Tahsin nahit

Konu 'Edebiyat 11.Sınıf' bölümünde pınarburak tarafından paylaşıldı.

1. pınarburak

pınarburak Üye

27 Ocak 2009

tahsin nahidin hayatı ve edebi kişiligi şimdiden teşekkürler:)
  2. S. Moderatör Uğur

S. Moderatör Uğur Özel Üye Özel Üye

4 Şubat 2008

Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

buraya bak..!

Tahsin Nahit hakkında bilgi
    Tahsin Nahit (1887 İstanbul - 12 Mayıs 1919 İstanbul), Galatasaray Spor Kulübü`nün 9 numaralı kurucu üyesidir. Hukuk eğitimi almıştır, şair ve oyun yazarıdır. Fecr-i Ati akımının bir üyesidir.
    ..!;);););)
  3. ecm_bal

ecm_bal Özel Üye Özel Üye

25 Mart 2008

Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

tahsin nahidin hayatı ve edebi kişiligi şimdiden teşekkürler:)
    Genişletmek için tıkla...
    başlıkta acil gibi kelimeler kullanmak yasak

lütfen forum kurallarına uy...
  • (¯`•вєуαz мєℓєк•´¯)

(¯`•вєуαz мєℓєк•´¯) Özel Üye Özel Üye

5 Mart 2008
    Tahsin Nahit (d. 1887, İstanbul - ö. 12 Mayıs 1919, İstanbul), Galatasaray Spor Kulübü'nün 9 numaralı kurucu üyesidir. Hukuk eğitimi almıştır, "Adalar Şairi" olarak tannmış bir şair ve oyun yazarıdır. Fecr-i Ati akımının bir üyesidir. Yazar ve çevirmen Mina Urgan'ın babasdır.

Hayatı

1887 yılında istanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi'ni bitirdikten sonra bir süre hukuk öğrenimi gördü. Öğrencilik yıllarında edebiyat ve politikayla ilgilendi, İttihat ve Terakki Partisi'ne girdi ancak partinin çalışmalarından hoşnut olmayınca politikayı bıraktı. I. Dünya Savaşı yıllarında İaşe Müfettişliği’nde bulundu. Büyükada'da doğup yetişmiş Şahika Hanım ile yaptğı evlilikten bir kızı oldu. 12 Mayıs 1919 günü, Rakibe adlı oyunun Darülbedayi'deki provaları sırasında hayatını kaybetti. Mezarı Büyükada'dadır.

Yazın yaşamı
    Tahsin Nahid, yazın yaşamının başlangıcında şiirle ilgilendi. II. Meşturiyet'ten sonra oyun yazarlığna yöneldi. İlk şiirleri Selanik’te çıkan Çocuk Bahçesi dergisinde “T.Nahide” adıyla yayımlandı (1905). Hale, Muhit, Resimli Kitap dergilerinde şiir ve öyküleri yaymlandı. Aşiyan’da yayımlanan “Ben, Rûh-ı mağdur, Şiirlerim için, Serab-ı müstakbel, yaz gecesi” gibi manzumeleri daha geniş bir çevrede tanınmasını sağladı. Genellikle aşk üzerine şiirler yazan şaire en çok ün getirin şiiri “Adalar, Kamer ve Zühre ” oldu. Şiirlerinde Ahmet Haşim etkisi vardır. Son şiirleri Şair (1918) ve Nedim (1919) mecmualarında yayımlanmıştır.

Tiyatroya olan ilgisi onu başka yazarlarla ortak eserler vermeye yönelltti. Fecr-i Ati'nin kadn yazarlarından Ruhsan Nevvare ile üç per****k Jön Türk adlı oyunu yazdı (1908). Bu oyun, Ferah Tiyatrosu'nda sahnelendiğinde bir sanat olayı olarak nitelendi. Ruhsan Nevvare ile Aşkımız (1907) ve Sanatkârlar isimli basılmamış birer per****k iki komedisi daha bulunmaktadır.

Başka yazarla ortak yazdığı eserlerin en ünlüsü Şahabettin Süleyman ile birlikte yazdğı Kösem Sultan adlı tarihi piyestir (1910). Tiyatro alannda etkisi altında kaldğı Şahabettin Süleyman başka ortak eserler de vermiştir. Tahsin Nahid’i asıl tanıtan eseri üç per****k Rakibe adlı oyundur. Rakibe, Henry Kıstemaeckers ve Eugene Delard’ın La Rivale adlı dört per****k oyunundan adapte edilmiştir. Eser, yazarn ölümünden sonra 16 Haziran 1919’da oynandığı zaman çok başarılı sayılmıştır.

Tahsin Nahid sayısı az da olsa Âti ve Servet-i Fünûn mecmualarında tiyatro eleştirileri de yazmıştır.

Eserleri
    Oyun
    Yakarım bu şehri evlendiğin gün1906)
    Aşkımız(R. Nevvare ile, 1907)