Test

Konu 'Dil ve Anlatım 10. Sınıf' bölümünde "melike" tarafından paylaşıldı.

  1. "melike"

    "melike" Üye

    Katılım:
    29 Aralık 2009
    Mesajlar:
    310
    Beğenileri:
    77
    Ödül Puanları:
    0

    Sözcükte anlam,cümlede anlam,anlatım bozukluğu ,noktalama işaretleri ve yazım yanlışlığı ile ilgili soru bulabilir misiniz?
  2. Özlem

    Özlem Bu ülke sizi de unuttu(!) - SOMA Özel Üye

    Katılım:
    15 Ekim 2009
    Mesajlar:
    4.040
    Beğenileri:
    3.106
    Ödül Puanları:
    113
    Yer:
    Konya
    SÖZCÜKTE ANLAM TEST SORULARI

    1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ayrıntılı olarak” anlamı vardır?
    A) Tayfalar ikide bir gökyüzüne bakıp konuşuyorlardı.
    B) Bene verilen her işi titizlikle yaparım.
    C) Çocuk, bilgisayar oyunlarından çok hoşlanıyordu.
    D) Bu yöreyi her yönüyle tanısam iyi olur.
    E) Ansiklopediyi ara sıra karıştırıp bir şeyler öğreniyorum.
    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    değildir?

    A) Rakibini on saniyede tuşladı.
    B) Ömer Seyfettin, şekerden öldü.
    C) Öğretmen bize ilginç sorular yöneltti.
    D) İlk rauntta maçı kazandı.
    E) Bu oyun iki perdeden oluşuyor.
    3. Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili söz, anlamca ötekilerden farklıdır?
    A) Çok çalışıyor; ancak istediği sonuca ulaşamıyordu.
    B) Sizi bekleyeceğiz; yalnız çok gecikmeyin.
    C) Günler geçiyor; lakin ondan bir haber gelmiyordu.
    D) Çocukları sevelim; çünkü onlar geleceğimizdir.
    E) İzne ayrıldım; ne var ki tatile gideceğim yeri belirlemedim.
    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “şimdi” sözcüğü, “Annen şimdi gelir, ağlama.” cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır?
    A) Olayın bu boyutta olduğunu şimdi duyuyorum.
    B) Çoban, şimdi ağıla doğru gitti.
    C) Şimdi anlarız olayın iç yüzünü.
    D) Doktor Cemal şimdi çıktı, koşarsanız yetişirsiniz.
    E) O parçayı, radyoda şimdi dinledim.
    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikinci cümle, birinci cümlede kullanılan

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    in anlamını içermez?

    A) Gün boyu çenesini bıçak açmadı.
    İsteği sonucu alamayışına kendisi de çok şaşırmıştı.
    B) Az çene yormadığımı sen de biliyorsun.
    Boşuna konuşup durma, seni dinlemiyor bile.
    C) Bütün gün oturup çene çalmıştı.
    İşi gücü, sabahtan akşama kadar gevezelik etmekti.
    D) Siz merak etmeyin, ben onun çenesini kapatırım.
    Onu susturursak sorun kalmaz sanıyorum.
    E) Herkes çenesini tutsa kimsenin kalbi kırılmaz.
    Akla gelen her şeyi söylemesek çok iyi olur.
    6. Aşağıdaki cümlelerde yer alan altı çizili ikilemeler, anlamsal kuruluşları bakımından ikişerli gruplandırılırsa hangisi dışarıda kalır?
    A) Stadyumun çevresinde tek tük seyirci göze çarpıyordu.
    B) O, hiçbir insan hakkında ileri geri konuşmaz.
    C) Olanları ezile büzüle anlatıyordu.
    D) Sen hiç hatır gönül bilmezsin.
    E) Çamurlu yolda bata çıka ilerliyorduk.
    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    kullanılmamıştır?

    A) Dava için bilirkişi raporu gerekiyor.
    B) Bu oyun tahminime göre üç perdelikti.
    C) Yapım eki almış sözcüğe gövde denir.
    D) Olayı bir de bu açıdan değerlendirin.
    E) Bu cümle, giriş cümlesi olmaya uygun değildir.
    8. “Orta” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “Kışın ortasında tayinimiz Erzurum’a çıkıvermişti.” cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır?
    A) Yolun ortasında kocaman bir kütük duruyordu.
    B) Doktor Ali Bey orta katta oturuyordu.
    C) Adanın ortasına gelince fırtına başlamıştı.
    D) Konuklarımız hafta ortasında gelebilirler.
    E) Bu sehpayı odanın ortasına koyalım.
    9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “büyük” sözcüğü, nicelik bildirmemektedir?
    A) Yaşça büyük olanı, şu siyah ceketliymiş.
    B) Otelin havuzunun büyük oluşuna sevindim.
    C) Büyük yolların yapılması kentin trafiğini rahatlatmıştı.
    D) İnsan, büyük amaçlar edinmelidir kendine.
    E) Şu büyük bina, bizim manzarayı öldürdü.
    10. Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük, genel anlamlıdır?
    A) Köpek, en sadık hayvandır.
    B) Çocuğu ısıran köpek hala bulunamadı.
    C) Köpeğime “Karabaş” adını koydum.
    D) Zavallı köpek sabaha kadar inledi.
    E) Ne kadar da güzel bir köpekmiş bu.
    11.
    1. Arabayı yolun ortasına park etmiş.
    2. Elmayı ortasından bölüp yarısını kardeşime verdi.
    3. Evin sahibi kiracıları kışın ortasında sokağa attı.
    4. Tam tarlanın ortasına geldiklerinde ağanın adamlarını gördüler.
    5. Herkesin ortasında beni küçük düşürmeni istemiyorum.
    “orta” sözcüğü, hangilerinde aynı anlamda kullanılmıştır?
    A) 1-4 B) 2-4 C) 1-3 D) 3-5 E) 3-4
    12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    da kullanılmıştır?

    A) Amma da kursağına düşkün adammış ha!
    B) Bu toplantıda da sağlıklı çözüm önerene rastlamadım.
    C) Son olaylar, bizi Irak’la savaşın eşiğine getirdi.
    D) Artık hiçbir şey için olumlu düşünemiyorum.
    E) Olayın düğümünü esrarengiz tanık çözecek gibi.
    13. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamda kullanılmıştır?
    A) Bu kısır anlayışı terk etmedikçe onunla anlaşamayız.
    B) Onu yakından tanıyınca ne denli dar düşünceli olduğunu anladım.
    C) Ancak iki adım atabildi, yığıldı kaldı.
    D) Çocukta en derin etkiyi bırakan öğretmenleridir.
    E) İnsan içini inceltmedikçe, dışını inceltemez.
    14. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamda kullanılmıştır?
    A) Artık keskin soğuklar da başlamıştı, romatizmadan her yanı ağrıyordu.
    B) Türk şiirinde en kapsamlı yeniliği Orhan Veli kuşağı gerçekleştirdi.
    C) Onun ne dolaplar çevirdiğini hiç kimse anlayamaz.
    D) Sen de tam burun yapacak zamanı buldun ha!
    E) Hazirandı, buğday başakları sararmaya başlamıştı.
    15. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamda kullanılmıştır?
    A) Onun için kara gün dostudur, derler.
    B) Okul yıllarında ateşli edebiyat söyleşileri yapardık.
    C) Karanlığın yavaş yavaş kaybolduğu saatlerdi; yapayalnızdım.
    D) Önümüzde uzanan yeşillik denizini yara yara ilerliyoruz.
    E) Hayallerinin gerçekleşmesi için hiçbir umut ışığı kalmamıştı.
    16. “Sende kalp denen şeyden eser yok.” cümlesinde “kalp” sözcüğü mecaz anlamda kullanılmıştır.
    Aşağıdakilerin hangisinde buna benzer bir kullanım yoktur?
    A) Duyguları ağır basmış; onu affedememişti.
    B) Sonunda sen de benim gibi harcanıp gideceksin.
    C) Verdiği ince karşılık beni de şaşırttı.
    D) Gezi programımızda bu yöreler yoktu.
    E) Aktör dediğin kalıptan kalıba girebilmeli.
    17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “tartmak” sözcüğü gerçek anlamında kullanılmıştır?
    A) Atalarımız, iki tart bir söyle, demişler.
    B) Bu olay, onu tartmama yardımcı oldu.
    C) Rakibini iyice tarttıktan sonra yere bırakıverdi.
    D) Domatesi tartmadan, göz kararıyla verdi.
    E) Bence o, seni tartacak adam değil.
    18. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi mecaz anlamda kullanılmamıştır?
    A) Takımımız rakibinden gömlek gömlek üstündü.
    B) Irak krizi nedeniyle borsada durgun bir gün yaşandı.
    C) Kendimi yatağa bırakır bırakmaz uyurum.
    D) Bize yaptığı babalığı asla unutmamayız.
    E) Onun geleceği, geçmişi gibi karanlık olacak.
    19. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamıyla kullanılmıştır?
    A) Çocukluğu türlü acılar içinde geçmişti.
    B) Yüzyılların eskitemediği eşsiz dizelerdi bunlar.
    C) Her eser ister istemez çağının damgasını taşır.
    D) Belli ki bu çocuk babasının damarına çekecek.
    E) İnançlarından ödün vermeyen bir kişiliğe sahipti.
    20. “Çözülmek” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamda kullanılmamıştır?
    A) Çıkara dayalı arkadaşlıklar çabucak çözülür.
    B) Kaza yapmış denince elim ayağım çözüldü.
    C) Ekonomik zorluklar karşısında aileler çözülüyor.
    D) Ellerimizi bağlayan ipler zor da olsa, çözüldü.
    E) Birkaç gönül alıcı sözden sonra aranızdaki duvar çözüldü.
    21. “Yüzmek” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde gerçek anlamıyla kullanılmıştır?
    A) Masalar, sandalyeler toz içinde yüzüyordu.
    B) İnsanlar burada sebze artıklarıyla birlikte yüzüyordu.
    C) Sınavı kazanmış mutluluk içinde yüzüyordu.
    D) Eseri yayınlandığında bir rüya aleminde yüzüyordu.
    E) O günlerde amansız bir yoksullukta yüzüyorduk.
    22. “Tutmak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamda kullanılmamıştır?
    A) Bu moda tutmadığı için eskiye dönüldü.
    B) Böyle havada beni deniz tutar.
    C) İki erik yedim; midem tuttu yine.
    D) Küçüğü havalara fırlatır, fırlatır, tutardı.
    E) O arkadaşını gözüm tutmadı.
    23. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi mecaz anlamda kullanılmamıştır?
    A) Çocuk ailenin aynasıdır, derler.
    B) Korkağın tekidir, onda yürek ne gezer!
    C) Ülkemiz pek çok uygarlığın beşiği sayılır.
    D) Tatlı dilli, sevecen biriydi, Ali usta.
    E) Kırılan camın keskin kenarı elini parçaladı.
    24. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamda kullanılmıştır?
    A) Ne istersen yap; ama ailemizin adına leke sürme.
    B) Altın saçları dalgalanıyordu rüzgarda.
    C) Keskin bir yemek kokusu salona kadar uzanmıştı.
    D) Sen de mi iftiraya kurban gittin.
    E) Senin kuyruklu yalanlarına inanmam artık.
    25. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi mecaz anlamda kullanılmamıştır?
    A) Görünürde birkaç kel tepeden başka bir şey yoktu.
    B) Sazlar şarkıcının sesini boğuyordu.
    C) Elinde ince bir kızılcık sopası vardı.
    D) Günlerdir eve kapanmış; hiç dışarı çıkmıyordu.
    E) Türk lirası dalgalanmaya bırakıldı.
    26. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “dokunmak” sözcüğü gerçek anlamda kullanılmıştır?
    A) Akşamki yemek mideme dokundu herhalde, midem ağrıyor.
    B) Konunun özüne dokunmadan kısa bir konuşma yaptı.
    C) Ucuna şöyle bir dokundum, elim kesildi.
    D) Sözlerim size dokundu ki böyle tavır koydunuz.
    E) Güneş bana da dokunuyor, hemen kızarıyorum.
    27. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamda kullanılmıştır?
    A) Nereden buldun bu gevşek adamı.
    B) Büyükanne yumuşak kalpli bir kadındı.
    C) Bütün anlattıkları masal, inandın mı?
    D) Ona sakın güvenme batakçının biridir.
    E) Hemen adamın çevresinde bir çember oluşturduk.
    28. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamda kullanılmıştır?
    A) Böyle bir çerçeveden bakarsak sorunu çözemeyiz.
    B) Bu iş uzadıkça dallanacağa benzer.
    C) O kalemiyle geçinen ender yazarlarımızdan biridir.
    D) Masanın üzerinde damarlı mermerden yapılmış bir çakmak vardı.
    E) Tanzimat Fermanı Batı’ya açılan ilk penceredir.
    28. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamıyla kullanılmıştır?
    A) Uzun bir uğraştan sonra sobayı yakabildik.
    B) Bu uğurda ne ocaklar söndü.
    C) Polis ani bir baskınla hırsız yuvasını dağıttı.
    D) Bu küçücük dükkan onun ekmek teknesiydi.
    E) Doktorun verdiği ilaçtan burnuna üç damla koydu.
    29. Aşağıdaki altı çizili söz öbeklerinden hangisi gerçek anlamıyla kullanılmıştır?
    A) O maymun iştahlıyla işe mi girişilir.
    B) Bunlar evlat değil, ömür törpüsü.
    C) Sınıfımız fen derslerinde yaprak dökümüne uğradı.
    D) Bu durumdan kurtulmak için zayıf bir umut ışığı bile yoktu.
    E) Bu koşuşturma insanı sinir hastası yapar.
    30. “ileri” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde, “Köşkün biraz gerisinde duruyorduk.” cümlesindeki “geri” sözcüğünün anlamca karşıtıdır?
    A) Babası, ileri düşünceli bir adamdı.
    B) Onu istasyonun ilerisinde gördüm.
    C) İleride, oğluna bir araba alacakmış.
    D) İleri ülkelerde her şey farklı.
    E) Sen biraz daha ileri çık.
    31. “bağlı” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde gerçek anlamda kullanılmıştır?
    A) Evine, çocuklarına, dostlarına bağlı bir adamdı.
    B) Hastamızın iyileşmesi ona göstereceğimiz özene bağlıymış.
    C) “Korkmayın köpekler bağlı!” Diye bağırdı.
    D) Bence demokrasiye bağlı bir yöneticidir o.
    E) Her şeyiyle ona yürekten bağlıydı.
    32.

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    aktarması, kavrayışın aralarında karşılaştırma olanağı sağladığı varlıklardan birine ilişkin özelliğin, diğerlerine uygulanmasıdır.
    Buna göre aşağıdakilerden hangisinde deyim aktarması yoktur?
    A) Futbol oynaya oynaya ayakkabılarını burnu aşınmıştı.
    B) Parlak sözlerle süslü konuşmasını biliyordu.
    C) Görüşlerinden bir yılanın deri değiştirmesi gibi kolayca vazgeçebiliyor.
    D) Yontulmamış kişilerden oluşuyordu bu toplum.
    E) Sizi kırmak istemememe karşın önerilerinizi gündeme getirmekten kaçınıyorum.
    33. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamda kullanılmıştır?
    A) Arabayı bu kadar yükleyince, hayvan çekemedi tabi.
    B) Kardeşim, bu anlattıklarını kimseye yutturamazsın.
    C) O kendini bizden pek yükseklerde görürdü.
    D) Tokadı yiyince gözünde şimşekler çaktı.
    E) Konuyu şişirme doğru anlat lütfen.
    "melike" bunu beğendi.
  3. Özlem

    Özlem Bu ülke sizi de unuttu(!) - SOMA Özel Üye

    Katılım:
    15 Ekim 2009
    Mesajlar:
    4.040
    Beğenileri:
    3.106
    Ödül Puanları:
    113
    Yer:
    Konya
    CÜMLE ANLAMI TEST -


    1. "Yapılamayacak gibi görünen büyük işleri başarmak" anl***** gelen deyim aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Çam devirmek
    B) Göze girmek
    C) Göz doldurmak
    D) Dağlar dayanmaz

    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "bir şeyi sürekli tekrar etmek" anlamında bir deyim kullanılmıştır?
    A) Bu kötü haberi söylemeye dilim varmıyor.
    B) Parayı görünce çocuğun dili çözüldü.
    C) Dilini tutmayı öğrenmelisin artık.
    D) Bugünlerde seni diline dolamış.

    3. Aşağıdakilerden hangisi atasözü değildir?
    A) Az veren candan, çok veren maldan.
    B) Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez.
    C) Yüzünden düşen bin parçaydı.
    D) Görünen köy klavuz istemez.

    4. Aşağıdakilerin hangisinde "düşmek" sözcüğü gerçek anlamıyla kullanılmıştır?
    A) Bir uçurum gibi düşerim gözlerinden
    B) Düşenin dostu olmaz.
    C) Payına bir arsa düşmüştü.
    D) Ayağı takılınca çok kötü düşmüştü.

    5. "Dili tutulmak" ile "Dili çözülmek" deyimleri arasındaki anlam ilişkisine benzer bir ilişki aşağıdakilerden hangisinde vardır?
    A) Eli tutulmak - eli bağlanmak
    B) Kulağı çekilmek - kulağına küpe olmak
    C) Gözleri yaşarmak - gözleri kararmak
    D) Ayağını kesmek - ayağını alıştırmak

    6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "varsayım" söz konusudur?
    A) Kitabın son baskısı yüz bin liraydı.
    B) Diyelim ki İzmir'e gittin.
    C) Bana göre en iyi insan, okuyan insandır.
    D) Küçük Ağa romanı Huzur romanından daha etkilidir.

    7. Aşağıdaki cümlelerden hangisi söyleyenin duygularını içermektedir?Kaynakwh webhatti.com:

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    A) Geçen akşam size de geldiler mi?
    B) Yeni aldıkları araba kırmızı renkliymiş.
    C) Bu maça on beş bin seyirci gelmişti.
    D) Üzerinde çekici, güzel bir elbise vardı.

    8. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde "neden -sonuç" ilişkisi yoktur?
    A) Çok yürüdüğünden ayakları şişmiş.
    B) Kısa zamanda iyileştiğinden taburcu edildi.
    C) Çok ağladığından gözleri şişti.
    D) Hırsız kedi, duvardan atlayıp kaçtı.

    9. "Memleket değiştirmekle; kıskançlık, cimrilik, kararsızlık, korku gibi özellikler bizi bırakmaz."
    Aşağıdakilerden hangisi, "anlamca" bu sözle ilgilidir?
    A) Huysuz atın çiftesi yaman olur.
    B) Horoz ölür, gözü çöplükte kalır.
    C) Can çıkmayınca huy çıkmaz.
    D) Haydan gelen huya, selden gelen suya gider.


    10.
    1. kafanızla
    2. kulağınızla değil
    3. Orhan Veli'nin şiirini
    4. ancak
    5. anlayabilirsiniz
    Yukarıdaki kelime ve kelime gruplarıyla anlamlı ve kurallı bir cümle oluşturulduğunda sıralama nasıl olur?
    A) 3-1 -4-5-2
    B) 3-4-2- 1-5
    C) 3-5-4-1-2
    D) 3-2-4-1-5


    11Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "yakınma" söz konusudur?
    A) Bir de, aldığı gibi getirmeyi öğrense!
    B) O geldiği gibi gitmeyi de biliyor.
    C) Konuştuğu gibi yazmak için çok özen gösteriyor.
    D) Çalışmayı sevdiği gibi eğlenmeyi de seviyor.

    12.Aşağıdaki cümlelerin, hangisinde eylemin nedeni belirtilmemiştir?Kaynakwh webhatti.com:

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    A) Radyodaki arızayı giderince çok sevindi.
    B) Sakat olduğu için askere alınmadı.
    C) Okulu bu sene bitirince işe başlayacak.
    D) Kibriti söndürmeden atınca yangın çıktı.
    *
    13.Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi deyimden oluşmuştur?
    A) Yağmur dünden beri ince ince yağıyor.
    B) Ev bulamayınca futbol sahasına çadır kurdu.
    C) Ali ne kadar çalışırsa çalışsın avucunu yalar.
    D) Konuyu bilmediği için yalan yanlış konuşuyor.
    *
    14. l. Bayram etmek : Çok sevinmek
    II. Avucunu yalamak : Umduğunu elde edememek
    III. Diken üstünde olmak : Tedirgin durumda olmak
    IV. Baş aşağı gitmek : İşlerin yolunda gitmesi, düzelmesi
    Yukarıdaki numaralanmış deyimlerden hangisinin anlamı yanlış verilmiştir?
    A) IV B) III C) II D) l
    *
    15.Aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
    A) Toplum içinde belli kişilerin söylediği özlü sözlere atasözü denir.
    B) Deyimler kalıplaşmıştır.
    C) Bazı kelimelerin birden fazla gerçek anlamı olabilir.
    D) Belli bir ilim dalında kullanılan kelimelere terim anlamlı kelimeler diyoruz.
    *

    CEVAPLAR:1.D 2.D 3.C 4.D 5.C 6.B 7.D 8.D 9.C 10.D 11.A 12.C 13.C 14.A 15.A
    "melike" bunu beğendi.
  4. Özlem

    Özlem Bu ülke sizi de unuttu(!) - SOMA Özel Üye

    Katılım:
    15 Ekim 2009
    Mesajlar:
    4.040
    Beğenileri:
    3.106
    Ödül Puanları:
    113
    Yer:
    Konya
    ANLATIM BOZUKLUĞU TEST - 1

    1. Aşağıdakilerden hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Dağların doruklarında su yerine kar yerdik haziran ayında.
    B) Dolmuşun içi hamam gibiydi bir de kese atacak biri olsa...
    C) Dışarı çıkınca havaların serinlemeye başladığını hissediyorsunuz artık.
    D) Kışlık giysiler dolaplardan yavaş yavaş çıkarılmaya başlandı.
    E) Ne de olsa mevsimi geldi bu kalın giyeceklerin.

    2. Aşağıdakilerden hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Dersimize gelenlerin çoğunu tanıyor, bir şeyler anlatıyor, onları motive ediyorduk.
    B) İnsanların yetişmesi onlara görev verilmesi ile sağlanır.
    C) Her insan aktifliğin çekirdeği gibidir, bir gün mutlaka fidan olmak için uygun ortamı
    bulacaktır.
    D) Bazıları soruyu çözüyor, bazıları soruların yanlışlığından söz ediyordu.
    E) Giydiğin bu elbiseye taktığın bu kravat çok uygun gitmiş.

    3. Aşağıdakilerden hangisinde "-ler,-lar" kullanıldığı yerde anlatım bozukluğunun sebebidir?
    A) Annenler dün buradaydılar haberin var mı?
    B) O söz: "Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir." Türk tarihinde önemli bir sayfa açar.
    C) Bu anlaşma birçok batılı, uygar devletler tarafından da onaylandı.
    D) Sıkıntılar, dertler, ihanetler hayatında hep bunlarla mücadele etti.
    C) Kardeşler arasında, böyle küçük anlaşmazlıklar olması normaldir.

    4. Aşağıdakilerden hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?
    A) Yüzüme dikkatle bakıyor ve dinliyor.
    B) Herkese saygısı var, korkusu yoktu.
    C) İşlerini bir plan ve program dahilinde yürütürdü.
    D) Sağlıklı ve sıhhatli nesiller yetiştirmek her milletin amacıdır.
    E) Sizi tanıyor ve selam yolluyordu.

    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Mektebinde okusaydım ben de talebesi olma zevkini tadacaktım.
    B) Her şeyden önce bir okuma yönteminiz olmalı.
    C) Yoksa okurken çok zaman yitirebilirsiniz.
    D) Bir kitabı bastan aşağı okumak gereksiz.
    E) Yiğidi siz vefayı da biz gömdük.

    6. Cümlede bulunan bir nesne, bazen aynı sözcükten oluşturulacak dolaylı tümleci unutturabilir.Bu tür cümlelerde dolaylı tümleç eksikliği söz konusu olur.
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu tür bir anlatım bozukluğu vardır?
    A) Onunla yaptığımız karşılıklı tartışmalara bir süre ara verdik.
    B) Yazarın konuya ilgisini çeken, yazmaya iten nedir, belli değil.
    C) Sizi önceden tanıyor ve güveniyoruz.
    D) Sanatçının dil sorununa eğilmesi, ilgilenmesi gerekir.
    E) Sanat insana bir şeyler vermeli ve eğitmelidir.

    7. "Bu çocuğun zeki ve yaramaz olmadığını herkes bilir." cümlesindeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisiyle giderilebilir?
    A) "ve" sözcüğü cümleden çıkarılarak.
    B) "olmadığını" sözcüğü yerine "olduğu" getirilerek.
    C) "ve" den önce "olduğunu" sözcüğü getirilerek.
    D) "bilir" sözcüğü yerine "bilmeli" getirilerek.
    E) "ve" sözcüğü yerine "fakat" getirilerek.

    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?
    A) Kesinlikle menfaate dayalı dostluklar uzun sürmeyebilir.
    B) Yanılmıyorsam, yarın buraya geleceğini zannediyorum.
    C) Onu daha çok bizim bağ evine yaptığımız kaçak ziyaretler sırasında görebilirdik.
    D) Yolların kenarlarına güzel çınar ağaçlan ekmişlerdi.
    E) O, tüm zorluklara göğüs gerdi, başa çıktı.


    YANITLAR : 1-A 2-A 3-C 4-C 5-E 6-C 7-C 8-C


    ANLATIM BOZUKLUĞU TEST - 2


    1. "Şiir edebiyatın estetik ağırlığı en fazla olan sahadır."
    Yukarıdaki cümlede bulunan anlatım bozukluğunun sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Özne - yüklem uyuşmazlığı
    B) Nesne eksikliği
    C) Aynı anlama gelen kelimelerin kullanılması
    D) Gereksiz kelime kullanılması
    E) İyelik ekinin kullanılmaması

    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu yoktur?
    a. Ne ben ne Ayşe geziye gitmek istemedi.
    b. Eserin dili çok sadeydi, fakat konusu sürükleyici değildi.
    c. Zengin olmasına rağmen yaşamasını, gezmesini iyi biliyor.
    d. Kitabı görmeden Önce içeriği hakkında bir şey söyleyemem.
    e. Sizi herkes seviyor, onaylıyor ama yardım etmiyor.

    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz sözcük kullanımından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?
    a. Hayat düpedüz kopya edilmediği için romancının hayal gücü değiştirir.
    b. Roman boyunca bütün tahlil, tasvir ve hükümlerde hep Peyami Safa'yı hissederiz.
    c. O gerçeği kabul etmez, uzak durur.
    d. O hep çetin ve zor işleri severdi.
    e. Fahim Bey tuhaf bir insan olduğu söz götürmez.

    4. Aşağıdakilerin hangisinden özne görevindeki sözün çıkarılması cümlenin anlamını bozar?
    a. Seninle daha önce de telefonlaşmıştık biz.
    b. Onlar bir sene Önce de gösteri yapmışlardı.
    c. Bu sorunun cevabını sen geçen hafta vermemiş miydin?
    d. Siz daha önce de böyle davranmayacağımıza söz vermemiş miydiniz?
    e. Bu konuyla ilgili raporu sadece o biliyor.

    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?
    a. Nükleer enerjiden faydalanırken tabiat tahrip edilmemelidir.
    b. Ülkemizin kalkınabilmesi için yetişmiş insan gücü çok önemlidir.
    c. Ne zamandır karşılıklı kavga etmiyorlardı, yine başladılar.
    d. Devletler, aralarındaki problemleri anlaşma yoluyla çözmelidir.
    e. Başkalarından saygı görmek istiyorsak biz de başkalarına saygı göstermeliyiz.

    6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu yoktur?
    a. Sizinle yakın tarihle ilgili sohbet etmek istiyorduk, bu konuda otorite olarak görüyoruz.
    b. Hiçbiri onu karşılamamıştı, görmezden gelmişlerdi.
    c. İzmir'de yaklaşık tam yirmi senedir oturuyorlardı.
    d. Durmadan fıkra ve nutuk anlatılan bu yerden hemen uzaklaştım.
    e. Kaydımın kısa sürede yapılması için çok uğraştım ama bunda başarılı olamadım.

    7. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir anlatım bozukluğu yapılmamıştır?
    a. Yetimler yurdundaki çocukların birini bile unutmaz, tek tek ziyaret edip hediyeler alırdı.
    b. Televizyonda gösterilen yerli ve Amerikan filmlerinde şiddet ön plandadır.
    c. Gramer konusunda oldukça bilgili ancak edebiyatta oldukça zayıftı.
    d. O her zaman kendisinden kıdemli olanlara saygı gösterirdi hep.
    e. Milli Eğitimle ve dershanemizin ortak çalışması sonucu genel bir sınav yapıldı.

    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "güya" sözü anlatım bozukluğuna yol açmıştır?
    a. Güya akşamları benimle gezmekten mutluymuş.
    b. Sana bu iyiliği güya o yapmış.
    c. Kardeşinin sünnet düğününde bizi de çağıracaktı güya.
    d. Güya ben soruyu cevaplayamazmışım.
    e. Sözüm ona güya sen de gelecektin.

    9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    a. Takımlarımızın Avrupa kupalarında turu geçmelerini bekliyoruz ve inanıyoruz.
    b. Yeni sanatçılar arasında çok güzel şiir yazanlar var.
    c. Bu, çocukların sınavı kazanmasını sağladı.
    d. Sıcağa kalmamak için sabah erkenden yola çıkmak gerekiyor.
    e. Bazı yazarlar yazarken toplumu göz önünde bulundurmaz.

    10. "Ofiste gürültünün ve kötü manzaralı dekorların karşısında dergi okumak oldukça zordu." cümlesindeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
    a. Özne - yüklem uyuşmazlığı
    b. Tamlama yanlışlığı
    c. Tümleç eksikliği
    d. Sözcüklerin yanlış yerde kullanılması
    e. Gereksiz sözcüklerin kullanılması



    YANITLAR : 1-E 2-B 3-D 4-E 5-C 6-E 7-C 8-E 9-A 10-B



    ANLATIM BOZUKLUĞU TEST - 3



    1. Aşağıdakilerin hangisinde bir anlam belirsizliği söz konusudur?
    a. Çalıştığını nerden bileyim.ben falcı değilim ki.
    b. Bugüne kadar birçok insanla görüştü ve tanıştı.
    c. Senin niçin çalışmadığını kimseye söylemiyor.
    d. Gelenlerin selamını alıyor, konuşmuyor.
    e. Bu yazarın tüm eserlerini okudum ve inceledim.

    2. Aşağıdakilerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    a. Yarın akşam uçakla İstanbul'a gidiyoruz.
    b. Ailesi on yıl önce buraya Selanik'ten göç etmiş.
    c. Bugüne kadar kimseyi üzmemiş ve küsmemiş.
    d. Gelenlere güler yüz gösteriyor, İkramda bulunuyordu.
    e. Herkesin derdini dinliyor ve onlara çareler arıyor.

    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?
    a. Cesetleri çok denizde kaldığı için şişmişti.
    b. Bu istek, hiç şüphesiz kulağına gitmiş olmalıdır.
    c. Aşağıdaki tebliğin yayın ve ilanına karar verilmiştir.
    d. Yazılanların hepsi bir iki günlük ömrü olan birer cılız eserlerdir.
    e. Hür düşünce, kendi kararlarını kendi verebilmek demektir.

    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    a. Olaylar İstanbul'da, bir kenar mahallede geçer.
    b. Yazar; sokağın, mahallenin ve dekorların betimlemesinde başarılıdır.
    c. Yazarın bütün ilgisinin bu noktalarda toplandığı söylenebilir.
    d. O, bir kadın romancı olarak kadın kahramanlarının ruh tahlillerinde başarılıdır.
    e. Buna rağmen romanın bir tezi savunduğunu karşı olduğunu söyleyemeyiz.

    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    a. O kadar yorgundum kî neredeyse hemen uyuyacaktım.
    b. Bu yaramazlara her zaman, uslu olmalarını söylüyorum.
    c. Ne zaman doğru dürüst bir iş yapacaksın?
    d. Annem ve ben bugün misafirleri karşılamaya gideceğiz.
    e. Tek derdim annemi yalnız bırakmış olmaktı.

    6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesne eksikliğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?
    a. Torbanın içine bütün yiyecekleri koyduk, ağzını sıkıca bağladık.
    b. Üniversiteyi yeni bitiren dayımın kızı, bu yaz evlenecek, Amerika'ya gidecek.
    c. Her sabah kahvaltı yapmadan gazetesini alır ve okur.
    d. Önümüzdeki yılın bütün sorularını hazırladık ve gönderdik.
    e. Dilekçenin sağ alt köşesine adınızı yazın ve imzalayın.


    YANITLAR : 1- A 2-C 3-E 4-E 5-A 6-E



    ANLATIM BOZUKLUĞU TEST - 4

    1. Uzun zamandır, kendisine gelen pek çok kişinin derdine çare buluyor, bu gibi tehlikeli şeylerden uzak tutmanın yollarını arıyordu.
    Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerden hangisiyle giderilebilir?
    a. "Uzun zamandır" söz grubu atılarak.
    b. "çare buluyor" yerine "derman oluyor" getirerek.
    c. İkinci cümleye uygun özne getirerek.
    d. "buluyor" sözcüğünden sonra ""onları" sözcüğü getirerek.
    e. "bu gibi yerine böyle getirerek.

    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne eksikliğinden kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?
    a. Vaktin bilginlerini toplar, düşüncelerini sorarmış.
    b. Kapıya dayanmayın, dün boyandı.
    c. Bir şey bilmeyen, bir şey unutmaz.
    d. Yüksek yerlerde hem yılana, hem kuşa rastlanır.
    e. Siz gidin, ben arkanızdan yetişirim.

    3. Aşağıdakilerin hangisinde birden fazla anlatım bozukluğu yapılmıştır?
    a. Dün okulumuzu daha önceki Milli Eğitimden sorumlu bakan arkadaşlarıyla birlikte ziyarette bulundu.
    b. Hepinizin burnu sürtülecek kurtuluş umudu olmayacak.
    c. Aleyhimize dönen dolaplar entrikalar moralimizi kesinlikle bozmaz.
    d. Sizinle aynı yaşta yaşıtınız olmayan insanlarla düşüp kalkmayın.
    e. Cümledeki nesneleri bulun ve hata olup olmadığını söyleyin.

    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
    a. Bunlardan hiçbiri bu konuyu bilmiyor bu yüzden sınavı kazanamayacak.
    b. Bir cümlede yüklem dışında bir sözcük, eylem veya hüküm vermişse o cümle birleşik cümledir.
    c. Daha uzaklara gidebilmekti bütün çabaları.
    d. Konunun uzunluğu dinleyicileri bunaltmıştı, dinleyiciler birer ikişer salonu terk etmeye başlamıştı.
    e. Konuştuklarımız aramızda kalsın dışarıya karşı mahcup olmayalım.

    5. Gereksiz sözcükten kaynaklanan bir anlatım bozukluğunun bulunduğu cümle aşağıdakilerden hangi şıkta vardır?

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...


    a. Sadece bir tek sen vardın dün düşümde.
    b. Diğer bütün figürlerin gölgeleri kalmıştı.
    c. Etkin, benliğimi kavramış, yeni bir şekil vermişti.
    d. İrademden ortadan kalkmış, ne yapacağımı bilmez bir durumdaydım.
    e. Bu düş yoğunluğundan kendime geldiğimde hala onun etkilerini duyuyordum.

    6. ''Eleştirdiği romanların, hikayelerin ince ayrıntıları üzerinde uzun uzun çalışır ve yazarlara doğru yolu gösterirdi."
    Yukarıdaki cümlenin anlatım bozukluğu aşağıdakilerden hangisi ile giderilir?
    a. "romanların" kelimesinden sonra "incelediği" sözcüğü getirerek.
    b. "ve" bağlacından sonra "eserini incelediği" söz grubu getirerek.
    c. Bağlaçtan önceki yüklem "çalışırdı" şekline getirilerek.
    d. "Eleştirdiği" sözcüğü "eleştirilen" şekline getirilerek.
    e. "ince" sözü cümleden çıkarılarak.

    7. Aşağıdakilerden hangisinde herhangi bir öğe eksikliğinden kaynaklanmayan bir anlatım bozukluğu vardır?
    a. Öznenin ne olduğunu çok iyi biliyor fakat cümlelerde bulamıyordu.
    b. Derdini, bize anlattığın gibi gidip onu çözecek makama da anlatmasını söyledi.
    c. Genellikle iyi geçinir, dost olurdu ama çok sıkı fıkı olmazdı asla.
    d. Yorum gücü gün geçtikçe azalıyor artık dergilerde pek kabul görmüyordu.
    e. Eserinin önsözünü çok özenerek yazmasına karşılık pek okunduğunu söyleyemeyiz.

    8. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde mantık yanlışlığından kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?
    a. Herkesle bu konu hakkında görüş alış verişi yapmana gerek yok.
    b. Yeter ki kendi görüşüne sahip olanları bul ve onların yaptıkları işleri sen de yap.
    c. Eleştirmenlere ise hiç gitme çünkü görüşünü daima küçümserler.
    d. Onlar değil bir düşünce üretmek herhangi bir düşünce sistemi bile kuramaz.
    e. Sadece eksiklik bulur, bunları yerden yere vurarak tatmin olurlar.

    9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yapılmıştır?
    a. Şehirlerimiz gün geçtikçe her gün kalabalıklaşmaya devam ediyor.
    b. Özellikle büyük şehirlerimize doğru bir göç patlaması yaşanmaktadır.
    c. Bu konuda ne belediyelerin ne de valiliklerin yapabileceği bir şey vardır.
    d. Kimse bu işin nasıl çözümleneceğini bilmiyor, sonucunu da öğrenmek istemiyor.
    e. Göç edenler de: "Nasıl olsa bize de bir aş ve iş bulunur." düşüncesiyle gelmeye devam ediyor.

    10. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde mantık yanlışlığından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?
    a. Ülkemizde herkes ehliyet almak için başvurmuyor ama birçok kişi ehliyet alamıyor.
    b. Bazı insanlar bisiklet sürmek şöyle dursun daha şoför koltuğuna bile oturmamışlardır.
    c. İşi sadece araç sürmek olan bu insan hem yolcularla hem de araçla son derece düzgün hareket ediyor.
    d. Yayalara saygılı olmayı bilmeyi bütün şoförlerin öğrenmesi gerekmiyor mu?
    e. Bunun yanında yayaların da trafik işaretlerine uyması zorunluluğu gerekmektedir.


    YANITLAR : 1-D 2-B 3-A 4-B 5-A 6-E 7-B 8-D 9-A 10-B



    ANLATIM BOZUKLUĞU TEST - 5


    1. "Bize söylediklerinizde tam bir tezatlık sanatı vardır." cümlesindeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerden hangisiyle giderilebilir?
    a. "Bize" sözcüğü "sîzin bize" şeklinde değiştirilerek.
    b. "Söylediklerinizde" sözcüğü söylediğiniz şeylerle" şeklinde değiştirilerek.
    c. "tezatlık" kelimesi "tezat" şekline getirilerek.
    d. Yan cümlenin yüklemi kaldırılarak "her zaman" söz grubu yüklemden önce getirilerek.
    e. Yüklem olumsuz yapılarak.

    2. Birçok gidenin(I) her biri memnun(II) ki yerinden
    Birçok(III) seneler(IV) geçti dönen yok seferinden(V)."
    Yukarıdaki mısralarda numaralandırılmış sözcüklerden hangisi anlatım bozukluğunun sebebidir?
    a. I b. II c. III d. IV e. V

    3. I. Her şeyini bize emanet ederek onurlandıran bu insanlara şükranlarımızı iletin.
    II. Bütün emanetlere gözümüz gibi koruyacağımızdan emin olabilirsiniz.
    III. Bizim inancımıza göre emanet namus kavramıyla aynı eş değerdedir.
    IV. Gerekirse her türlü fedakarlığı gösterir bize emanet edilen şeylerin kılma bile zarar gelmesine izin vermeyiz.
    V. Bu sebepten dolayı içiniz rahat etsin, gözünüz arkada kalmasın.
    Yukarıdaki cümlelerden kaç tanesinde anlatım bozukluğu vardır?
    a. 1 b. 2 c. 3 d. 4 e. 5

    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu yoktur?
    a. Ne sen duydun ne ben bizi çağıran bu sesi.
    b. Anlaşılmazlık reçetesini alıp yeni ifadeler yaparak yazarlara sunmak mıdır edebiyat.
    c. Eğer bu konuda yardım ve destek verilmeden bu işe girmenizi tavsiye etmiyorum.
    d. Zaman aşımına uğrayarak geçerliliğini yitiren ve tedavülden kaldırılan paranız varsa değiştirebiliriz.
    e. Sanat eseri zamanla etki gücünü yitiriyorsa bu esere gerçek sanat eseri dememiz mümkün değildir.

    5. "Uzun uğraşlardan sonra aldığı bu zam onun rahatlamasına neden olmuştu." cümlesinde anlatım bozukluğunu oluşturan sözcüğü değiştirdikten sonra ortaya çıkan yeni anlatım bozukluğunun sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
    a. Tümleç eksikliği
    b. Yan cümle yüklemi eksikliği
    c. Ek yanlışlığı
    d. Yanlış anlamda kullanılan sözcük
    e. Tamlama yanlışlığı

    6. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde nesne-yüklem uyumsuzluğu yoktur?
    a. Her zaman bize geleceğini söyler ama hiçbir zaman gelmezdi.
    b. Yerine git ve güzelce temizle.
    c. Elinin kirini bize gösterdin, cebine bari sokma.
    d. Onun yoluna çıkıp kesmeye kalkma.
    e. Herkese dikkat et içeri alma.


    YANITLAR : 1-C 2-D 3-D 4-E 5-C 6-A
    "melike" ve Kültür Avcısı bunu beğendi.
  5. Özlem

    Özlem Bu ülke sizi de unuttu(!) - SOMA Özel Üye

    Katılım:
    15 Ekim 2009
    Mesajlar:
    4.040
    Beğenileri:
    3.106
    Ödül Puanları:
    113
    Yer:
    Konya
    NOKTALAMA İŞARETLERİ


    1.
    Müzik( ) sanatların en zevklisidir( ) ama bir şey öğretmez( ) Buna karşılık şiir( ) hem ruhun gıdası hem de iyi bir öğretmendir.
    Yukarıdaki cümlede parantezlerle boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri getirilmelidir?

    A)(, ) (; ) (.) (,) B) (; ) (,) (.) (,) C) (,) (; ) :) ) (; ) D)(,) (,) (.) (,)



    2.

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ve öğrenciler( ) öğrendiklerini uygularlarsa bir işe yarar( ) uygulamamaları halinde hastanın ilaçlarını kullanmaması gibi bir durum hasıl olur( )

    Yukarıdaki cümlede parantezlerle boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri getirilmelidir?

    A) (, ) :) ) (.) B) (; ) (, ) (.) C) (,) (; ) (.) D) (,) (; ) (!)


    3. Cahillik üç türlüdür( ) Hiçbir şey bilmemek( ) gerekeni bilmemek ve bir sürü gereksiz şeyleri bilmek( )

    Yukarıdaki cümlede parantezlerle boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri getirilmelidir?

    A) (.) (,) (.) B) :) ) (,) (…) C) :) ) (; ) (.) D) :) ) (,) (.)


    4. Öğrenmek( ) öğrenciye( ) öğretmek( ) hocaya mahsustur.

    Yukarıdaki

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    parantezlerle boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri getirilmelidir?

    A) (,) (; ) (,) B)(; ) (,) (,) C) :) ) (; ) (,) D) (,) (,) (,)


    5. Deniz( ) düşünceye benzer( ) Denizin ürünü inci( ) düşüncenin ürünü akıldır( )

    Yukarıdaki cümlede parantezlerle boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri getirilmelidir?

    A) (,) (.) (,) (.) B) (; ) (.) (; ) (.) C) (,) (.) :) ) (.) D) (,) :) ) (,) (!)


    6. İnsanlar( ) üçe ayrılır( ) Paranın kölesi olanlar( ) paranın arkadaşı olanlar ve paranın patronu olanlar( )
    Yukarıdaki cümlede parantezlerle boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri getirilmelidir?

    A) (; ) (.) (,) (.) B) (,) :) ) (,) (…) C) (,) :) ) (; ) (.) D) (,) :) ) (,) (.)


    7. Aşağıdakilerden hangisi

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ün görevlerinden biri değildir?

    A)Yazıda sıralanan eş görevli

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ler ya da söz gruplarını ayırmada kullanılır.
    B)Anlama güç katmak için tekrarlanan sözler arasına konur.
    C)Hitaplardan sonra kullanılır.
    D)Önceki cümleye “fakat, oysa ,lakin, ancak, çünkü…” gibi bağlaçlarla bağlanan cümlelerde,

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    lardan önce kullanılır.



    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisine ünlem iminin kullanımı yanlıştır?

    A) Bu mahallenin en akıllısı (!) senmişsin, öyle mi?
    B) Defol git başımdan bir daha seni görmek istemiyorum!
    C) Adam olacak da bize bakacak!
    D) Şair (!- 1786),Türk şiirinde yeni ufuklar açmıştır.



    9. İdam edilmek üzere olan bir mahkuma( )
    ( )Diyeceğin bir şey var mı?( ) diye sorduklarında( )
    ( ) Bu bana iyi bir ders oldu. ( ) der.

    Yukarıdaki cümlede parantezlerle boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdaki

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    nden hangileri getirilmelidir?

    A) :) ) ( “) (”) :) ) (“) (”) B) (; ) (“) (”) (; ) (“) (”)
    C) :) ) (-) (-) :) ) (-) (-) D) (,) (“) (”) (,) (“) (”)



    10. Bir filozofa sormuşlar ( )
    ( )Şansa inanır mısınız?
    Filozof( )
    ( )Evet ( ) yoksa sevmediğim insanların başarısını neyle açıklarım?

    Yukarıdaki cümlede

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    lerle boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri getirilmelidir?

    A) :) ) ( —) :) ) (—) (,) B) :) ) ( —) :) ) (—) (; )
    C) (; ) ( —) (; ) (—) (,) D) (,) ( —) (,) (—) (,)



    11. Aşağıdakilerden hangisinde noktanın kulla- nımı yanlıştır?

    A) Neden geleceğimi söylemedi.
    B)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    başkanı Prof. Dr.

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    , benim hocamdı.
    C) 21. Mart. 1978’de Saimbeyli’de doğmuşum.
    D) Yeğenim henüz 5. sınıfa gidiyor.



    12. Aşağıdakilerden hangisi noktanın (.) görevi değildir?

    A)Kısaltmalardan sonra kullanılır.
    B)Sıra gösteren rakamlardan sonra “-inci” eki yerine kullanılır.
    C)Tarihlerin yazılışında gün,ay ve yılı gösteren sayıları birbirinden ayırmak için konur:
    D) Küçümseme , yerme,alay etme amacıyla parantez içinde kullanılır.



    13. Yaptığımız en büyük hata şudur( ) Biz( )her zaman dünyaya eğlenmek için geldiğimizi düşünürüz( ) halbuki bunun böyle olmağını kavrarsak bütün zorluklara katlanırız.

    Yukarıdaki cümlede parantezlerle boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri getirilmelidir?

    A) (.) (,) (,) B) :) ) (; ) (; ) C) :) ) (,) (; ) D) (.) (,) (; )



    14. Kıskançlık( ) yılan zehrinden daha beterdir

    ( )çünkü yılan zehri sadece bir kişiyi ( )kıskançlık ise hem başkasını hem de kendisini zehirler.
    Yukarıdaki cümlede parantezlerle boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri getirilmelidir?

    A) (, ) (; ) (,) B) (; ) (; ) (,) C) (; ) (; ) (; ) D) (,) (,) (,)


    15. Zamane gençlerinden biri,bir toplantıda

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    ’i küçük düşürmeye çalışıp;

    – Siz baytardınız, değil mi? demiş.
    Akif, istifini bozmadan şu cevabı vermiş;
    –Evet, bir yeriniz mi ağrıyordu?
    Yukarı parçada hangi noktalama işareti yanlış kullanılmıştır?

    A) Virgül (,) B) Konuşma çizgisi (–)
    C) Noktalı virgül ( ; ) D) Nokta (.)



    16. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir nokta- lama yanlışlığı yapılmıştır?

    A)İhtiyar, kadına nereden geldiğini sordu?
    B)Dün balkondan kar’ı seyrettik.
    C)Osmanlılar döneminde toplumda kadın’ın önemli bir yeri vardı.
    D)Yarın 08. 45’te gideceğim.



    17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül (,) farklı bir görevde kullanılmıştır?

    A) Otobüste, yolda, bahçede kısacası her yerde seni düşünüyorum.
    B) Seni, okulumu, ailemi çok özledim.
    C) Yaban’ı, Damga’yı okumanızı tavsiye ediyorum.
    D) Annesini, o çileli annesini son bir kez daha öptü.



    18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde parantez farklı bir görevde kullanılmıştır?

    A)

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    (yazın), bir bakıma yaşamın kendisi değil midir?
    B) Bir eleştirmen, biçimden daha çok muhtevaya (içeriğe) önem vermelidir bence.
    C) Kanıksamak (alışmak) sözcüğü sadeleşme akımı sırasında türetilen bir kelimedir.
    D) Bu yapıt (Çalıkuşu), bir genç kızın başından geçen olayları anlatıyor.



    19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna soru işareti getirilemez?

    A) Bizleri bugüne kadar niçin aramadığını bilmiyorum?
    B) Tüm bunları ben mi yapmışım?
    C) Seni hiç sevmez olur muyum?
    D) Giresun’un “kirazlık” anl***** gelen bir sözcük olduğunu biliyor muydunuz?



    20. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde üç noktanın kullanımı yanlıştır?

    A) Senin için: “ O … adamın biridir. ” dedi.
    B) Evde o gün kimler yoktu ki: komşular, kardeşimin okuldan arkadaşları, uzun süredir görmediğim akrabalarımız…
    C) Hapis cezası alan tanıdıklarım arasında B… de vardı.
    D) Sallanmaz o kalkışta ne mendil ne de bir kol…



    ...Yanıtlar…
    1) A
    2) C
    3) D
    4) A
    5) A
    6) D
    7) D
    8) D
    9) A
    10) A
    11) C
    12) D
    13) D
    14) A
    15) C
    16) A
    17) D
    18) D
    19) A
    20) D
    "melike" ve Kültür Avcısı bunu beğendi.
  6. Özlem

    Özlem Bu ülke sizi de unuttu(!) - SOMA Özel Üye

    Katılım:
    15 Ekim 2009
    Mesajlar:
    4.040
    Beğenileri:
    3.106
    Ödül Puanları:
    113
    Yer:
    Konya
    YAZIM KURALLARI – İMLA KURALLARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1)

    1. Gökbilimi ve coğrafyayla ilgili konuların anlatımında “Dünya” ile öteki gezegen adları, “Güneş” ve “Ay” sözcükleri büyük harfle başlar.
    Aşağıdakilerin hangisinde bu kurala uyulmamıştır?
    a) Nükleer silahlar, Dünya’yı tehdit ediyor.
    b) Ay, Dünya’ya en yakın gökcismi ve Dünya’nın uydusudur.
    c) Gezegenlerin yörüngesi, Güneş’ten uzaklaştıkça genişlemektedir.
    d) Sanatçının dünyasında karamsarlığa yer yoktur.
    e) Hava o kadar sıcaktı ki sanki güneş alçalmıştı.

    2.
    1. Solonda konsolos Vefik Bey’in arkadaşları oturuyordu.
    2. 14 Aralık Salı günü yapılan toplantı çok verimli olmuştu.
    3. Başkalarına kızıpta bize bağırmaya hakkın yok.
    4. Göz göze geldiğimizde ne demek istediğini anlamıştım.
    Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangi ikisinde yazım yanlışı vardır?
    a) 1 – 2
    b) 1 – 3
    c) 2 – 3
    d) 2 – 4
    e) 3 – 4

    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?
    a) Kuzey Anadolu Fay hattı batılı uzmanlarca inceleniyor.
    b) Bu yılki yarışma Güney Kore’de yapılacak.
    c) Güneydoğuya bakan odalar yazın çok sıcaktır.
    d) Karadeniz’in doğusuna doğru yol alıyorduk.
    e) Hava tahminlerine göre İçbatı Ege’de yağış bekleniyor.

    4. Aşağıdakilerin hangisinde “– ki ” ekinin veya “ki” bağlacının yazımıyla ilgili bir yanlışlık yoktur?
    a) Madem ki gelmeyecektin, niye bizi beklettin?
    b) Masadaki kalemi alıp cebine koydu.
    c) Desemki, vakitlerden bir nisan akşamıdır.
    d) Kenarda ki yoldan gidersek iyi olur.
    e) Soru sorduğu zaman, cevaplaki sussun.

    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?
    a) Söyliyecek sözü olmasına rağmen hep sessiz kalırdı.
    b) Samimi olmıyan bir hayatın güzel yanı olmaz, diyordu.
    c) Dün kalabalık bir sokakta yanlızca seni gördüm.
    d) Ona şu anda sürpriz bir doğumgünü hazırlıyoruz.
    e) Küçük bir sokakda sebze satıyordu.

    6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?
    a) Yarın bizimle Ankara’ya gelmiyormusun?
    b) Ünlü şair, Tevfik Fikret lisesini başarıyla bitirmiş.
    c) Büyük Menderes nehri, bu bölgeye dökülür.
    d) Seninde saçına bir gün karlar yağacak.
    e) Tarihi kale, yok olmak üzere.

    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?
    a) Mirastan herbirine eşit ölçüde pay verildi.
    b) Bu olaya milletce tepkimizi göstermeliyiz.
    c) Düşünki akrabaların seni arayıp sormadı.
    d) Bahse girerim o da pişman olmuştur.
    e) Pekçok edebiyatçı tarafından beğenilen biridir.

    8. Aşağıdakilerin hangisinde büyük harflerin yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmamıştır?
    a) Tuz gölünde değişik balıklar yaşayamaz.
    b) Cemil bey, toplantı için Ankara’ya gitti.
    c) Bu yazıyı bir Edebiyat Dergisi’nden aldım.
    d) İstanbul Üniversitesi’nde bir profesör konuşma yaptı.
    e) H. Edip, Anılarını “Dağa Çıkan Kurt”ta yazdı.

    9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?
    a) Cumhuriyetin 75’nci yılını kutladık.
    b) Saat 16:15’de sizinle görüşelim.
    c) Elindeki kalemlerin 10’nunu bana verdi.
    d) Bizim çocuk 5’er 5’er saymayı öğrenmiş.
    e) Sınıflarımız 25’şer kişiden oluşuyor.

    10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?
    a) Demin ki kavgada dört kişi yaralanmış.
    b) Babasıda ölünce bir başına kalakalmış.
    c) Elbisesin de çıkması zor yağ lekeleri vardı.
    d) Bu konu da her türlü desteği vermeğe hazırız.
    e) Mademki gelmeyecektin, niye aramadın?

    CEVAPLAR: 1.a 2.b 3.a 4.b 5.d 6.e 7.d 8.d 9.d 10.e
    "melike" ve Kültür Avcısı bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş