Söz Sanatları

Konu 'Türk Edebiyatı Konu Testleri' bölümünde => iηciтαηєѕi <= tarafından paylaşıldı.

  1. => iηciтαηєѕi <=

    => iηciтαηєѕi <= Üye

    Katılım:
    29 Ekim 2008
    Mesajlar:
    146
    Beğenileri:
    293
    Ödül Puanları:
    64

    1.Aşağıdaki dizelerden hangisinde iki öğesi olan bir teşbih (benzetme) vardır?

    A) Sevinçten kanatlıyım,

    Uçan martılar gibi

    B) Kırlar çiçek sergisi

    Sensin gönül nergisi

    C) Zalim senin adın olsun

    Bir vefasız yârin olsun

    D) Gerçek sevgiyi göster

    Can vereyim yoluna

    E) Giden günlerin ardından

    Seni düşündüm dün gece


    2. Aşağıdaki dizelerden hangisinde teşhis (kişi*leştirme) sanatı vardır?

    A) Haber ver yolunu bekleyeceğim

    Gelirsen öyle çok sevineceğim

    B) Çiçekler toplayıp papatyalardan

    Saçlarını tel tel süsleyeceğim

    C) Sen bana gelirken uzak yollardan

    Kollarım açılmış bekleyeceğim

    D) Denizle martılar hep bir ağızdan

    Şarkılar söyleyip neşelenecek

    E) Haber yok geçiyor hep aylar dedim

    Yoksa unuttu mu beni yâr, dedim.


    3. Dur desek de durmaz ki akıp gidiyor zaman.

    Altı çizili bölümde aşağıdaki açıklamalardan hangisine uygun bir edebi sanat vardır?


    A) Bir söz, benzetme ilgisi olmaksızın başka bir söz yerine kullanılmıştır.

    B) Aralarında ilişki bulunan karşıt kavramlar bir arada kullanılmıştır.

    C) Benzeyen ile kendisine benzetilenden ikincisi söylenmeden onun bir niteliği belirtmiştir.

    D) Doğal bir olay, gerçek nedeninin dışında hoşa gidecek bir sebebe bağlanmıştır.

    E) Bir söz, gerçek anlamı dışında mecaz anlamıyla kullanılmıştır.

    4. Gözyaşım damlaydı, sel oldu artık

    O sele kapılıp çağlar mısın sen?

    Bu dizelerde aşağıdakilerin hangisinde verilen edebi sanatlar vardır?


    A) Teşhis (kişileştirme) - teşbih (benzetme)

    B) Mübalağa (abartma) - istifham(soru sorma)

    C) Tevriye - istiare (eğretileme)

    D) Kinaye - tecahül-i arif (bilmezlikten gelme)

    E) Tezat (karşıtlık) - teşhis (kişileştirme)



    5. Aşağıdaki dizelerden hangisinde "hüsn-i talil " sanatı vardır?

    A) Sevdiğin vefasız çıktı dediler

    Kalbin bir mabetti yıktı dediler

    B) Dertliyim, yalnızım, şu gönlüm kırık

    İçimde sönmeyen bir kor ayrılık.

    C) Sevgine güvenim yıkıldı gitti

    Sen böyle istedin bu masal bitti

    D) Hâlâ o günleri anar mısın sen,

    Ağlasam benimle ağlar mısın sen?

    E) Baharla gelirsen kuşlar ötecek

    Haberler yolladım güneş gülecek



    6. Gelme zahmet olmasın, ben hasta üzre ey tabip Derd-i aşk var iken gerekmez bana derman eylemek

    Bu beyitte aşağıdaki açıklamalardan hangisine uygun bir sanat vardır?


    A) Aralarında ortak yön olan iki kavramdan, zayıf olan güçlü olana benzetilmiştir.

    B) Aynı konuyla ilgili karşıt kavramlar bir arada kul*lanılmıştır.

    C) Bir durum ya da kavram gerçekte olduğundan çok fazla gösterilmiştir.

    D) Aynı konuyla ilgili kavramlar bir arada kullanılmıştır.

    E) Aralarında benzerlik ilgisi olmaksızın, bir söz başka bir söz yerine kullanılmıştır.


    7. Aşağıdaki dizelerden hangisinde mübalağa (abartma) sanatı vardır?

    A) Ne güzelmiş çiçekler, gözlerime gülüyor

    B) Dökülmüş yapraklar, toprak sararmış

    C) Demek ki senin için aşk değil, yalan idim

    D) Dünyanın güzelliği senden artakalandır.

    E) Dost bildim kendime yüce dağları





    8. Aşağıdakilerden hangisinde dört öğesi de olan bir teşbih (benzetme) vardır?

    A) Duvarlara çarparak çırpınan bir kuş gibi

    B) Çoruh, dağlar içinde akamaz olmuş gibi

    C) Suların üstündeki her sazlık birer ada

    D) Korkunç birer dev gibi başkaldırır dağlar

    E) Uludağ etekleri al ipekten bu akşam



    9. Aşağıdakilerden hangisinde ötekilerden farklı bir edebi sanat vardır?


    A) Enginden engine koşarken rüzgâr

    Bende bir yolculuk heyecanı var

    B) Gün biter, sürü yatar ve sararan bir ayla

    Çoban hicranlarını basar bağrına yayla

    C) Aramızda dağlar mı var koskoca?

    Meraklanma gönlüm dağlardan yüce

    D) Kıpırdamak istemiyor göz kapaklarım

    Ve hakikat bırakıyor hülyamı yarım

    E) Yıllarca gurbette çektiği çile

    Canlanır yeniden gelerek dile.



    10. Aşağıdaki dizelerden hangisinde hüsn-i talil sanatı vardır?

    A) Mesut olmuş görmek isterdim hepinizi

    B) Güllerle doldu, seni gülerken gördü de dağlar

    C) Meğer duyacakmışım bir sabah öldüğünü

    D) Büyüyor gökten inip toprağa yaklaştıkça

    E) Kahkahası bir bülbül nağmesini andırır



    11. Erdi bahar sen dahi şâd olmadın gönül

    Güllerle lalelerle güşad olmadın gönül

    Bu dizelerde aşağıdaki açıklamalardan hangisine uygun bir söz sanatı vardır?


    A) Bir söz birden çok anlama gelecek biçimde kul*lanılmıştır.

    B) Bir olay, gerçek nedeninin dışında güzel bir nedene bağlanmıştır.

    C) Benzetme ilgisi olmaksızın, bir söz başka bir söz yerine kullanılmıştır.

    D) Bir söz tarihi bir olayı anımsatacak biçimde kul*lanılmıştır.

    E) Aynı konu ile ilgili kavramlar bir arada kullanılmıştır.



    12. 120 kiloluk Filiz Ahmet mindere çıkınca rakibinin rengi attı.

    Bu cümledeki altı çizili sözlerde, sırasıyla hangi edebi sanatlar vardır?


    A) Tezat - istiare

    B) Tariz - kinaye

    C) Mecaz-ı mürsel - teşhis

    D) istiare - tevriye

    E) Hüsn-i talil - mecaz-ı mürsel



    13. Aşağıdaki dizelerden hangisinde tecahül-i arif sanatı vardır?

    A) Dünyanın en derin yüzü olmuş yüzün senin

    Yüksek başında kartala benzer hüzün senin

    B) Söyleyin, söyleyin ben miyim yoksa

    Arzı boynuzunda taşıyan öküz

    C) Ruhum bir engindir ufuklarda kararmış

    Etrafını yalnız ademin gölgesi sarmış

    D) Ruhumda emel bir sarı kandil gibi yandı

    Maziyi bugünden yaşamak hissim uyandı

    E) Alnım yanarak, hıçkırarak durdum o yerde

    Bir gözyaşı sızsın diye kalbimdeki derde



    14. Hatıraların bu uyanma vaktinde

    Sensin hep sen, esen dallar arasından

    Bu dizelerde aşağıda sıralananlardan hangileri vardır?


    I. Teşbih

    II. Kapalı istiare

    III. Tezat

    IV. Aliterasyon

    V. Kinaye


    A) I. ve II. B) II. ve III.

    C) I. ve IV. D) II. ve IV.

    E) III. ve V.



    15. Yaşımı Nil eyleyip layık mıdır şehrinde kim

    Tunca gibi boynumu burup gezem mahzun olup?

    Bu beyitte aşağıdaki sanatlardan hangisi yoktur?

    A) Mübalağa (abartma)

    B) Teşbih (benzetme)

    C) Teşhis (kişileştirme)

    D) istifham (soru sorma)

    E) Tezat (karşıtlık)





    16. Canlı bir yüz bana yaklaştı, mehabetle dolu

    Altı çizili sözcükteki edebi sanat aşağıdaki dizelerin hangisinde vardır?


    A) Bu gelen bir yuvasız kuş gibi pervasızdı

    B) Bu engin ovanın perisisin sen

    C) Cihan da bizimle ağlasın gayrı

    D) Kederli durma, güzel rengin uçmasın

    E) Bostan korkulukları sanki bir kahramandı



    17. Aşağıdaki dizelerden hangisinde beliğ teşbih örneği vardır?

    A) Yağmur olur yağarım

    Güneş olur doğarım

    B) Geçse de aylar yıllar

    Gönlüm hep seni arar

    C) Bir ışıktır umutlar

    Sana kavuşmak için

    D) Gel bu gece deniz güzel

    Mehtap güzel, ay güzel

    E) Gece mehtap yine dolgun

    Uyuyor mavi sular





    18. Aşağıdaki dizelerden hangisinde tezat (karşıtlık) sanatının örneği vardır?

    A) Gonca güller gibisin, boynunu bükme

    B) Yazı güze ekledim, bahar olmadı

    C) Bakmam artık göklere benim de yıldızım var

    D) Ayırma gözlerini gözlerimden bu akşam

    E) Bir onulmaz derde düştüm, derdimin dermanı yok.



    19. Tekrar ediyor söylediğim şarkıyı dağlar

    Bu dizedeki edebi sanatın örneği aşağıdakilerden hangisinde vardır?


    A) Garipleşir geceler sevenlerin gönlünde

    B) Bir başkadır akşamlar, şu gurbet ellerinde

    C) Garip bülbül neden böyle feryat edersin?

    D) Geceler böyle kalmaz ya, şafak söker sabah olur.

    E) Ateşinde yanan pervane oldum.



    20. Doğal bir olayın gerçek nedeninin dışında hoşa gide*cek başka bir nedene bağlanmasına hüsn-i talil sanatı denir.


    Aşağıdaki dizelerden hangisinde bu sanatın örneği vardır?


    A) Seni görmüş **** gönlüm, yanmış seni sevmiş

    B) Bir türküdür yakmış bülbül, güller açıvermiş

    C) Ayrılan yolun sonunda dudaklarda bir ah olur

    D) Gönlümün akşamında güneş sensiz doğmuyor.

    E) Döndü Mecnun'a gönül, her gece Leyla diyerek


    21. Gel yine ceylan gözlüm,

    Bana eskisi gibi

    Bu dizelerdeki edebi sanatın örneği aşağıdakilerin hangisinde vardır?


    A) Gönlüm senin evindir,

    Kalbim yalnız senindir

    B) Ateş yoksa duman tütmez,

    Gül olmazsa bülbül ötmez.

    C) Yürümekle yollar bitmez,

    Koşa koşa gel sen bana.

    D) Gel güzelim barışalım,

    Mutlulukla yarışalım.

    E) Gel gi****m kara gözlüm;

    Bu yer bizim yerler değil.



    22. Hadi nazlım yaylamıza gi****m.

    Ardıç, meşe, pelit, çamlar bizimdir.

    İkinci dizede geçen sözcüklerin hemen hepsi birer ağaç türüdür.

    Bu dizede olduğu gibi aynı konu ile ilgili kavram ya da adların bir arada kullanılması sanatı aşağıdaki*lerden hangisidir?


    A) Mübalağa (abartma)

    B) Teşhis (kişileştirme)

    C) Tezat (karşıtlık)

    D) Tenasüp (uygunluk-oranlama)

    E) Mecaz-ı mürsel (ad aktarması)



    23. İçimde sönmeyen bir kor ayrılık

    Özlemim ay değil, binlerce yıllık

    Bu dizelerde aşağıdakilerin hangisinde verilen söz sanatları vardır?


    A) Teşbih - tevriye

    B) Tezat - kinaye

    C) Teşbih - mübalağa

    D) istiare - mübalağa

    E) Teşhis - mecaz-ı mürsel



    24. Aşağıdaki dizelerden hangisinde teşbih (benzetme) sanatı yoktur?

    A) Servilerin içinde bir alev Emir Sultan

    B) İçten dualar gibi geçiyor sanki rüzgâr

    C) Bir ilahi adaya benzeyen Yıldırım'dan

    D) Karşıdan renk içinde solgun ay görünüyor

    E) Şu karşıki kulübe bir saray görünüyor

    25. Uzanıp koylara sessiz uyuyan

    Deniz ifrit kesilir fırtınadan

    Bu dizelerdeki edebi sanat, aşağıdakilerden hangisinde vardır?


    A) Tekneler tersyüz olur, damlar uçar;

    Yalanın gerçeğe benzer ne kadar.

    B) Var mıyım, yok mu; hiç mi, her şey mi?

    Yadırgarım gün olur ellerimi.

    C) Sonra bir rüzgâr eser tatlı, ılık

    Ta uzaktan yanıp söner bir ışık

    D) Yazık ki kısa sürer bütün bunlar

    Bu sahilin açan havası kadar

    E) Bilinmeden hayal mi gerçek mi, ?

    Işıklar terk edip gider içimi.



    26. Aşağıdaki dizelerden hangisinde mübalağa (abartma) sanatı vardır?

    A) Mor dağlarda karargâhlar kurulur

    Eteğinde bölük bölük durulur

    B) Ah çekerim resmine her bakışta

    Bir mahzunluk var, o boyun büküşte

    C) Her şey yerli yerinde; havuz başında servi

    Sarmaşıklar ve böcek sesleri sarmış evi

    D) Akdeniz'in dalgası gönlüm kadar taşmadı

    Sen ne dağsın ki dalgam dizine yaklaşmadı

    E) Dağın kuşları ürker bizim gürültümüzden

    Sarı yapraklar gibi uçarlar üstümüzden



    27. Beni oku; beni oku ki içindeki karanlıklar aydınlansın

    Ben okundukça kitap, sen okudukça insansın.

    Bu dizelerde aşağıdakilerin hangisinde verilen edebi sanatlar vardır?


    A) Tevriye - tezat B) Tezat - intak

    C) Teşhis - teşbih D) İstiare - kinaye

    E) Hüsn-i talil - mecaz



    28. Balıklar çıkacak yoluna, karşıcı;

    Sevineceksin, ağları silkeledikçe

    Deniz gelecek eline pul pul.

    Bu dizelerde aşağıdaki açıklamalardan hangisine uygun bir edebi sanat vardır?


    A) Aynı konu ile ilgili kavramlar bir arada kul*lanılmıştır.

    B) Bir söz, hem gerçek, hem mecaz anlama gelecek biçimde kullanılmıştır.

    C) Bir söz, benzerlik ilgisi olmaksızın başka bir söz yerine kullanılmıştır.

    D) Bir söz, birden çok anlama gelecek biçimde kul*lanılmıştır.

    E) Karşıt anlamlı sözler bir arada kullanılmıştır.



    29. Müzeyyen oldu, bezendi bağ u çemen

    Meğer ki bağa haber geldi yârdan bu gece

    (müzeyyen oldu: süslendi, bağ u çemen: bağ bahçe)

    Bu dizelerde aşağıdaki açıklamalardan hangisine uygun bir edebi sanat vardır?


    A) Karşıt anlamlı sözler bir arada kullanılmıştır.

    B) Bir kavram ya da varlık kendinden daha güçlü olana benzetilmiştir.

    C) Doğal bir olay, gerçek nedeninin dışında başka bir nedene bağlanmıştır.

    D) Bir benzetmede, benzeyen verilmeksizin sadece kendisine benzetilen açıklanmıştır.

    E) Bir söz birden çok anlama gelecek biçimde kul*lanılmıştır.



    30. Derd-i aşkın zerrece kılmadılar dermanını

    Âlem içre niceler Lokman u Eflatun olup

    Bu beyitte aşağıdakilerin hangisinde verilen söz sanatları vardır?


    A) Tezat - telmih

    B) Teşbih - teşhis

    C) Tezat - mübalağa

    D) Mecaz-ı mürsel - telmih

    E) Tevriye - telmih



    31. Canı kim c***** için sevse, c*****n sever

    Canı için kim ki c*****n sever, canın sever

    Bu beyitte öne çıkan edebi sanat aşağıdakilerden hangisidir?


    A) Teşbih B) Tezat

    C) Telmih D) Tekrir

    E) Cinas



    32. O güzel günler, hangi köşelerde gizlendi.

    Bu dizedeki edebi sanat aşağıdakilerin hangisinde vardır?


    A) Bir gemidir dalgalara karışır,

    Benim derdim tazelenir, gelişir.

    B) **en ile kolay ölünmez

    Hem ölünmez, hem ölenden geçilmez.

    C) Şu karşı evin boş odalarında

    Duvarlara sinmiş bir hayalet var.

    D) En güzel yaz günü sağnakla biter

    Gök ****nmiş gibi yağmakla biter

    E) Gerçeğin tıpkı yalan ey dünya!

    Gücüm yetişmedi hiç anlamaya.



    33. Şiir bir cennet bahçesi

    Girmeyene anlatılmaz

    Bu dizelerdeki edebî sanat, aşağıdakilerin hangisinde vardır?


    A) Şairler sultanı Yunus

    Her sözü yüz defa yumuş

    B) İne gönül, kalka gönül

    Hep doğruya baka gönül

    C) Şiir toprak kokusudur

    Şiir damla damla sudur

    D) Cennet nedir, bahçe nasıl

    Görmeyene anlatılmaz

    E) Hak vergisi... Hakka gönül

    Vermeyene anlatılmaz



    34. Aşağıdakilerden hangisinde bir kişileştirme vardır?

    A) Tutuşsak elele bir yaz sabahı

    Çıksak Şardağı'nın yücelerine

    B) Kovsak saatleri, dakikaları

    Baksak Elbistan'ın gecelerine

    C) Çiçek sular gibi saf sevgimizi

    Döksek türkülerin hecelerine

    D) Her yağmur öncesi dost duyguları

    Eksek cümle gönül bahçelerine

    E) Göklere çekilse göz uykuları

    Dolunay uzanıp öpse suları



    35. Durmadan ıslık çal, suyu gösterme

    Kimseye düğünü, toyu gösterme

    Ekmeği, çorbayı, çayı gösterme

    Beş sene cilve yap, naz eyle zalim

    Şair, dörtlükte söylediklerinin tam tersi bir anlamı dile getirmek için aşağıdaki edebî sanatlardan hangisine başvurmuştur?


    A) Tevriye

    B) Tariz

    C) Cinas

    D) Mecaz -1 Mürsel

    E) Tecahül - i Arif

    36. Susayan toprağı gökler emzirir

    Acıkan ağacı kökler emzirir

    Bu dizelerdeki sanatlı söyleyişe benzer bir söyleyiş, aşağıdaki dizelerin hangisinde vardır?


    A) Yalnızlık... caddede, sokakta, evde

    Ben beni özlerim; gurbet bu derim

    B) Mezarlıkta güler bir yaşlı dede

    Yaşarır gözlerim; gaflet bu derim

    C) Dünyamı zalimler elimden aldı

    Günlerim azapla işkence doldu

    D) Yastığım yaralı, yorganım hasta

    Duvarlar utanır, kapılar hasta

    E) Dursam bulanırdım şişede, tasta

    Çağlayan sellerde durulan benim



    37. "Kargayı, kuzgunu kovardı, kondurmazdı."

    Yukarıdaki cümlede bazı sesler (harfler) tekrar edilerek ahenk oluşturulmuştur.

    Cümlede görülen söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?


    A) Cinas

    B) Tekrir

    C) Tevriye

    D) Telmih

    E) Aliterasyon



    38. Aşağıdakilerden hangisinde bir benzetme vardır?

    A) Gözlerimiz kurşun, elimiz bıçak

    Severken öldürdük güzellikleri

    B) Acele gel diye çağırdım seni

    Şimdi iş değişti dur, dinle beni

    C) Elimle musluğunu açtığım sular yandı

    Yürüyerek içinden geçtiğim sular yandı

    D) Varsa gurur, kibir, şiddet ziyandır

    Onları orada koy da gel

    E) Yazı, kışı, güzü bahar zamanı

    Yaşadın bilirsin ki her zamanı



    39. Aşağıdakilerden hangisinde bir kişileştirme vardır?

    A) İnce hesaplarla biz bizi yerken

    Ya sabah geç geldin ya akşam erken

    B) Saksı, vitrin, kafes, akvaryum derken

    Zindana doldurduk güzellikleri

    C) Hayâle sarıldık gerçek yerine

    Resimi kokladık çiçek yerine

    D) Yeşili bölüştü dayılarımız

    Talana uğradı kıyılarımız

    E) Çıplak dağlar utancından eğilir

    Kökünden yoldurduk güzellikleri



    40. Ben avcı olurum, o ceylan olur

    Kovalar dururum kendi gölgemi

    Umut toprak olur, dert zaman olur

    İp takar sürürüm kendi gölgemi

    Aşağıdakilerden hangisi dörtlükteki benzetme öğelerinden biri değildir?


    A) Avcı B) Ceylan C) İp D) Toprak E) Zaman



    41. Geceleri gölgem yollarda donar

    Kar gibi kürürüm kendi gölgemi

    İkinci dizedeki edebî sanat, aşağıdakilerden hangisinde vardır?


    A) Sevgi dağ zirvesi kin dipsiz kuyu

    Karıştan kısadır hayatın boyu

    B) Her kuşluk vaktine, her ikindiye

    Bölerim gölgemi üçe, ikiye

    C) Soyunur aynalar ışıktan, renkten

    Bazan akşamüstü, bazan erken

    D) Kuşlar gökten yuvasına dönerken

    Güneşte görürüm kendi gölgemi

    E) Kirletirse şayet toprağı, suyu

    Göğsünden vururum kendi gölgemi



    42. Nush ile uslanmayanı etmeli tektir

    Tektir ile uslanmayanın hakkı kötektir

    Ziya Paşa'nın bu beyiti için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?


    A) Benzetmelere başvurulmuştur.

    B) insan dışı varlıklar kişileştirilmiştir.

    C) Ders verme amacı güdülmüştür.

    D) Belgisiz sıfatlardan yararlanılmıştır.

    E) **çü ve kafiye gözetilmeden yazılmıştır.



    43. Baran değil, şafak değil, ebr - i seher değil

    Göz yaşıdır, ciğer kanıdır, dûd -1 âhtır

    Beyitte, birinci mısradaki "baran" (yağmur), "şafak", "ebr - i seher" (seher bulutu) kavramlarının karşılığı olarak ikinci mısrada "göz yaşı", "ciğer kanı" "dûd -1 âh" (ah dumanı) kavramları verilmiştir.

    Açıklamaya uygun söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?


    A) Tecâhül - i Arif B) Leff ü Neşr

    C) Tekrir D) Cinas

    E) Tevriye


    44. Koyup kaldırmada ikide birde

    Kazan devrildi söndürdü ocağı

    Dizede "kazan kaldırma" sonucu Yeniçeri ocağının kaldırılması anlatılıyor.

    Bir sözün birden çok anlama gelecek şekildeki kullanımıyla aşağıdaki söz sanatlarından hangisi örneklenmiştir?


    A) Cinas B) Tekrir C) Tariz D) İntak E) Tevriye



    45. Şu karşıma göğüs geren

    Taş bağırtı dağlar mısın

    Dizede geçen "taş bağırlı dağlar" sözünde aşağıdaki açıklamaların hangisine uygun bir söz sanatı vardır?


    A) Bir gerçeği sezdirmek için bir sözü hem gerçek hem de mecaz anlamıyla kullanma

    B) Benzetme amacı gütmeden bir sözü başka bir söz (kavram) yerine kullanma

    C) Bir anlam inceliği oluşturabilmek için bildi*ğini bilmezden gelme

    D) Bir durumu, nesneyi olduğundan üstün gösterme

    E) Anlam bakımından birbiriyle ilgili sözlerin bir arada kullanılması

    46. Kısmetindir gezdiren yer yer seni

    Arşa çıksan akıbet yer yer seni



    Dizelerdeki "yer yer" sözüyle oluşturulan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?


    A) Tezat

    B) Kişileştirme

    C) Benzetme

    D) Cinas

    E) Mecaz -ı Mürsel



    47. İçimde kor donar, buzlar çözülür

    Yağan ateş midir, kar mıdır, bilmem

    Dizelerdeki en belirgin söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?


    A) Telmih

    B) Tezat

    C) Kişileştirme

    D) Cinas

    E) Tariz



    48. Aşağıdaki dizelerin hangisinde cinas vardır?

    A) Akşam pembeleşiyor bembeyaz tepelerde

    B) Boynu bükük adalar tanıyor sanki bizi

    C) Eyleme vaktini zayi; deme kış yaz, oku yaz

    D) Ey güzel köy! Viran olma sakın şu genç yaşında

    E) Ey çobanlar! Beni anın coşkun sular başında



    49. Aşağıdakilerin hangisinde bir benzetme vardır?

    A) Boyunduruk yiyen aklın şaşırır

    Hangi tuşun neresini yazayım

    B) Kime sual etsem "işler yaş" diyor

    Hangi yaşın neresini yazayım

    C) Sitemin var bana "mektup yaz" diye

    Hangi işin neresini yazayım

    D) Garibanlar yolunuyor kaz gibi

    Hangi kuşun neresini yazayım

    E) Anası esrarkeş, kızı alkolik

    Hangi keşin neresini yazayım


    50. Aşağıdakilerden hangisinde bir kişileştirme vardır?

    A) Buluta yaslandım, ışığı tuttum Seni hatırladım, seni unuttum

    B) Toprağı boyadım otlar ağladı Oturdum, kalkmadım otlar ağladı

    C) Topladım yolları eyledim yumak Musalladan gayrı görmedim durak

    D) Aydınlığa koştum karanlık çıktı Her sevgi, her vefa bir anlık çıktı

    E) Yok yere yokluğu vurdum dün gece Gönlümü toprağa serdim dün gece
    Son düzenleyen: Moderatör: 22 Temmuz 2009
    Berkay VARANGEL bunu beğendi.
  2. => iηciтαηєѕi <=

    => iηciтαηєѕi <= Üye

    Katılım:
    29 Ekim 2008
    Mesajlar:
    146
    Beğenileri:
    293
    Ödül Puanları:
    64
    51. Gökyüzünde İsa ile
    Tur Dağı'nda Musa ile
    Elindeki asa ile
    Çağırayım Mevla'm seni

    Bu dörtlükteki edebi sanat aşağıdakilerden hangisidir?


    A)Cinas B)Kinaye C)Tevriye D)Telmih E)Teşhis

    52.Şen günler sanki bir kırlangıç
    Gibi vuruyor kanat
    Kederli günler sanki
    Kurulmuş bir saat

    Bu dizelerdeki en belirgin söz sanatları aşağıdakilerden hangisinde bir arada verilmiştir?


    A)Benzetme-Kinaye
    B)İstiare-Hüsn-ü Talil
    c)Tecahül-ü arif-Kişileleştirme
    D)Kişileştirme-Benzetme
    E)Tariz-Kinaye



    53. Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik

    Bin atlı, o gün dev gibi bir orduyu yendik

    Bu dizelerdeki benzetme, aşağıdakilerden hangisinde vardır?


    A) Sevmiyorum suyunda yıkanmamış rüzgârı

    Dalgaların gözümde tütüyor mavi, yeşil

    B) Gözümde bir damla su deniz olup taşıyor

    Çöllerde kalmış gibi yanıyor, yanıyorum

    C) Bakıp imreniyorum akınına

    Şehrin üstünden uçan bulutların

    D) Beni bu güzel havalar mahvetti

    Böyle havada istifa ettim

    E) Park yeni yeni kendine geliyordu

    Bir serçe su içiyordu havuzdan



    54. Yapraktan saçını yerlere yaymış

    Sonbahar ağlıyor ayaklarımda

    Dizelerde kişileştirilen varlık, aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir?


    A) Yaprak B) Saç C) Yerler

    D) Sonbahar E) Ayaklar



    55. Yaslı gelin gibi mahzun mu, bilmem

    Yüce dağ başında siyah tül vardır.

    Dizelerdeki en belirgin söz sanatları aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

    A) Benzetme - Kişileştirme

    B) Benzetme - Tevriye

    C) Tevriye - Kişileştirme

    D) Cinas - Tariz

    E) Cinas – Tevriye



    56. Çamlar hüzünlü, yollara düşmüş söğüt, çınar

    Dizedeki en belirgin edebî sanat aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Benzetme B) Tevriye C) Tariz

    D) Kapalı istiare E) Mecaz -ı Mürsel


    57. Dinle yolcu bu ses onun sesidir

    Sinsi adımlarla akşam yürüyor

    İkinci dizedeki edebî sanat aşağıdakilerden hangisidir?


    A) Kinaye B) Benzetme C) Kişileştirme

    D) Cinas E) Tezat



    58. Âvâzeyi bu âleme Dâvûd gibi sal

    Bakî kalan bu kubbede bir hoş şada imiş

    Beyitteki en belirgin söz sanatı aşağıdaki*lerden hangisidir?


    A) Cinas B) Benzetme C) Tevriye

    D) Mübalağa E) Telmih



    59. Aşağıdakilerden hangisinde bir kinaye vardır?

    A) Bakarım bakarım sılam görünmez

    Aramızda yıkılası dağlar var

    B) Sarı saç üstüne sarışın yazma

    Yakışır başına kurban olduğum

    C) Sıla diye diye yanıyor içim

    Yâr olmasa bu dünyada ben hiçim

    D) Sen gittin gi**** burada sensiz

    Perişan hâllerim tez gel efendim

    E) Bahar gelsin şu dağlara gideyim

    Belki derdimize çare bir çiçek


    60. Havada bir dost eli okşuyor derimizi

    Bu dizedeki en belirgin edebî sanat aşağıdakilerden hangisidir?


    A) Tezat B) Cinas C) Kişileştirme D) Mecaz –ı Mürsel E) Açık istiare



    61. **üm indirmede gökler, ölü püskürmede yer

    O ne müthiş tipidir savrulur enkaz -ı beşer

    Beyitteki en belirgin edebî sanat aşağıdakilerden hangisidir?


    A) Tezat B) Benzetme C) Abartma

    D) Cinas E) Tariz



    62. Aşağıdakilerin hangisinde kinaye sanatına başvurulmuştur?

    A) Yine bahar oldu coştu yüreğim

    Akar boz bulanık selli dereler

    B) Sensin beni böyle sevdalara salan

    Komadın aklımı hep ettin talan

    C) Giderse ne deyim ben ardısıra

    Duramam gece gündüz ağlarım demiş

    D) Bulamadım dünyada gönüle mekan

    Nerde bir gül bitse etrafı diken

    E) Selam ver de selamını alayım

    El kavuşturup divanına durayım





    63. Sabır bir anadır, sancı acı su

    Her yol kavşağında kurulmuş pusu

    Bu dizelerdeki en belirgin edebî sanat aşağıdakilerden hangisidir?


    A) Teşbih B) Tevriye C) Tariz

    D) Cinas E) Kinaye



    64. Söylerken o sözleri kızardı

    Hem hazzeder âh hem kızardı

    Bu iki dizedeki söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) İstiare B) Cinas C) Tezat

    D) Kinaye E) Mecaz -ı Mürsel



    65. Görmediğim şeyi asla sezemem

    Korku bilmem hiç yalnız gezemem

    İcap etse kendi adım yazamam

    Kâtiplikte gayet iştiharım (yeteneğim) var

    Dörtlükteki en belirgin söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?


    A) Teşbih B) Teşhis C) Tekrir

    D) Cinas E) Tezat





    66. Şu karşımızdaki mahşer kudursa, çıldırsa

    Denizler ordu, bulutlar donanma yağdırsa

    Bu dizelerdeki kişileştirme, aşağıdakilerin hangisinde vardır?


    A) Bu gece bu yağmur böyle yağarsa

    Çırpınır çırpınır da uçamaz bu kuş

    B) Durmadan kürek çekerim karanlık sularda

    Ne gökyüzü görünür, ne de bir kıyı

    C) Beklemek ölümmüş, umurumda mı?

    Bir gizli geçit ararım ışığa giden

    D) Eski defterleri çeviren rüzgâr

    Bütün yitikleri serer ortaya

    E) Verince yürekten vermek isterim

    Sevgidir barışın gülü katığı



    67. Hangi hoyrat rüzgâr söküp götürür

    Çatıdaki yorgun kiremitleri?

    Tayfalar dağılmış, tekneler çürür;

    Mor mor çiçek açmış çocuk etleri

    Bu dizelerde kişileştirilen varlıklar, aşağı*dakilerin hangisinde verilmiştir?


    A) tekneler - çiçek

    B) tekneler - kiremitler

    C) rüzgâr - kiremitler

    D) çatı - tayfalar

    E) çatı - çiçek



    68. Gül hasretinle yollara tutsun kulağını

    Bu dizedeki sanatlı söyleyişe benzer bir söyleyiş aşağıdaki dizelerin hangisinde vardır?


    A) Kopuvermiş umut denen renkli ip

    B) Dünya sarhoş, gönüllerse mustarip

    C) Bin soru şimşeği çakar uzağa

    D) Beyaz yorgunluğu hissetim sende

    E) Hiç kimseyle bölüşmedim sevgimizi



    69. Eğer ben, ben isem nesin sen ey yâr! Eğer sen, sen isen ağlayan ben kimim? Dizelerdeki en belirgin edebî sanat aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Cinas B) İstiare C) Tezat

    D) Mecaz -1 Mürsel E) Tecâhül - i Arif



    70. Ateşten kızaran bir gül arar da

    Gezer bağdan bağa çoban çeşmesi

    Beyitteki en belirgin edebî sanat, aşağıda-kilerden hangisidir?


    A) Tevriye B) Tariz C) Hüsn - i Talil

    D) Telmih E) İntak (Konuşturma)



    71. Bülbül, gül bahçesinde sevgilinin yüzüne ben*zer bir gül aramak için daldan dala konuyor.

    Verilen cümledeki edebî sanat, aşağıdaki dizelerden hangisinde vardır?


    A) Bilemedim Nemrut mu var soyunda

    B) Merak etme göz koymazlar postuna

    C) Her çiçek eğlemez garip bülbülü

    D) Ben ağladıkça pembeleşir sevgilinin yüzü

    E) Bir kömür gözlünün kahrını çekerim



    72. Sevgiliye baharı müjdelemek için

    Bahçede kuşlar ötüşüyor

    Dizelerdeki en belirgin edebî sanat, aşağıdakilerden hangisidir?


    A) Hüsn - i Tâlil B) Tecahül - i Arif C) Kinaye D) Tariz (İğneleme) E) Tevriye



    73. Bu kış yolculuk var diyorsa için

    Beni de beraber al anneciğim

    Dizede "yolculuk" sözcüğü "ölmek" kavramı

    Yerine kullanılmışın Sözü edilen edebî sanat

    Aşağıdakilerden hangisidir?


    A) Tevriye B) Kinaye

    C) Mecaz -1 Mürsel D) Tecahül - i Arif

    E) Teşbih (Benzetme)



    74. Güneş sevgilinin güzelliğini görüp utanıyor. Görmemek için bulut perdesini başına çeki*yor.

    Dizelerdeki en belirgin edebî sanat aşağı*dakilerden hangisidir?


    A) Cinas B) Telmih C) Tariz

    D) Kinaye E) Hüsn - i Tâlil



    75. "Ay suda bestelerken en güzel bir şarkıyı

    Küreklerim de suya en derin şiiri yazdı."

    Bu dizelerdeki edebi sanat aşağıdaki dize*lerden hangisinde vardır?


    A) Bir yıkılmış evin, harap ocağın

    Şu heybetli saraylara bedeldir.

    B) Kiminiz sarışın, solgun benizli

    Gönlüm, bunları sevsem yeridir.

    C) Benim gönlüm bir kelebek

    Dolaşıyor çiçek çiçek

    D) Akdeniz'in dalgaları cilveli

    Akdeniz'dir denizlerin güzeli

    E) Yıldızların yukarda açan ilk ışıkları

    Solgun parıltılarla derinlerde sıklaşır.



    76. "Kapımı birkaç gün için açık tut

    Eşyam bakakalsın diye arkamdan."

    Bu dizelerdeki söz sanatı aşağıdakilerden hangisinde vardır?


    A) Gökyüzünü boyarım her sabah

    Uyanır bakarsınız ki mavi

    B) Sular sarardı yüzün perde perde sol*makta.

    Kızıl havaları seyret ki akşam olmakta

    C) Gün bitti, ağaçta neşe söndü.

    Yaprak ateş oldu, kuş da yakut

    D) Selâm, sonsuzluğun aydınlık bahçesinden

    Selâm, senelerce senelerce evvele

    E) Yeşil pencerenden bir gül at bana.

    Işıklarla dolsun kalbimin için



    77. Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın?

    “Gömelim gel seni tarihe” desem, sığmazsın.

    Beytin ikinci dizesindeki söz sanatı aşa*ğıdakilerden hangisidir?


    A) Düz değişmece (mecaz -1 mürsel)

    B) Kişileştirme (teşhis)

    C) Değinmece (kinaye)

    D) Benzetme (teşbih)

    E) Abartma (mübalağa)



    78. "Zülfünü dağıtınca ay, buluta saklandı."

    cümlesinde, ay ile yüz, bulut ile de saç ara*sında benzetme amacıyla bir ilişki kurulmuş*tur.

    Buna göre aynı edebi sanat, aşağıdaki*lerden hangisinde vardır?


    A) Sağ yanağında ben olsam.

    B) Sarmısak da acı amma evde lazım bir dişi.

    C) İki tabak yedi, yine doymadı.

    D) Ey gül, söyle bülbüle sussun artık.

    E) ****kli demir icat oldu mertlik bozuldu.



    79. "Haliç'te bir vapuru vurdular dört kişi

    Demirlenmişti, eli kolu bağlıydı, ağlıyordu."

    Bu dizelerdeki söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?


    A) Karşıtlık (Tezat)

    B) Abartma (Mübalağa)

    C) Açık eğretileme (Açık istiare)

    D) Kinaye (Değinmece)

    E) Kişileştirme (Teşhis)



    80. "Sevgin dağıtsın hüznü

    Sevinci doldur avuçlarına"

    Bu dizelerdeki söz sanatı, aşağıdakilerden hangisinde vardır?


    A) Her düşüş bir yükseliştir.

    Umudunu sararsan aydınlığa

    B) Sen benim düşmanımsın değişen

    Her seferinde ismin başka

    C) Sevdalı, kimsesiz sarhoşlar gibi

    Sarıl gizlice ağaçlara

    D) Ve söylesin karanlık odalarda

    Zenci kadınlar ölüm şarkısını

    E) Senin bir elinde bir mendil

    Öbüründe kuş sesleri


    81. "Kır ata nal mı dayanır?

    Dağlar uykudan uyanır.

    Yukarıdaki dizelerde hangi söz sanatı var*dır?


    A) Kapalı eğretileme (İstiare)

    B) Açık eğretileme

    C) Teşbih-i beliğ (Yalın benzetme)

    D) Kinaye (Değinmece)

    E) Tariz (Dokundurma)



    82. "Bir sözün hem gerçek, hem de mecaz an*lamda kullanılması sanatına "kinaye" denir."

    Aşağıdaki dizelerden hangisinde böyle bir kullanım örneklenmiştir?


    A) Yârin dudağından getirilmiş

    Bir katre alevdir bu karanfil

    B) Şu karşıma göğüs geren

    Taş bağırlı dağlar mısın?

    C) Mehlika Sultan'a âşık yedi genç

    Gece şehrin kapısından çıktı.

    D) Gördüm seni bir gün

    Yeni açmış güle döndüm.

    E) Bahar oldu beyim evde durulmaz.

    Bu mevsimde çemenzâre doyulmaz.



    82. "Dedim inci nedir, dedi dişimdir.

    Dedim kalem nedir, dedi kasımdır."

    Bu dizelerdeki söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?


    A) Kinaye (Değinmece)

    B) Bilmezlikten gelme (Tecahül-ü arif)

    C) Benzetme (Teşbih)

    D) Eğretileme (istiare)

    E) Cinas



    84. "Gökyüzünün başka rengi de varmış,

    Geç farkettim taşın sert olduğunu

    Su insanı boğar, ateş yakarmış."

    Bu dizelerdeki söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?


    A) Abartma (Mübalağa)

    B) Bilmezlikten gelme (Tecahül-ı arif)

    C) Karşıtlık (Tezat)

    D) Kinaye (Değinmece)

    E) Cinas



    85. "Güzel şeyler düşünelim diye Yemyeşil oluvermiş ağaçlar."

    Yukarıdaki dizelerde aşağıdaki açıklama*lardan hangisine uygun bir söz sanatı vardır?


    A) Bilinen bir şeyi bilmezden gelme

    B) Bir olayı gerçek nedeninin dışında daha güzel bir nedenle açıklama

    C) Bir şeyi olduğundan daha büyük gös*terme

    D) Anlamca ilgili sözcükleri bir arada kul*lanma

    E) Benzetme amacıyla bir sözü bir başka sözün yerine kullanma



    86. "İkimiz denize karşı yan yana oturmuşuz ve plakta eski bir meyhane şarkısı hıçkırıklı bir sesle yakınır sevgiliden..."

    Bu şiirdeki söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?


    A) Eğretileme B) Benzetme

    C) Cinas D) Mecaz-ı mürsel

    E) Tecahül-i arif

    87. "Ben gidersem sazım sen kal dünyada

    Gizli sırlarımı aşikar etme

    Lâl olsun dillerin söyleme yâda

    Garip bülbül gibi âh ü zâr etme."

    Bu dörtlükteki söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?


    A) Yineleme (Tekrir)

    B) Düz değişmece (Mecaz-ı mürsel)

    C) Dokundurma (Tariz)

    D) Abartma (Mübalağa)

    E) Kişileştirme (Teşhis)



    88. "Alışmışsan zevke safaya çekilmezi boz, kır

    Unutma ki benim gönlüm sensiz yine bozkır."

    Yukarıdaki şiirde dize sonlarında yapılan söz sanatı aşağıdakilerin hangisinde vardır?


    A) Yıldızlar, aydınlık düşünceler gibi duruyor gökyüzünde.

    B) Bizim kuş tavlada yenilince sinirlendi.

    C) Mahzun esirler savaş şarkıları kadar mahzun

    D) Gül sende, gülsen sende, şen bülbül yine sende.

    E) Bu yaz da bana en güzel şarkılarını yaz.



    89. "Yar sana yar sana

    Çağlar sular yar sana

    Uslanmam elersin **** gönül

    Şu dağları yarsana"

    Bu dörtlükteki söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?


    A) Mecaz-ı mürsel

    B) Tecahül-i arif

    C) Cinas

    D) Tezat

    E) Benzetme



    90. "Bir tencere kaynar ocakta

    Et mi kaynar, dert mi kaynar bilinmez"

    Bu dizelerde aşağıdaki söz sanatlarından hangileri bir arada kullanılmıştır?


    A) Mecaz-ı mürsel / Tecahül-i arif

    B) Kinaye / Teşbih -i beliğ

    C) İstiare / Tezat

    D) Mübalağa/Benzetme

    E) Telmih / Hüsn-i talil



    91. "Karadutum, çatal karam, çingenem

    Nar tanem, nur tanem, bir tanem"

    Yukarıdaki dizelerde aşağıdaki söz sanatlarından hangisi vardır?


    A) Kapalı eğretileme (K. İstiare)

    B) Değinmece (Kinaye)

    C) Açık eğretileme (A. İstiare)

    D) Yalın Benzetme (Teşbih-i Beliğ)

    E) Kişileştirme (Teşhis)



    92. "Bir med zamanı gökyüzü kurşunla örtülü"

    Dizesindeki "kurşun" sözcüğündeki söz sanatı aşağıdaki dizelerin hangisinde vardır?


    A) Andırıyor hisarlar birer tütsü kabını

    B) Başka yerden başka vadilerden es

    C) Ve çobanlar gibi tutkun doğaya

    D) Ta gerilerden başka kağnılar yetişti geçti gacır gucur.

    E) İçimde savrulur kül dertli dertli



    93. "O çay ağır akar yorgun mu bilmem?

    Mehtabı hasta mı, solgun mu bilmem?"

    Bu iki dizedeki söz sanatı İçin aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


    A) Abartma (Mübalağa)

    B) Kişileştirme (Teşhis)

    C) İstifham (Soru sorma)

    D) Benzetme (Teşbih)

    E) Tenasüp (Uygunluk)



    94. "Ne nergis, ne leylak, ne lale, ne gül;

    Hepsiyle dolu bir selesin güzel"

    Yukarıdaki birinci dizede hangi söz sanatı yapılmıştır?


    A) İntak (Konuşturma)

    B) Kişileştirme (Teşhis)

    C) Tenasüp (Uygunluk)

    D) Tezat (Karşıtlık)

    E) Mübalağa (Abartma)


    95. "Anadolu âlim değil fakat ariftir."

    Bu cümledeki söz sanatı, aşağıdakilerden hangisinde vardır?


    A) Onun annesi attın kalpli bir insandır.

    B) Çocukların hepsi sanki birer bilim adamı*dır.

    C) Anadolu insanının bağrı yanıktır.

    D) Beyaz gerdanına bir de ben gerek.

    E) O, kalemiyle geçinen büyük bir yazardır.


    96. "Saçıma karlar yağmış

    Boşuna yaz beklemek"

    Bu dizelerde aşağıdaki açıklamaların hangisine uygun bir söz sanatı vardır?


    A) Bilinen bir gerçeği bilmez gibi görünme

    B) Bir olayı gerçek nedeninin dışında, güzel bir nedene bağlama

    C) Bir sözcüğü uzak anlamını vurgulamak için kullanma

    D) Bir sözcüğü, benzetme amacıyla bir başka sözcük yerine kullanma

    E) Bir sözcüğü, karşıt anlamını vurgulayacak biçimde kullanma


    97. "İşkence yaptıkça bana gülerdi

    Benim sadık yârim kara topraktır"

    Yukarıdaki dizelerde hangi söz sanatı var*dır?


    A) Hatırlatmak (telmih)

    B) Karşıtlık (tezat)

    C) Eğretileme (istiare)

    D) Değinmece (kinaye)

    E) Güzel neden bulma (Hüsn-i tali!)


    98. Bir sözün aynı yerde hem gerçek hem de mecaz anlamda kullanılmasına "kinaye" denir.

    Aşağıdaki dizelerden hangisinde böyle bir kullanım örneklenmiştir?


    A) Bulamadım dünyada gönüle mekân

    Nerde bir gül bitse etrafı diken

    B) Adalardan yaza ettik de veda

    Sızlıyor bağrımız üstündeki dağ

    C) Sevmiyorum suyunda yıkanmamış rüzgârı

    Dalgaların gözümde tütüyor mavi yeşil

    D) Su değil mevsimin havası akan

    Duyulan yaprağın, daim sesidir.

    E) Dinmiş, lodosların uğultusu içinde

    İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı



    99. "Neden böyle düşman görünürsünüz.

    Yıllar yılı dost bildiğim aynalar."

    Bu dizelerdeki söz sanatı aşağıdakilerden hangisinde vardır?


    A) Beni bende demen bende değilim

    Bir ben vardır bende benden içeri

    B) Bir gün gelir de unuturmuş insan

    En sevdiği hatıraları bile

    C) Gün söndü, karanlık... ışığa çıkıyorum

    **müşlerin duası doğadaki fısıltı

    D) Şakaklarıma kar mı yağdı, ne var

    Benim mi Allah'ım bu çizgili yüz

    E) Körfezdeki dalgın suya bir bak, görecek*sin

    Geçmiş gecelerden biri durmakta derinde



    100. Yıkanırdı gölgesi bir kuytu derede

    Yaz kış yeşil bir saksı pencerede"

    Bu dizelerdeki söz sanatı aşağıdakilerden hangisinde vardır?


    A) Kapanırdı daha gün batmadan kapılar

    B) Şimdi, o dünyadan hiçbir haber yok

    C) Gül hasretinle yollara tutsun kulağın

    D) Atamam kendimi denize dünya güzel

    E) Gül diyeceğim, gül dereceğim gül üstüne



    101. "Uçtuk Mohaç ufkunda görünmek hevesiyle"

    Yukarıdaki dizedeki söz sanatı aşağıdaki*lerden hangisidir?


    A) Düz değişmece (Mecaz-ı mürsel)

    B) Kişileştirme (Teşhis)

    C) Dokundurma (Tariz)

    D) Değinmece (Kinaye)

    E) Abartma (Mübalağa)



    102. "Üzdü beni zalim kanlı yaramaz

    Gayet çoktur değil benim yaram az

    Bana yardan gayri cerrah yaramaz."

    Yukarıda, dize sonlarında yapılan söz sa*natı aşağıdakilerden hangisidir?


    A) Teşbih B) Tevriye C) Kinaye

    D) Cinas E) Mecaz-ı Mürsel

    __________

    Alıntıdır...
    proportionss bunu beğendi.
  3. !..GncFB.ip3q..!

    !..GncFB.ip3q..! Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    23 Eylül 2008
    Mesajlar:
    537
    Beğenileri:
    73
    Ödül Puanları:
    16
    ee...cevap anahtarı nerde bunun biz nerden bilcez çözdüklerimizin doğru veya yalnış olduğunu :D
  4. => iηciтαηєѕi <=

    => iηciтαηєѕi <= Üye

    Katılım:
    29 Ekim 2008
    Mesajlar:
    146
    Beğenileri:
    293
    Ödül Puanları:
    64
    İpekcim sen çöz sorulardan bende o sorulara bende bakarım hatta birkaç arkadaş daha buluruz hep birlikte çıkarırız cevap anahtarını.:D Ne yaparsın aldığım yerde soru çok,cevapları yok.
  5. proportionss

    proportionss Üye

    Katılım:
    1 Ekim 2009
    Mesajlar:
    29
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    sorular güzelde birde cevapları olsaydı keşke..
    ilk 10 soruyu çözdüm kendimce:)
    1-A, 2-D, 3-B, 4-B, 5-C, 6-D, 7-D, 8-D, 9-E, 10-B

    diğer sorularıda çözmeye çalışacağım diger başka çözen arkadaşlarda varsa cevapları verirse çok güzel olur yanlış yaptıklarım vardır karşılaştırırız..
    Berkay VARANGEL bunu beğendi.
  6. ezgi09

    ezgi09 Üye

    Katılım:
    18 Mart 2009
    Mesajlar:
    112
    Beğenileri:
    62
    Ödül Puanları:
    0
    ilk 10 soruyu bende yaptım :)
    1)A
    2)D
    3)boş
    4)B
    5)E
    6)D
    7)A
    8)D
    9)E
    10)B
    Berkay VARANGEL bunu beğendi.
  7. a[DRİFT]

    a[DRİFT] Üye

    Katılım:
    26 Nisan 2010
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    nolur cevapları verin yahu ?? :(:(
  8. Aziz koç

    Aziz koç Üye

    Katılım:
    2 Kasım 2010
    Mesajlar:
    19
    Beğenileri:
    5
    Ödül Puanları:
    0
    Cevapları olmadan testin ne anlamı var?
  9. Berkay VARANGEL

    Berkay VARANGEL Üye

    Katılım:
    24 Kasım 2010
    Mesajlar:
    425
    Beğenileri:
    78
    Ödül Puanları:
    29
    Emeğine sağlık !

Sayfayı Paylaş