen anneler göz yaşlarınızı dindiriniz.Onlar bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.
    Bu sözler M. Kemal’in hngi özelliğini gösterir?
    CEVAP:İNSANLIK SEVGİSİ…
    19)Birinci Dünya savaşında açılan cephelerden hangi/hangilerinde başarılı olunmuştur?
    CEVAP:Sadece Çanakkale cephesinde başarılı olunmuştur……
    20)Anafartalar-Conkbayırı-Arıburnu
    Verilen yerler M.Kemal’in görev yaptığı hangi cepheye aittir?
    CEVAP:-ÇANAKKALE-
    21)Çanakkale savaşının nedenleri nelerdir?
    CEVAP: İstanbul’u alıp Osm. Dev. Yıkmak
    • Boğazlara yerleşmek
    • Rusya’ya yardım etmek
    • Balkanlar üzerinden Almanya’ya yeni bir cephe açmak
    22)Çanakkale savaşının sonuçları nelerdir?
    CEVAP:
    • 1.Dünya Savaşı uzadı
    • Türklerin kahramanlığı Dünya’ya yayıldı
    • Dünya Atatürk’ü tanıdı
    • Rusya’da Bolşevik ihtilali çıktı
    23)Osmanlı ordusunun Çanakkale Cephesinde başarılı olması,savaşın gidişini nasıl etkilemiştir?
    CEVAP:Olumlu yönde çünkü Rusya’da ihtilal çıktığı için itilaf devletleri de kötü etkileniyor ama buna rağmen istediğimiz başarıyı elde edemiyoruz……
    24) *İstanbul’u ele geçirerek Osm. Dev. Yıkmak
    *Rusya’nın balkanlardan başlattığı saldırıyı desteklemek
    Buna göre İngiliz ve Fransızlara karşı Osm. Dev.açtığı cephe hangisidir?
    CEVAP:ÇANAKKALE CEPHESİ………
    25)Aşağıdakilerden hangileri,Çanakkale muharebelerinin sonuçlarından değildir?
    a) İttifak devletlerinden yardım alamayan Rusya’da rejim değişikliği olmuştur.
    b) Sömürgeci devletler 1.Dünya savasında ağır bir yenilgi almıştır.
    c) 1.Dünya savaşının uzaması engellenmiştir.
    d) Kendine olan güveni ile M.Kemal ,askeri bir deha olduğunu göstermiştir.
    CEVAP:”C”

Sayfayı Paylaş