sosyal performans ödevi

Konu 'Sosyal Bilgiler 8. Sınıf' bölümünde prenseslina tarafından paylaşıldı.

1. prenseslina

prenseslina Üye

25 Kasım 2010

arkadaşlar meraba öğretmen bize performans ödevi verdi bize kurtuluş savaşındaki cepheleri gösterin haritada dedi hangi haritada ve nasıl göstercem:confused::(
  2. Moderatör Özlem U.

Moderatör Özlem U. Özel Üye Özel Üye

13 Ocak 2010
    AZİZ NESİN

Hayatı

20 Aralık 1915te İstanbulda doğdu. İki yıl Darüşşafaka Lisesi''nde öğrenim gördü. Kuleli Askeri Lisesi''ni bitirdi. Kara Harp Okulu ve Askeri Fen Okulu''ndan mezun oldu. Üsteğmen rütbesindeyken "görev ve yetkisini kötüye kullanmak" suçlamasıyla yargılanıp ordudan uzaklaştırıldı. Bir süre bakkallık yaptı. Ardından gazeteciliğe başladı. Yedigün, Karagöz ve Tan Gazetesi''nde çalıştı. Cumhuriyet adlı bir magazin dergisi yayınladı. Sabahattin Ali ile birlikte, Marko Paşa, Malum Paşa, Merhum Paşa, Alibaba mizah dergilerini çıkardı. 1951''de bir kitapçı dükkanı, ardından bir fotoğraf stüdyosu açtı. 1954''ten itibaren Akbaba mizah dergisinde takma isimlerle mizah öyküleri yazdı. Yazın yaşamı boyunda 100''ün üzerinde takma isim kullandı. Kemal Tahir''le birlikte Düşün Yayınevini kurdu.Yeni Gazete, Akşam ve Tanin''de köşe yazıları yazdı. Yazarlığı, Öncü, Yeni Tanin ve "Ustura" isimli bir mizah eki de hazırladığı Günaydın gazetesinde sürdürdü. 1962''de Zübük isimli mizah dergisini çıkardı. 1963''te yayınevinin yanmasının ardından sadece yazmaya başladı. 1972''de Çatalca''da kimsesiz çocukların eğitimini gerçekleştirmeyi amaçlayan Nesin Vakfı''nı kurdu. Kitaplarının tüm gelirini bu vakfa bağışladı. 1976-1980 arasında her dalda edebiyat ödülleri veren Nesin Vakfı Edebiyat Yıllığı''nı çıkardı. 1979''da seçildiği Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanlığı görevini yıllarca sürdürdü. Sadece Türk edebiyatının değil dünya mizah edebiyatının da sayılı isimleri arasında yer alan Aziz Nesin, düşünceleri ve yazıları nedeniyle siyasi iktidarlardan sürekli baskı gördü, tutuklandı, yargılandı, sürgün edildi, cezaevlerinde kaldı. 6 Temmuz 1995 tarihinde yaşamını yitirdi. Öykülerinde Türk toplumunu ayrıntılarıyla yansıtır. Anlatımında halk edebiyatının ana öğelerinden yararlanır. Yer yer masal temasıyla ve mizah aracılığıyla günlük olayları, toplumsal aksaklıkları eleştirir. Türk edebiyatında çağdaş mizah yazarlığı tekniklerini geliştiren, genç mizah yazarlarının doğmasına yolaçan yazardır.