tanzimant dönemi ile ilgili test soruları

Konu 'Türk Edebiyatı Konu Testleri' bölümünde harbikızemine tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.
  1. harbikızemine

    harbikızemine Üye

    Katılım:
    29 Aralık 2009
    Mesajlar:
    1.576
    Beğenileri:
    859
    Ödül Puanları:
    114

    TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI

    1. Aşağıdakilerden hangisi Tanzimat edebiyatının genel özellikleri arasında yer almaz?
    A) Batı etkisinde gelişen bir edebiyattır.
    B) Roman,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    , ve gazete yazıları gibi türlerin

    ilk örnekleri bu dönemde verilmiştir.
    C) Sanatçılar, bu dönemde vatan, ulus, hürriyet gibi
    toplumsal kavramlara eserlerinde yer vermiştir.
    D) Bu dönemdeki

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ,biçim olarak yenidir; ancak

    içerik olarak

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    şiirinin özelliklerini

    taşır.
    E) Birinci dönem sanatçıları toplumsal konuları
    işlemiştir.

    2. Yazar, bu romanında Bihruz Bey’in kişiliğinde Yanlış Batılılaşmayı işlemiş, birkaç yabancı sözcük konuşmakla Batılı olunamayacağını savunmuştur.
    Bu parçada sözü edilen eser ve yazarı aşağıdakilerden hangisidir?
    A)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    B)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    -

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    C)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    D)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    E)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...



    3.

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    dan biridir. Romana adını veren Felatun Bey, Avrupalılar gibi giyinip kuşandığında batılı olunacağını düşünen züppe bir tiptir.Diğer kahraman Rakım Efendi ise batıyı doğru anlayan , dönemini doğru değerlendiren bir Osmanlı aydınıdır.

    Bu parçada sözü edilen eser, aşağıdaki sanatçılarımızdan hangisine aittir?
    A)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    B) Samipaşazade Sezai
    C) Namık Kemal
    D)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    E)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...



    4. Aşağıdakilerden hangisi

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    nden biri değildir?

    A) Eserin sonunda iyiler ödüllendirilir, kötüler ise
    cezalandırılır.
    B)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ve

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    in etkileri görülür.

    C)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    de genellikle olayların akışı kesilir

    ve okuyucuya ders verilir.
    D) Kişiler, genellikle tek yönlüdür.
    E)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    bu dönemde yazılmıştır.


    5. İlk tarihi romanımız aşağıdakilerden hangisidir?

    A)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    B) Araba Sevdası C)Karabibik

    D) Cezmi E)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...



    6. 18. İlk edebi romanımız aşağıdakilerden hangisidir?

    A) İntibah B) Cezmi C)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    D)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    E)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...



    7.Aşağıdakilerden hangisinde bir bilgi yanlışlığı yapılmıştır?

    A) İlk çeviri romanımız,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ’nın

    Fenelon’dan çevirdiği “Telemak” adlı eserdir.
    B) İlk yerli romanımız, Recaizade Mahmut Ekrem’in
    “Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat” adlı eseridir.
    C)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    Nabizade Nazım’ın

    “Karabibik” adlı eseridir.
    D) Batı tekniğiyle yazılmış ilk

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    muz,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ’nin

    “Şair Evlenmesi” adlı eseridir.
    E)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ilk kez Tanzimat döneminde

    kullanılmıştır.

    8. Aşağıdakilerden hangisinde Tanzimat sanatçıları bir arada verilmiştir?

    A) Namık Kemal – Şinasi – Ziya Paşa
    B) R.Mahmut Ekrem – A. Tahran –

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    C) Ahmet Mithat – Namık Kemal –

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    D)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    – Şinasi – Ziya Gökalp

    E) Ali Bey –

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    – Ali Canip


    9. “

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ” olarak da anılan sanatçı Tanzimat dönemi Türk edebiyatının önde gelen isimlerindendir. İyi bir

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    almıştır.1863’te Tercüme Odası’na giren yazar, orada Şinasi ile tanışmıştır. Şinasi’nin etkisiyle Batı edebiyatına yönelmiş Şinasi Paris’e gidince Tasvir-i Efkar

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    sinin yönetimini üstlenmiştir. “Vatan Yahut Silistre” adlı oyunu sahnelendikten sonra Magosa’ya sürülmüştür.

    Bu parçada tanıtılan Tanzimat dönemi sanatçısı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Abdulhak Hamit Tarhan B) Ziya Paşa
    C) Namık Kemal D) Ahmet Mithat Efendi E) Ali Bey

    10. Eski edebiyat alışkanlığına hak, adalet, hürriyet vb. siyasal ve sosyal düşünce kavramları getirerek eski şekille yeni öze ulaşmıştır. “Şiir ve İnşa” makalesiyle halk dili ve şiirini savunmuş, Tanzimat yazarlarının ortak ülküsüne katılmış ve istibdada karşı savaşmıştır.

    Bu parçada tanıtılan Tanzimat dönemi sanatçısı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Namık Kemal B)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    C) Ziya Paşa D) Ahmet Mithat Efendi
    E)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...



    11. Aşağıdaki eserlerden hangisi

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ’e ait bir eser değildir?


    A) İntibah B) Zavallı Çocuk C) Cezmi
    D) Gülnihal E) Zafername

    12. Aşağıdakilerden hangisi Tanzimat edebiyatının özelliklerinden biridir?
    A)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ndan etkilenmişlerdir.

    B) Roman ve

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    de yapılan tasvirler, süs için yapılmamış kahramanların kişiliklerinin oluşumunu daha iyi anlatabilmek için yapılmıştır.

    C) Şiirlerde biçim eski, içerik yenidir.
    D)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    , dönemin koşulları gereği eserlerinde toplumsal konuları işleyememiştir.

    E) Yazarlar, eserlerde kişiliklerini gizlemişlerdir.

    13. Aşağıdakilerden hangisi

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ’e ait değildir?


    A) Araba Sevdası B) Çok Bilen Çok Yanılır
    C) Nejat Ekrem D)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    E) Muhsin Bey


    14. Aşağıdaki yazar – eser eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?
    A)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    – Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat

    B) Şinasi – Şair Evlenmesi
    C) Namık Kemal – Gülnihal
    D) Ziya Paşa – Cezmi
    E)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    Efendi – Henüz On Yedi Yaşında


    15. Aşağıdaki verilen belirtici niteliklerden hangisi Tanzimat romanında rastlanmaz?

    A) Kişiler genellikle tek yönlüdür.
    B) Birinci dönem romancıları romantizmin etkisinde kalmıştır.
    C) Roman kahramanları çoğu kez ilk görüşte aşık olur.
    D) Batıyı yanlış anlayan tipler eleştirilir.
    E)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    a sadece günlük hayatın ufak tefek sorunları

    konu olarak seçilir.

    14. Aşağıdakilerden hangisi

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    nın ortak özelliklerinden biri değildir?


    A) Hemen hepsi Fransız kültürüyle yetişmişlerdir.
    B) Siyasetle yakından ilgilenirler.
    C)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ni tamamen bırakmışlar milli ölçümüz olan

    hece ölçüsüyle şiirler yazmışlardır..
    D) Eserlerde rastlantılara fazlasıyla yer vermişlerdir.
    E) Cariyelik kurumunu ve alafrangalık özentisini
    eleştirirler.
    15. Aşağıdaki eserlerden hangisi

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ’a aittir?


    A)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    B) Küçük Şeyler C) Muhsin Bey

    D)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    E) Makber


    16. İlk çeviri romanımız aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Telemak B)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    C) Şair Evlenmesi

    D)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    E)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...



    17. Aşağıdakilerden hangisi Batı tekniğiyle yazılmış ilk tiyatromuzdur?

    A) Fitnen B)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    C)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    D) Çok Bilen Çok Yanılır E)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...



    18. Aşağıdakilerden hangisi

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    sanatçılarından biri değildir?


    A)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    B)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    C)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    E)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    E)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...





    CEVAP ANAHTARI: 1.D 2. D 3. D 4. E 5. D
    6. A 7. B 8. A 9. C 10. C 11. E 12. C 14. D
    15. E 16. A 17. B 18. A
    alihandrooo, αуѕєgüℓ, Chrimina ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  2. HaYaT SéRSéRi

    HaYaT SéRSéRi Üye

    Katılım:
    15 Ekim 2011
    Mesajlar:
    2.006
    Beğenileri:
    1.061
    Ödül Puanları:
    114
    Yer:
    uçurumun dibi.
    cnm bnm çok saol ama şu ***** yıldızlar da ne hiç bir şey anlaşılmıyo da.. :):):):):):)
Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.

Sayfayı Paylaş