Tanzimat Dönemi Edebiyatı test soruları

Konu 'Türk Edebiyatı Konu Testleri' bölümünde Moderatör Gül tarafından paylaşıldı.

  1. Moderatör Gül

    Moderatör Gül Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    3 Kasım 2009
    Mesajlar:
    2.216
    Beğenileri:
    973
    Ödül Puanları:
    0

    1. Aşağıdakilerden hangisi

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    edebiyatının genel özellikleri arasında yer almaz?

    A) Batı etkisinde gelişen bir edebiyattır.
    B) Roman, öykü, tiyatro, ve gazete yazıları gibi türlerin ilk örnekleri bu dönemde verilmiştir.
    C) Sanatçılar, bu dönemde vatan, ulus, hürriyet gibi toplumsal kavramlara eserlerinde yer vermiştir.
    D) Bu dönemdeki şiirler,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    olarak yenidir; ancak içerik olarak

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    şiirinin özelliklerini taşır.
    E) Birinci dönem sanatçıları toplumsal konuları işlemiştir.




    2.

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    , bu

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ında Bihruz Bey-in kişiliğinde Yanlış Batılılaşmayı işlemiş, birkaç yabancı

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    konuşmakla Batılı olunamayacağını savunmuştur.
    Bu parçada sözü edilen eser ve yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) İntibah - Namık Kemal
    B) Eylül - Mehmet Rauf
    C) Yaban - Yakup Kadri Karaosmanoğlu
    D) Araba Sevdası - R. Mahmut Ekrem
    E) Sergüzeşt - Sami Paşazade Sezai



    3. Felatun Bey ile Rakım Efendi

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    daki ilk romanlardan biridir. Romana adını veren Felatun Bey, Avrupalılar gibi giyinip kuşandığında batılı olunacağını düşünen züppe bir tiptir.Diğer kahraman Rakım Efendi ise batıyı doğru anlayan , dönemini doğru değerlendiren bir Osmanlı aydınıdır.
    Bu parçada sözü edilen eser, aşağıdaki sanatçılarımızdan hangisine aittir?

    A) Mehmet Rauf
    B) Sami Paşazade Sezai
    C) Namık Kemal
    D) Ahmet Mithat Efendi
    E) Peyami Safa




    4. Aşağıdakilerden hangisi Tanzimat roman ve hikayelerinin özelliklerinden biri değildir?

    A) Eserin sonunda iyiler ödüllendirilir, kötüler ise cezalandırılır.
    B) Realizm ve romantizmin etkileri görülür.
    C) Roman ve hikayelerde genellikle olayların akışı kesilir ve okuyucuya ders verilir.
    D) Kişiler, genellikle tek yönlüdür.
    E) İlk psikolojik romanımız bu dönemde yazılmıştır.


    5. İlk tarihi romanımız aşağıdakilerden hangisidir?

    A)
    Şair Evlenmesi

    B)
    Araba Sevdası
    C)
    Karabibik
    D) Cezmi

    E)
    Dokuzuncu Hariciye Koğuşu




    6. 18. İlk edebi romanımız aşağıdakilerden hangisidir?

    A) İntibah B) Cezmi C) Eylül D) Sergüzeşt E) Yaban



    7. Aşağıdakilerden hangisinde bir bilgi yanlışlığı yapılmıştır?

    A) İlk çeviri romanımız, Yusuf Kamil Paşa-nın Fenelon-dan çevirdiği -Telemak- adlı eserdir.
    B) İlk yerli romanımız, Recaizade Mahmut Ekrem-in -Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat- adlı eseridir.
    C) Edebiyatımızdaki ilk köy romanı Nabizade Nazım-ın -Karabibik- adlı eseridir.
    D) Batı tekniğiyle yazılmış ilk tiyatromuz, Şinasi-nin -Şair Evlenmesi- adlı eseridir.
    E) Noktalama işaretleri ilk kez Tanzimat döneminde kullanılmıştır.



    8. Aşağıdakilerden hangisinde Tanzimat sanatçıları bir arada verilmiştir?

    A) Namık Kemal - Şinasi - Ziya Paşa
    B) R.Mahmut Ekrem - A. Tahran - T.Fikret
    C) Ahmet Mithat - Namık Kemal - Ö. Seyfettin
    D) H.Ziya Uşaklıgil - Şinasi - Ziya Gökalp
    E) Ali Bey - A.Vefik Paşa - Ali Canip




    9. -Vatan şairi- olarak da anılan sanatçı Tanzimat dönemi Türk edebiyatının önde gelen isimlerindendir. İyi bir eğitim almıştır.1863-te Tercüme Odası-na giren yazar, orada Şinasi ile tanışmıştır. Şinasi-nin etkisiyle Batı edebiyatına yönelmiş Şinasi Paris-e gidince Tasvir-i Efkar gazetesinin yönetimini üstlenmiştir. -Vatan Yahut Silistre- adlı oyunu sahnelendikten sonra Magosa-ya sürülmüştür.
    Bu parçada tanıtılan Tanzimat dönemi sanatçısı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Abdülhak Hamit Tarhan
    B) Ziya Paşa
    C) Namık Kemal
    D) Ahmet Mithat Efendi
    E) Ali Bey




    10. Eski edebiyat alışkanlığına hak, adalet, hürriyet vb. siyasal ve sosyal düşünce kavramları getirerek eski şekille yeni öze ulaşmıştır. -Şiir ve İnşa- makalesiyle halk dili ve şiirini savunmuş, Tanzimat yazarlarının ortak ülküsüne katılmış ve istibdada karşı savaşmıştır.
    Bu parçada tanıtılan Tanzimat dönemi sanatçısı aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Namık Kemal
    B) Abdülhak Hamit Tarhan
    C) Ziya Paşa
    D) Ahmet Mithat Efendi
    E) Ali Bey



    11. Aşağıdaki eserlerden hangisi Namık Kemal-e ait bir eser değildir?

    A) İntibah
    B) Zavallı Çocuk
    C) Cezmi
    D) Gülnihal
    E) Zafername




    12. Aşağıdakilerden hangisi Tanzimat edebiyatının özelliklerinden biridir?

    A) Sembolizm akımından etkilenmişlerdir.
    B) Roman ve hikayelerde yapılan tasvirler, süs için yapılmamış kahramanların kişiliklerinin oluşumunu daha iyi anlatabilmek için yapılmıştır.
    C) Şiirlerde biçim eski, içerik yenidir.
    D) Sanatçılar, dönemin koşulları gereği eserlerinde toplumsal konuları işleyememiştir.
    E) Yazarlar, eserlerde kişiliklerini gizlemişlerdir.



    13. Aşağıdakilerden hangisi Recaizade Mahmut Ekrem’e ait değildir?

    A) Araba Sevdası

    B)
    Çok Bilen Çok Yanılır
    C) Nejat Ekrem

    D)
    Sergüzeşt
    E) Muhsin Bey





    14. Aşağıdakilerden hangisi Tanzimat şair ve yazarlarının ortak özelliklerinden biri değildir?

    A) Hemen hepsi Fransız kültürüyle yetişmişlerdir.
    B) Siyasetle yakından ilgilenirler.
    C)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ni tamamen bırakmışlar milli ölçümüz olan hece ölçüsüyle şiirler yazmışlardır..
    D) Eserlerde rastlantılara fazlasıyla yer vermişlerdir.
    E) Cariyelik kurumunu ve alafrangalık özentisini eleştirirler.




    15. Aşağıdaki eserlerden hangisi Nabizade Nazım’a aittir?

    A) Karabibik
    B) Küçük Şeyler
    C) Muhsin Bey
    D) Araba Sevdası
    E) Makber




    16. İlk çeviri romanımız aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Telemak
    B) Cezmi
    C) Şair Evlenmesi
    D) Karabibik
    E) Zehra



    17. Aşağıdakilerden hangisi Batı tekniğiyle yazılmış ilk tiyatromuzdur?

    A) Fitnen
    B) Şair Evlenmesi
    C) İntibah
    D) Çok Bilen Çok Yanılır
    E) Araba Sevdası



    18. Aşağıdakilerden hangisi Tanzimat dönemi sanatçılarından biri değildir?

    A) Tevfik Fikret
    B) Şinasi
    C) Namık Kemal
    D) Ziya Paşa
    E) Ahmet Mithat Efendi



    ...Yanıtlar…
    1) D
    2) D
    3) D
    4) E
    5) D
    6) A
    7) B
    8) A
    9) C
    10) C

    11)
    E
    12) C
    13) D
    14) C
    15) A
    16) A
    17) B
    18) A

    Mehmet Yurt ve Red bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş