Sosyal 70 71 72 73

Konu 'Sosyal Bilgiler 8. Sınıf' bölümünde ekokılıç tarafından paylaşıldı.

1. ekokılıç

ekokılıç Üye

22 Şubat 2011

Olupta vermeyen top olsun:)
  2. hale-bob

hale-bob Üye

16 Şubat 2011
    sayfa 70 cevapları

1soru cevabı=> Cumhuriyet halk fırkası

3sorunun cevabı=> Mustafa kemalın hilafeti kaldırmasınıYeni partinin kullanıldıqı sloganın gerici haykırışlarla dolu olmasını savunuyorlar

4sorunun cevabı=> Hükümet ve meclis tedbirler almayı gerekli görmesi ,takrir-i sükun kanunununçıkması,istiklal mahkemelerini kurması vs

5sorunun cevabı=> Zararlı partiler, hilafeti yeniden isteyenler, yeni kanunları istemeyenler, hilafeti kaldıranlar qibi önlemler

6sorunun cevabı=> Terakkiperver cumhuriyet fırkası denilen zaralı siyasi kurulusun kapanmasıİstiklalin mahkemelerini kurması vs

7sorunun cevabı=> Nutuk büyük bir kaynak kitaptırçünkü ütün önemli şeylerin bir arada olmasını istedigi için mustafa kemal bir araya toplamıstır

8sorunu cevabı=> Cumhuriyetçi ve yenilikçi olduklarını zannettirmek isteyenlerin yine bu bayrakla ortaya atılmalarını çözememiştir

9sorunun cevabı=> Terakkiperver cumhuriyet partisi zararlı siyasi kuruluşudurbunun için kapatılması esas olmuştur

Sayfa 71

A BÖLÜMÜ:

B BÖLÜMÜ:
    1926 öncesi
    *osmanlı devleti kapitülasyonlar nedeniyle kabotaj hakkına sahip değildi
    *türk limanları arasında yolcu ve yük taşıma işi yabancı gemilerce yapılıyordu
    *deniz ulaşımının büyük bir bölümü ile önemli limanların işletilmesi yabancıların elindeydi

1926 sonrası
    *denizlerimizde de bağımsızlığı sağlamak milli ekonomi ilkesi doğrultusunda bir adım atıldı
    *kabotaj kanunu ile türk denizleri ve limanlarında işletmecilik ve taşımacılık hakkı sadece türk devletine ve türk vatandaşlarına verildi

72 sayfa

Suikast girişiminden sonra benim ve arkadaşlarımın nasıl bir tepki verdiğimizi merak ettiğinizi biliyorumBen bu suikastı kendime değil benim getirdiğim inkılaplara karşı olduğunu düşünüyorumİki üç kişi inkılaplarımı kendilerine yediremediği için bu suikastle beni öldürüp inkılapları da ortadan kaldıracaklarına inanıyorlardı ama düşündükleri olmadıBen olduğum zaman ve öldükten sonra da hiçkimse benim getirdiğim inkılaplara karşı gelemeyecektir!!

izmir suikastı olan yer

olumsuz gerçekleşmiştir tabi ki

73Sayfa

1) Çünkü nutuk evrimleşmiş bir kitaptır

2)İleri görüşlülük özelliği ortaya çıkmıştır

3)Halkın o dönemde hangi zorluklar çektiğini

4)Gelecekteki nesillerin geçmişlerini bilmesi amaçıyla yazılmıştır

5)Nutuk 3 bölümden oluşmaktadırCumhuriyet öncesi ,Cumhuriyet sonrası ve ilerdekiler olmak üzereNutuk o dönemlerde türkülüğün ve savaşların ne kadar zor şartlarda gerçekleştiğini belirtmek istemiştir

6)Türk halkının fedakarlıklarıyla ilgili iki üç şet karalardım

Bir Teşekkür Yeter :)
    tatlıcadı funda, guan, tugce_97 ve diğer 2 kişi bunu beğendi.