sscb hakkında bilgi

Konu 'Tarih - İnkılap Tarihi 12. Sınıf' bölümünde elif164 tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.
  1. elif164

elif164 Üye

15 Şubat 2009

sscb hakkında bilgi lütfen:cry::cry:
  2. Moderatör Güleda

Moderatör Güleda Özel Üye Özel Üye

10 Ocak 2009
    Sscb Nedir
    (SSCB) Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği

Kuruluş

SSCB'nin tarihi Vladimir İlyiç Lenin'in başkanlığındaki bolşevik Partisi'nin 1917'de iktidarı ele geçirmesiyle başladı. Devrimin gerçekleştiği sırada Rusya, Birinci Dünya Savaşı'nın içinde İtilaf Devletleri ( İngiltere, Fransa) safında savaşıyordu. bolşevik Partisi'nin ilk önemli icraatı Rusya'yı bu savaştan çekmek oldu (Bkz. Brest-Litovsk Antlaşması). Bu antlaşma sonunda Rusya; finlandiya, Litvanya, Polonya, Ukrayna, Batum, Kars, ve Ardahan'ı bırakmak zorunda kaldı. Daha bu tarihten itibaren bolşevik Hükümeti meşrutiyetçiler, demokratlar, Menşevik Partisi'nden sosyalistler ve enternasyonalciler gibi siyasi rakipleriyle mücadeleye başlamıştı.Bu rakipler, sonunda, monarşiyi yeniden kurmak isteyen Beyazlar'la birleştiler; ve ülke bir iç savaşa sürüklendi. Lev Troçki'nin liderliğindeki Kızılordu, uzun yıllar boyunca sürekli yenilenen ve orduları büyük yabancı devletlerce desteklenen bir düşmanla çarpıştı. Bu büyük devletler, en önemli amaçları olan Rusya'daki ekonomik etkinliklerini sürdürmek ve bolşevik İhtilali'ni tersine çevirmek için kendi seçtikleri rejimi yerleştirmeyi denediler. Eski rejimin imtiyazlıları olan Kazaklar ayaklandılar. Her yönden tehdit altında olan Bolşevikler Aralık 1917'de Çeka örgütünü kurarak sistemli terör hareketlerine giriştiler.

Beyazlar, müttefiklerinin bütün yardımlarına rağmen kendi aralarındaki rekabet nedeniyle yenildiler. Bolşevikler Çar II. Nikola ve ailesini öldürdü ( Temmuz 1918). Birinci Dünya Savaşı sonunda almanya çökünce Rusya, Brest-Litovsk Antlaşması'nı tanımadığını açıkladı ve kaybettiği toprakları yeniden işgal etti. Güney'de başarılı olan Bolşevikler, kuzeyde tutunamayıp 1920'de Litvanya, Estonya, Letonya ve finlandiya'nın bağımsızlıklarını kabul ettiler. Moskova, bu tarihten itibaren Ruslaştırma siyasetini bırakarak dil ve kültür muhtariyetlerini tanıdı. Ülkenin ismi Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği olarak değiştirildi, ve bu özerklikler 1924 anayasa'sı ile tanındılar. Bolşevikler'in almanya ve Macaristan'daki teşebbüsleri Kızılordu'yu yenemeyen müttefikleri ciddi biçimde endişelendiriyordu. Bu ülkeler, Bolşevikliğin yayılmasını önlemek için "sağlık koridoru" olarak adlandırılan finlandiya, Baltık Devletleri, Polonya ve Romanya'ya destek vermeye başladılar.

Sovyetler Birliği olarak bilinen ülke: (SSCB) Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği, 1991 yılına kadar Sovyetler Birliği (SSCB) olarak bilinen, şu anki devamı Rusya Federasyonu olan bir avrasya ülkesidir. Başkenti Moskova'dır. Yüzölçümü 22.402.200 km²'ydi, ki bu da Dünyadaki en geniş yüzölçümüne sahip ülke olmasını sağlıyordu.

Başkent :Moskova
    Yüzölçümü :22,402,200 km²(dünyadaki en geniş yüzölçüm)
    nüfus :293,047,571(Haziran 1991)
    Para birimi :Sovyet Rublesi

1917 Ekim Devrimi başka bir değişle bolşevik İhtilali ile kurulan SSCB zamanla başta Rusya merkezli olmak üzere tüm Türkistan'ı ve Baltık ülkeleri'ni de içine alan devlettir. proleterya diktatörlüğünün uygulandığı ender ülkelerdendir. Soğuk savaş sürecinde Amerika'nın karşısındaki güç konumundadır. 1985 yılında Gorbaçov iktidarından sonra başlayan Glastnost ve Perestroyka ile başlayıp 6 yıl süren reformların ardından 1991 yılının sonunda Sovyetler Birliği resmen dağıldı ve tüm ülkeler bağımsızlıklarını ilan ettiler.Birliği oluşturan 15 devletten 12'si bir araya gelerek Bağımsız Devletler Topluluğu'nu oluşturdular.

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği, 1991 yılına kadar Sovyetler Birliği (SSCB) olarak bilinen, şu anki devamı Rusya Federasyonu olan bir avrasya ülkesidir. Başkenti Moskovadır. Yüzölçümü 22.402.200 km²'ydi, ki bu da Dünyadaki en geniş yüzölçümüne sahip ülke olmasını sağlıyordu.

Dağıldığında nüfusu 293.047.571'di (Haziran 1991). Para birimi Sovyet Rublesi idi.

1917 Ekim Devrimi, başka bir değişle bolşevik İhtilali ile kurulan SSCB, başta Rusya merkezli olmak üzere tüm Türkistan'ı ve Baltık ülkeleri'nden üçünü içine alan devlet idi. proleterya diktatörlüğünün uygulandığı ender ülkelerdendi. Soğuk savaş sürecinde Amerika'nın karşısındaki güç konumunda idi. 1985 yılında Gorbaçov iktidarından sonra başlayan Glasnost ve Perestroyka ile başlayıp 6 yıl süren reformların ardından 1991 yılının sonunda Sovyetler Birliği resmen dağıldı ve tüm ülkeler bağımsızlıklarını ilan ettiler. Birliği oluşturan 15 devletten 12'si bir araya gelerek Bağımsız Devletler Topluluğu'nu oluşturdular. Halen SSCB'nin varisi olan Rusya Federasyonu, dünyanın en geniş topraklarına sahiptir ve bir dünya süper gücü olmayı sürdürmektedir.

Aradığın bu mu ??

3. S. Moderatör Uğur

S. Moderatör Uğur Özel Üye Özel Üye

4 Şubat 2008
  4. elif164

elif164 Üye

15 Şubat 2009
    çok saol aradım ama bulamamıştm:)
  5. Moderatör Güleda

Moderatör Güleda Özel Üye Özel Üye

10 Ocak 2009
    Rica ederiz. Kısaltmalar kullanmazsan iyi olur.. ;)

Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.