Türk şiiri nazım biçimleri ve türleri

Konu 'Edebiyat 9.Sınıf' bölümünde jamy tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.
  1. jamy

    jamy Üye

    Katılım:
    25 Eylül 2010
    Mesajlar:
    16
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    0

    Türk şiiri nazım biçimleri ve türleri ile ilgili soru var mı ? 50 tane. :confused:
  2. Moderatör Sevgi

    Moderatör Sevgi Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    13 Aralık 2010
    Mesajlar:
    630
    Beğenileri:
    1.190
    Ödül Puanları:
    0

    Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...

    Türk şiiri nazım biçimleri ve türleri ile ilgili soru var mı ? 50 tane. :confused:
    Genişletmek için tıkla...
    27 tane bulabildim ama bunlar da senin istediğin konu ile alakalı

    1. Aşağıdakilerin hangisinde Âşık edebiyatı ürünleri bir arada verilmiştir?

    A) Semai, koşma, destan, varsağı

    B) Koşma, ağıt, mani, semai

    C) Mani, destan, ilahi, ağıt

    D) Ağıt, semai, türkü, nefes

    E) Türkü, varsağı, semai, ilahi

    2. (I) Mani ortak Halk edebiyatının en yaygın ve en küçük nazım biçimidir. (II) Dizeler yedi hecelidir. (III) Genelde birinci, ikinci ve dör*düncü dizeleri uyaklı, üçüncü dizesi serbest*tir. (IV) İlk iki dizeyle son iki dize arasında an*lamsal bir bağıntı yoktur. (V) Tüm maniler dört dizeden oluşur.

    Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde "mani" ile ilgili bir bilgi yanlışı vardır?

    A)l. B)ll. C) III. D) IV. E) V.



    3. Divan şiirinde belli bir uyak düzeniyle yazı*lan, dizeleri arasında ölçü birliği bulunan, herhangi bir düşünce ve duyguyu en az iki, en çok on iki beyit içinde anlatan nazım bi*çimidir.

    Bu parçada aşağıdakilerin hangisinden söz edilmektedir?

    A) Müstezat B) Kıta C) Gazel

    D) Şarkı E) Mesnevi



    4. En eski örneklerine 16. yüzyılda rastlanan bu tür, Halk edebiyatında bireysel ve top*lumsal bir sevinci veya üzüntüyü, ezgili bi*çimde anlatmak için hece ölçüsüyle oluştu*rulur. Bu nazım biçimi, daima bir ezgiyle söylenir. En belirgin özelliği ise anonim olu*şudur. Bununla birlikte âşıkların bu nazım bi*çimiyle şiirler söyledikleri de olmuştur.

    Bu parçada, aşağıdaki nazım biçimlerinin hangisinden söz edilmektedir?

    A) Koşma B) Mani C) Varsağı D) Türkü E) Semai



    5. I. Divan şiirinde en çok kullanılan nazım biçimlerindendir.

    II. Konusu bakımından Halk şiirindeki koş*maya benzer.

    III. Fuzuli, Baki, Nedim gibi şairlerin bu na*zım biçimiyle ortaya koydukları eserler ünlüdür.

    Yukarıda verilen özellikler aşağıdaki na*zım biçimlerinden hangisine uygundur?

    A) Kaside B) Rubai C) Mesnevi

    D) Şarkı E) Gazel



    6. Aşağıdakilerden hangisi Halk edebiyatı nazım biçimi ya da türlerinden değildir?

    A) Tuyug

    B) Semai

    C) Mani

    D) Koçaklama

    E) İlahi



    7. Bilmem kime, bilmem neye uyduk gittik

    Gâhi meye, gâhi ney'e uyduk gittik.

    Erbab-ı zeka rivayı mezhep bildi bizi

    Bizler dil-i divaneye uyduk gittik.

    Bu parçanın nazım biçimi aşağıdakiler*den hangisi olabilir?

    A) Mani B) İlahi C) Rubai

    D) Türkü E) Semai



    8. Divan şiirinde dört, beş, altı ve daha çok di*zeli bentlerin bir araya getirilmesiyle oluştu*rulan nazım biçimlerinin genel adına .... de*nir.

    Bu cümledeki boş yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

    A) Musammat

    B) Kıta

    C) Manzume

    D) Mesnevi

    E) Müstezat



    9. Aşağıdakilerin hangisinde Tekke (tasav*vuf) edebiyatına ait ürünler bir arada ve*rilmiştir?

    A) Semai, ilahi, devriye

    B) Koşma, semai, varsağı

    C) İlahi, nefes, sathiye

    D) Ağıt, mani,destan

    E) Tuyug, rubai, ilahi



    10. Halk edebiyatında tabiat, kadın, at.. gibi be*ğenilen bir varlığı övme amacıyla söylenen lirik şirilere "güzelleme" denilmiştir.

    Aşağıdakilerden hangisi "güzelleme"nin, konu bakımından Divan edebiyatındaki karşılığı olabilir?

    A) Mersiye B) Kıta C) Rubai

    D) Methiye E) Tuyug



    11. Havada bulut yok, bu ne dumandır

    Mahlede ölen yok bu ne figandır

    Şu Yemen elleri ne de yamandır

    Adı Yemen 'dir gülü çemendir

    Giden gelmiyor acep nedendir?

    Bu parçanın nazım şekli aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Semai B) Türkü C) İlahi D) Rubai E) Şarkı



    12. (I) Halk şiirinin en yaygın nazım biçimi koş*madır. (II) Koşmaların çoğu 11 'li ölçüyle söy*lenir. (III) Koşma, Divan edebiyatının "gazel'i gibi lirik konuları işler. (IV) Genellikle 3-6 dörtlükten meydana gelir. (V) En ünlü şairi Yunus Emre'dir.

    Bu parçadaki cümlelerin hangisinde "koşma"ya ilişkin bir bilgi yanlışı vardır?

    A)l. B)ll. C. III. D) IV. E)V.



    13. I. Şarkı

    II. Mesnevi

    III. Tuyug

    IV. Gazel

    Bu nazım biçimlerinden hangilerinin Halk edebiyatı etkisiyle ortaya çıktığı söylene*bilir?

    A) I. ve III. B) II. ve III. C) I. ve IV.

    D) II. ve IV. E) III. ve IV.



    14. Edebiyatımıza İran edebiyatından geçmiştir. Beyitler halinde yazılır. Genellikle aşk ve kahramanlık konularını işler. Aruzun kısa ka*lıplarıyla yazılır. Divan edebiyatında bir bakı*ma bugünkü roman ve öykü türünün yerini tutmuştur.

    Bu parçada aşağıdakilerden hangisi hak*kında bilgi verilmiştir?

    A) Murabba

    B) Mesnevi

    C) Terkib-i bent

    D) Kaside

    E) Rubai



    15. * İlahi * Varsağı * Koşma * Tuyug

    Semai * Şathiye

    Yukarıda verilenlerden kaç tanesi Âşık edebiyatına aittir?

    A)1 B)2 C)3 D) 4 E) 5



    16. Aşağıdakilerin hangisinde konularına gö*re adlandırılan nazım türleri bir arada ve*rilmiştir?

    A) Mani, gazel, kıta

    B) Müstezat, türkü, mani

    C) Gazel, rubai, kaside

    D) Semai, koşma, destan

    E) Güzelleme, ilahi, koçaklama



    17. Cana can vermeyenin ne canı var

    Can verenin adiyle sanı var

    Er kişinin metaı erlik olur

    Cevherinin lâl ile mercanı var

    Bu parçanın nazım şekli aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Tuyug B) Mani C) Mesnevi D) Türkü E) Semai

    18. Aşağıdaki nazım biçimlerinden hangisi beyitler halinde oluşturulmaz?

    A) Mesnevi B) Gazel

    C) Müstezat D) Kaside E) Şarkı



    19. Aşağıdaki nazım biçimlerinden hangisin*de aruz ölçüsü kullanılmamıştır?

    A) Mesnevi B) Rubai C) Kıta

    D) Mani E) Tuyug



    20. Aşağıdakilerden hangisi bir kasidenin ilk (matla) beyti olabilir?

    A) Uyku gözüne girmedi çalıştı can ile

    Çekti efendisi yoluna bunca zahmeti

    B) Bu şehr-i Stanbûl ki bi-misl ü bahâdır

    Bir sengine yekpare Acem mülkü fedadır

    C) Gayret kemerlerini kuşandı kılıç gibi

    Aldı hisarı verdi Hüdafeth ü nusreti

    D) Minnet Hûda'ya devlet ü dünya fena bulur

    Baki kalır sahife-yi âlemde adımız

    E) Bir câm sun Allah için bir kâse de ol mâh için

    Tâ medh-i şâhenşâh için alam ele levh ü kalem



    21. Aşağıdakilerden hangisi kasidenin bö*lümlerinden biri değildir?

    A) Tegazzül B) Fahriye

    C) Tac beyti D) Nesip - teşbip

    E) Müstezat



    22. Aşağıdakilerden hangisi "kavuştak"lı bir nazım biçimidir?

    A) Gazel B) Türkü C) Mesnevi D) Rubai E) Mani



    23. Yürü bre yalan dünya

    Sana konan göçer bir gün

    İnsan bir ekine misal

    Seni eken biçer bir gün

    Bu dörtlük konusu ve söyleyiş özelliği ba*kımından, aşağıdaki nazım biçimlerinin hangisinden alınmış olabilir?

    A) Semai B) Destan C) Varsağı

    D) Koşma E) Mani



    24. Aşağıdakilerden hangisi bir mesneviden alınmış olabilir?

    A) Boynu burulu, ayağı bağlı

    Şehlâ gözü nemli, canı dağlı

    B) Gül hasretinle yollara tutsun kulağını

    Nergis gibi kıyamete dek çeksin intizar

    C) Lebine benzediğiyçün mey-i nâb

    El üstünde tutarlar hürmeti var

    D) Haberi olsa anın yoluna can verdiğime

    Bana rahm eyleyüben eyleye idi nazarı

    E) Gülmek ol gonceye münasibdir

    Ağlamak bu dil-i hazine gerek



    25. Bahçede iğde midir

    Dalları yerde midir

    Her gördüğün seversin

    Sendeki mide midir

    Bu parça, aşağıdakilerden hangisine bir örnektir?

    A) Rubai B) Tuyug C) Mani D) Şarkı E) Türkü



    26. Divan şiirinde beyit öylesine önemlidir ki, ozanlar, kimi zaman eser diye bir tek beyit dahi yazarlar. Divan şiirinde bu tür beyitlere ...................denir.

    Bu parçadaki boş yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

    A) müfred

    B) beyt-ül gazel

    C) âzâde

    D) mısra-ı berceste

    E) bent



    27. Aşağıdaki dizilerin hangisinde Divan şiir nazım türleri bir arada verilmiştir ?

    A) methiye, gazel, kaside, naat

    B) rubai, tuyug, tevhit, mersiye

    C) ilahi, sathiye, şarkı, mesnevi

    D) mersiye, naat, hicviye, münacaat

    E) mesnevi, müstezat, rubai, naat



    Cevap Anahtarı: 1) A 2)E 3)B 4)D 5)E 6)A 7)C 8)A 9)C 10)D 11)B 12)E 13)A 14)B 15)C 16)E 17)A 18)E 19)D 20)B 21)E 22)B 23)C 24)A 25)C 26)A 27)D

    Umarım işine yarar.Emeğe saygı açısından teşekkür :)
Konu Durumu:
Mesaj gönderimine kapalı.

Sayfayı Paylaş