Tanzimat Fermanı ile Islahat Fermanı'nın farklı yönleri sayfa 179

Konu 'Tarih - İnkılap Tarihi 10. Sınıf' bölümünde esra tüt tarafından paylaşıldı.

1. esra tüt

esra tüt Üye

25 Kasım 2010

tanzimat fermanı isle ıslahat fermanının arasındaki farklı yönleri nelerdir??:307:
  2. MaMiLog

MaMiLog Üye

2 Aralık 2011
    Islahat fermanı Tanzimat fermanından farklı olarak sadece azınlıkları kapsıyordu. Islahat fermanına göre; Müslüman olmayanları küçük düşürücü sözler kullanılamayacak,azınlıklar devlet memuru olabilecek ve her tür okula girebilecek, mahkemeler açık olacak ve herkes kendi dininde yemin edebilecek, işkence, dayak ve angarya yasak olacak; Hristiyanlar yerel yönetim meclislerine üye olabilecek, yabancı uyruklular mal ve mülk edinebilecek, gayrimüslimlerden alınan baş vergisi olan cizye kaldırılacak, Hristiyanlar için bedelli askerlik getirilecek ve herkes şirket, banka gibi ticari kurumlar açabilecekti.

Ayrıca Tanzimat Fermanında hiçbir yabancı etkisi yokken Islahat fermanı Ali Paşa ile beraber İstanbul’daki İngiliz ve Fransız elçilerinin arasında kararlaştırılmıştır. Islahat Fermanı’nın en tehlikeli yönü ise Paris Antlaşması’nda kayıtlı olması sebebiyle Osmanlı Devleti’nin iç ve dış siyasetinde bir yabancı müdahalesine açık kapı bırakılmış olması idi
    esra tüt ve Murat AKSOY bunu beğendi.