Sözcükte Yapı [Soru & Test]

Konu 'Türkçe Konu Testleri' bölümünde karamelek tarafından paylaşıldı.

  1. karamelek

    karamelek Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    26 Ekim 2007
    Mesajlar:
    2.692
    Beğenileri:
    458
    Ödül Puanları:
    36

    1. Konu sıkıntısı çekmek, bilinen konuları
    I
    yinelemek bir köşe yazarını okunmayan
    II III
    bir yazar durumuna sokar.
    IV V
    Bu cümledeki numaralanmış sözcüklerden hangisi farklı sözcük türünde bir kökten türemiştir?
    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.



    2. –m (–ım, –um, –im, –üm) eki eylem kök veya gövdesinden ad türetebilir.
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcükte bu durum örneklenmemiştir?
    A) Yağışlı havalarda bütün eklemleri sızlıyordu.
    B) İlkokulu bitirmiş bir çocuk, çarpım tablosunu bilmez mi?
    C) Biraz bakım görünce güzel bir bahçe olmuştu.
    D) Kırkımda saçlarım yavaş yavaş ağarmaya başladı.
    E) Önümüzdeki seçim ben de oy kullanabileceğim.



    3. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi birden fazla yapım eki almıştı?
    A) Pozitif bilimler insanlığın ortak düşüncesine hizmet eder.
    B) Dünyayı değiştirmeye çalışanlar önce kendisini yetiştirmeli.
    C) Numaralar birbirini tutmadığı için dolaplar karıştı.
    D) Yağmurlu günlerin özlemi artık sona ermişti.
    E) Bu kampanyaya ilgi katlanarak büyüyordu.



    4. Kimi de gün ortası yanıma sokuluyor.
    I
    En çok güz ayları ve yağmur yağınca
    II
    Alçalır ya bir bulut, o hüzün zamanında
    III
    Uzanıp alıyorum, kimse olmuyor.
    IV
    Solgun bir gül oluyor dokununca.
    V
    Bu dizelerdeki numaralanmış sözcüklerden hangisi yapıca diğerlerinden farklıdır?
    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.



    5. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi yapıca ötekilerden farklıdır?
    A) Yumurta yüksek tansiyonu olanlara zararlıdır.
    B) İnsanları sevdiğini ve onlara yardımcı olduğunu biliyoruz.
    C) Böyle davranmasaydın işi çoktan büyütmüştün.
    D) Eskiden buralarda huzur içinde yaşıyorduk.
    E) Benzin bitince araba birden bire yavaşladı.


    6. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yüklem göreviyle kullanılan sözcük addan türemiş bir eylem değildir?
    A) Büyük kızlarını geçen yıl evlendirdiler.
    B) Sorununuz birkaç gün içinde mutlaka çözülecek.
    C) Sınav sonucunu alınca sevinçten delirecekti az kalsın.
    D) İki saat sonra ufukta bir gemi gözüktü.
    E) Arkadaşlarımla bir yerde buluşup dertleşeceğiz.



    7. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde “-e, -a” eki eklendiği sözcüğün anlamını değiştirmiştir?
    A) Sıra size gelince haber veririm.
    B) Topa sol ayağıyla vurmuştu.
    C) Bu dinmeyen yağmura ne demeli?
    D) Mustafa Amca, bunları kaça aldın?
    E) Tesislere sapa bir yoldan gidiliyor.



    8. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi birden çok yapım eki almıştır?
    A) Yazılarında zaman zaman yalnızlığın izlerini görürsünüz.
    B) Ayakkabıcıya ayakkabıları ne zaman alabileceğimi sormadım.
    C) Doğulu bir insanın tüm mertliğini taşıyordu arkadaşım.
    D) Erken kalkan yol alır, derler bizim oralarda.
    E) Güneş dağların ardına çekildi yavaşçacık.


    9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "–den" eki eklendiği sözcüğün anlamını değiştirmiştir?
    A) Çocuklara her zaman içten davranmalıyız.
    B) Kaynakların azlığından yakınıyordu öğretmenimiz.
    C) Okuldan gelince ilk işi ödevlerini yapmaktır.
    D) Buradaki kurallardan sıkıldığını söylüyordu.
    E) Böyle yangından mal kaçırır gibi davranma.


    10. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde “–de, -da” eki yapım eki olarak kullanılmıştır?
    A) Sınıfta ondan başka hiç kimse kalmamıştı.
    B) Bütün soruların cevabını bu kitapta bulabilirsin.
    C) Kitaplarımı, defterimi aşağıdaki dolapta unutmuşsun.
    D) Gözde sanatçılarımızdan birini daha kaybettik.
    E) Şans eseri uçakta unuttuğumuz eşyalar bulundu.


    11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde iyelik eki kullanılmamıştır?
    A) Gördüğümüz her rüyayı kahvaltı masasında anlatırdık.
    B) Şiiri etkili kılan da işte bu içten gelen coşkun söyleyiştir.
    C) Bu alanın tam orta yerine insana benzeyen bir taş dikmişler.
    D) Birikmiş paranızı bu işte kullanmayı düşündünüz mü?
    E) Çiçeklerim, kitaplarım ve ben; bundan daha güzel ne olabilir?


    12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, altı çizili sözcük, diğerlerinden farklı bir yapım eki almıştır?
    A) Avcumun içindeki kaşıntı iki gündür sürüyor.
    B) Bu bölge radyasyon serpintisi nedeniyle kapatılmış.
    C) Burada bir kent kalıntısı ile karşılaşacağımızı sanmıyorduk.
    D) Binanın girintisine sığınıp yağmurun dinmesini bekledi.
    E) Çocukların gördüğü parıltı, benim de dikkatimi çekti.


    13. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi ikinci tekil kişi iyelik eki almıştır?
    A) Annesine el örgüsü güzel bir yelek aldı.
    B) Tiyatrodan çıkınca arabalara doğru bir koşturmaca başladı.
    C) Sınavların sonucunu binlerce genç heyecanla bekliyor.
    D) Kardeşi beyin cerrahide öğretim görevlisi olarak kalmış.
    E) Çantanı dün akşam bizim arabada unutmuşsun.



    14. I. Senin sezgin kuvvetlidir.
    II. Selim şaşkın bir çocuktu.
    III. Bu işte senin hiç katkın yok.
    IV. Ne kadar üzgün görünüyorsun.
    Yukarıdaki altı çizili sözcüklerden hangi ikisi hem yapım hem de çekim eki almıştır?
    A) I. ve II. B) I. ve III. C) I. ve IV.
    D) II. ve IV. E) III. ve IV.


    15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde iyelik eki almış birden çok sözcük vardır?
    A) Sevgiye, umuda, barışa, doğaya, sanata tutkundu onlar.
    B) Eğitimde fırsat eşitliği tartışıldı toplantıda.
    C) Selâm, bence dünyanın en güzel sözüdür.
    D) Gerektiğinde gençlere sorumluluklar yüklenmelidir.
    E) Tarih kitabını satırı satırına ezberlediğini söylüyor.


    16. “–den, (–dan)“ eki aşağıdaki cümlelerin hangisinde eklendiği sözcüğe ötekilerden farklı bir anlam katmıştır?
    A) Ondan mektup geldiğini bilmiyordu.
    B) Ondan ayrılıp hemen okula koştum.
    C) Eksik konuları defterime, ondan çektim.
    D) Hiç beklemiyordum, ondan şaşırdım.
    E) Ondan alıp mutlaka sana getireceğim.


    17. Yurt dışında, bir yandan okuyup bir yandan da
    bulaşıkçılık, garsonluk, çocuk bakıcılığı gibi bulabildiği
    I II III
    her işi yaparak yaşamını sürdürüyordu.
    IV V
    Bu cümledeki altı çizili sözcüklerden hangisi, diğerlerinden daha çok yapım eki almıştır?
    A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.


    18. “–ler, -lar” eki, aşağıdaki sözcüklerin hangisinde eklendiği sözcüğe "aşağı yukarı, ona yakın" anlamını katmıştır?
    A) On beş yaşlarında bir çocuk kapıyı çaldı.
    B) Karşı komşular her gece parti veriyor.
    C) Bütün çağlar büyük olaylarla doludur.
    D) Kararsızlıklar istikrarı baltalar.
    E) Sınava girenler epeyce terledi.


    19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “–de, -da” eklendiği sözcüğün anlamını değiştirmiştir?
    A) Evde hiç kimseyi bulamamıştı.
    B) O yıllarda, en gözde sanatçılardan biriydi.
    C) Dünyada en çok sevdiği şey kitap okumaktı.
    D) Sende kalsın dedi bütün kasetlerim.
    E) Her zaman bu köşede buluşup okula giderlerdi.


    20. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi işlevi bakımından diğerlerinde farklı ek almıştır?
    A) Bu kışı da dağ evinde geçirecekler.
    B) Çocuk, en üstteki kalın kitabı istiyordu.
    C) Bahçeyi bu duruma ancak beş yılda getirebildi.
    D) Onun için her sayı bir şeyler ifade ederdi.
    E) Bu adı ona dedesinin bir arkadaşı vermiş.


    21. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem basit, hem türemiş hem de bileşik sözcük vardır?
    A) Şiirler coşkunun seline kapılarak çalakalem yazılmaz.
    B) Evde, sokakta, her dakika bekledim bu anı.
    C) Sevgi, insanı bencillikten kurtarır; insanın duyarlılığını artırır.
    D) Yıllardır sokağın başındaki derme çatma evde oturuyorlar.
    E) Kocaman bir alana götürdü babası küçük kızı.


    22. “-men, (-man)” eki, aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir sözcük türünden ad türetmiştir kullanılmıştır?
    A) Türkmen beyi atından yavaşça yere inmişti.
    B) Göçmen kuşlar gibiyiz, her yıl başka bir yerde.
    C) Bakanlık danışmanları da toplantıda bulundular.
    D) Okulunuzda kaç fizik öğretmeni var?
    E) Filmin yönetmeni küçük bir de rol almış.


    23. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden çok bileşik sözcük vardır?
    A) Tam iki saat bu daracık odaya hapsolduk.
    B) Kötü haberi alınca bütün günü mahvoldu.
    C) Elimizdeki adresleri bilgisayara kaydettik.
    D) Ödül alan filmi tam üç kez seyretmiş.
    E) Sana aldığım bütün kalemler kayboluyor.


    24. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir sözcük, birden çok çekim eki almıştır?
    A) Edebiyat da resim de bale de aynı ruhu taşır.
    B) Park yerini yine bizim komşular kapmış.
    C) Söz verdi, yarın mutlaka bize gelecek.
    D) Dolabın kapağı bir çivi ile tutturulmuş.
    E) Yine de öğretmenimiz sizi görmek istiyor.


    SÖZCÜKTE YAPI Cevap Anahtarı
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E
    6. A
    7. B
    8. C
    9. D
    10. E
    11. A
    12. B
    13. C
    14. D
    15. E
    16. A
    17. B
    18. C
    19. D
    20. E
    21. A
    22. A
    23. A
    24. A

Sayfayı Paylaş