Söz öbeklerinde anlam ve atasözleri - test 1

Konu 'Dil ve Anlatım Konu Testleri' bölümünde karamelek tarafından paylaşıldı.

  1. karamelek

    karamelek Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    26 Ekim 2007
    Mesajlar:
    2.692
    Beğenileri:
    458
    Ödül Puanları:
    36

    1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim, açıklamasıyla birlikte verilmiştir?

    A) Boşu boşuna uğraşıp haybeye kürek çekiyorsun.

    B) O, hep işin kaymağını yer.

    C) Bu işin eninde sonunda kokusu çıkacak.

    D) Son yaptığını da kitabına uydurmuş.

    E) Hep insanların iki ayağını bir pabuca sokuyorsun.



    2. Aşağıdakilerin hangisinde ikinci cümle, birinci cümlede kullanılan deyimin anlamını içermez?

    A) Sonunda o da işin içinden sıyrıldı.

    Bu karışık işten kendini kurtardı.

    B) Öğretmen kimseye göz açtırmıyor.

    Öğrencileri baskı altında tutuyor, başka şey*lerle uğraşmalarına fırsat vermiyor.

    C) Çocukların sorunlarını hafife aldığı için böyle oldu.

    Hiçbir zaman onların sıkıntılarına gereken önemi vermedi.

    D) Ne üzülüyorsun! O, ipini kendi eliyle çekti.

    Bu felaketi kendisi hazırladı.

    E) Canını dişine takıp işini bitirmeye çalıştı.
    Elbette ki yaptıklarından dolayı zam alacaktı.

    3. Bu sanatçıyı realist bir yazar olarak kabul etmek ne kadar doğrudur?

    Altı çizili sözün, bu cümleye kattığı anlam, aşağıdakilerin hangisinde vardır?

    A) Bu yapıtta, yüze yakın sanatçının eserine yer veriliyor.

    B) Nesnel biçimde yapılmayan eleştirilerden, bir sonuç çıkarılamaz.

    C) Bu yazarı, çağını yansıtan bir sanatçı olarak almak büyük bir yanılgıdır.

    D) Her sanatçı, yaşamı kendi bakış açısıyla yansıtmak ister.

    E) Sanatçı, bu yapıtında kendine özgü bir anlatımı yeğliyor.


    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili söz, cümleye ötekilerden farklı bir anlam katmıştır?

    A) Boşu boşuna bekliyoruz onu burada.

    B) Durup dururken, bir araba daha almış.

    C) Hiç yoktan seni de masrafa soktuk.

    D) Gereksiz vere katıldım o toplantıya.

    E) Ansızın karşıma çıktın sen.


    5. I. Her akşam, deste deste paraları önüne yığar, zevkle sayardı.

    II. Önümüzde oturan adam, dalgın dalgın dışa*rıyı seyrediyordu.

    III. Zaman zaman ben de geçmişi anımsarım.

    IV. Maçtan sonra bardak bardak su içtiği hâlde susuzluğu gitmiyordu.

    V. Yüzümüze suçlu suçlu bakıyordu.

    Yukarıda numaralanmış cümlelerin hangilerin*de "ikilemeler" cümleye aynı anlamı katmıştır?

    A) I. ve II. B) I. ve V. C) II. ve IV. D) III. ve IV. E) I. ve IV.


    6. Aşağıdaki cümlelerde geçen deyimlerin hangisi yanlış kullanılmıştır?

    A) Çocuklar gecikince içine bir kurt düştü.

    B) Yaşlı kadın zayıflamış, iğne ipliğe dönmüştü.

    C) Çok titiz davranıyor, kılı kırk yarıyordu adeta.

    D) İşi yapmamak için bahaneler arıyor, kırk de*reden su getiriyordu.

    E) Kardeşi, orada tırnaktan başa kontrolden
    geçti.


    7. Yolculuğumuz tamı t***** iki gün sürdü.

    Yukarıdaki cümleye altı çizili sözün kattığı anlam aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Aldığınız boya zar zor yetti.

    B) Bizden istenileni eksiksiz yerine getirmiştik.

    C) Adamlar zaten kıt kanaat geçiniyorlar.

    D) Atalarımız, davul bile dengi dengine demiş.

    E) Kar, bir metreye yakın olmuştu.



    8. Kısa bir süre sonra foyası mevdana çıktı.
    Yukarıdaki cümleye altı çizili sözün kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır?

    A) Onun farklı biri olduğunu bir görüşte hemen anladım.

    B) Onun yalan söylediğini önce anlamadık; son*radan ortaya çıktı ki o bir sahtekâr.

    C) Kuşkulu bakışlarını üzerime çevirdi ve sonra bana "Yalancı!" diye bağırdı.

    D) Dürüst davransaydı onu yanıma alır, her işi*me ortak ederdim.

    E) Saygısız tavırları artık haddini aştı, onu buradan uzaklaştırmalıyız.

    9. Onunla başa çıkabilirim: beni merak etmeyin.
    Altı çizili deyimin cümleye kattığı anlam, aşağıdakilerden hangisinde vardır?

    A) Tehlikeli bir insan; ama onu alt edebileceğimi sanıyorum.

    B) Bu soruların çoğunu çözebilirim.

    C) İnsan yeter ki başarmayı istesin.

    D) Bu kadar sorun dururken kaçmak niye?

    E) Zor bir soru; ama çözmeye çalışacağım.

    10. I. Sınavı kazanamadığı için kendini yedi bitirdi çocukcağız.

    II.Bu işte onu kendi hâline bıraktım.

    III.Kaygıyla içi içini yedi durdu o günlerde.

    IV. Her zaman kendi kendine iç muhasebesi ya*par.

    V. Önce kendini tartar ve öyle hareket eder.

    Yukarıdaki altı çizili deyimler, anlamca eşleştirildiğinde hangisi dışta kalır?

    A)I. B) II. C) III. D) IV. E)V.

    11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yansımadan oluşan bir ikileme kullanılmıştır?

    A) Avizelerin ışıl ışıl aydınlattığı bir salonda kut*ladılar yeni yılı.

    B) Üzerindeki yırtık pırtık giysiler, yoksulluğu*nun kanıtıydı.

    C) Su fokur fokur kaynıyor, dikkat et, elin yan*masın.

    D) Doğruya adım adım yaklaştığından emindi.

    E) Pırıl pırıl, sıcacık bir güne merhaba dedik.




    12. "işlerini yarım yamalak yaptıktan sonra sıvışmanın yollarını aramaya başlardı." cümlesindeki
    altı çizili sözün cümleye kattığı anlam aşağıdakilerden hangisinde vardır?

    A) Eve varmamıza yaklaşık on beş dakika var, biraz daha sabret.

    B) içeri girdiğimizde ne kadar yorulduğumuzu anlamıştık.

    C) Her şey açıkça ortada, paraları neden aldığı*nı söylemen yeterli olacak.

    D) Üstünkörü hazırlanmış bu rapordan ne gibi bir fayda umabiliriz sizce?

    E) Onu gördüğümde ayakta zorlukla duruyor,
    sözcükler ağzından güçlükle çıkıyordu.


    13. Bir sanat eseri yaratmayı hayal ederken başkalarından fayda uman kişi, orta karar bir yazar
    olarak kalmaya mahkûmdur. İyi bir şey ortaya koymak istiyorsanız, içinizden geleni kendiniz biçimlendirmelisiniz.

    Bu cümlede geçen "orta karar bir yazar olarak kalmak" sözüyle anlatılmak istenen, aşağıda*kilerden hangisidir?

    A) Sıradan bir yazar olmaktan sıyrılamamak

    B) Orta hâili insanların yaşamlarını anlatmak

    C) Bireysel yeteneklerinin farkına varamamak

    D) İçinden geldiği gibi yazamamak

    E) Eserlerinde topluma faydalı olmaya çalışan
    bir yazar izlenimini vermek


    14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, deyim açıklamasıyla birlikte verilmemiştir?

    A) Volkanla hoşbeş ettik, şundan bundan ko*nuştuk.

    B) Hırsızı, kollarından bacaklarından tutup kal*dırdılar, karga tulumba ettiler.

    C) Cüzdanını aldığımı hissetmedi, ruhu bile duymadı.

    D) Dört başı mamur bir yol yaptırdı köye; ama kimseyi memnun edemedi.

    E) Bana hep çamur atıyor, gerçek olmayan suç-
    lamalarda bulunuyorsunuz.

    15. I.Senden devletli ile ortak olma.
    II. Körle yatan şaşı kalkar.

    III. Söndüremeyeceğin ateşe elini sokma.

    IV. Kır atın yanında duran ya huyundan ya su*yundan.

    V. Komşu kızı almak, kalaylı kaptan su içmek gibidir.

    Yukarıdaki atasözleri taşıdıkları anlamlara göre gruplandırılırsa hangisi dışta kalır?

    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

    16. Az söz erin yüküdür
    Çok söz hayvan yüküdür
    Bilene bu söz yeter
    Sende güher var ise

    Yukarıdaki dörtlüğü en iyi özetleyen atasözü aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Söz var iş bitirir, söz var baş kestirir.

    B) Düşüncenin özü kısa sözdedir.

    C) Söz gümüşse, sükût altındır.

    D) Lafla peynir gemisi yürümez.

    E) Söyleyene bakma, söyletene bak.

    17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili söz, cümleye kesinlik anlamı katmamıştır?

    A) Bu sınavı eninde sonunda kazanacağım.

    B) Onları bugün okulda hiç görmedim.

    C) Şövle böyle on dakikadır kaynıyor bu çay*danlık.

    D) Böyle bir şeyin olacağına kesinlikle ihtimal vermiyorum.

    E) Öğretmenin verdiği ödevleri mutlaka yapardı.

    18. Eleştirmen, eseri iyi tanımalıdır; bunun için elinden geldiğince kendisini gizleyerek esere yaklaşmalıdır.

    Bu cümledeki altı çizili sözle, eleştirmenin özellikle hangi yönü vurgulanmaktadır?

    A) Eseri başkalarının gözüyle değerlendirmesi

    B) Yapıcı eleştirilerden yana olması

    C) Sanatçıyı anlamaya çalışması

    D) Eleştiriye duygu ve düşüncelerini katmaması

    E) Sanatçıya kendini sevdirmeye çalışması


    19. "Kartala bir ok değmiş, yine kendi yeleğinden." atasözü konuya yaklaşım açısından aşağıda*kilerin hangisiyle benzerlik gösterir?

    A)Donsuzun gönlünden dokuz top bez geçer.

    B)Elden yiyen börkmüş, keseden yiyen çök*müş.

    C)Hamala semeri yük olmaz.

    D)Ağaca balta vurmuşlar "sapı bedenimden" demiş.

    E)Ağaç, meyvesi olunca başını aşağı salar.


    20. Nedense genç sanatçılarımız yalnızca başkalarının getirdiği yenilikleri eskitmekle yetiniyor.

    Bu cümlede altı çizili sözle vurgulanmak iste*nen aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Kendinden önceki sanatçıları örnek almak

    B) Ulusal sınırları aşamamak

    C) Gelenekten yeterince yararlanmak
    D) Özgünlüğü yakalayamamak

    E) Konu sıkıntısı çekmek


    21. Öykü, roman, deneme, eleştiri yazan; heykel yapan, müzik besteleyen her sanatçı çağının tanığı olarak geleceğe seslenir. Altı çizili sözün bu cümleye kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır?

    A) Her yazar, yaşadığı olayları güzelleştirerek
    anlatmaya özen gösterir.

    B) Gözlemlerin hayallerle zenginleştirildiği
    yapıtlar, her zaman ilgi görmüştür.

    C) Bu sanatçı, romanlarıyla yaşadığı dönemin
    olaylarına ayna tutmayı başarmıştır.

    D) Pek çok sanatçı, güzellikten kurtulup
    kalıcılığa erişememiştir.

    E) Manzum hikâye biçimindeki şiirlerinde, özellikle toplumsal konulara yönelmiştir.


    CEVAP ANAHTARI :

    1.A 2.E 3.C 4.E 5.E 6.E 7.B 8.B 9.A 10.B 11.C 12.D 13.A 14.D 15.E 16.B 17.C 18.D 19.D 20.D 21.C


    ALINTI
    Son düzenleyen: Moderatör: 10 Şubat 2009

Sayfayı Paylaş