Türkçe Test Soruları [Soru & Test]

Konu 'Türkçe Konu Testleri' bölümünde Moderatör Güleda tarafından paylaşıldı.

  1. Moderatör Güleda

    Moderatör Güleda Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2009
    Mesajlar:
    7.623
    Beğenileri:
    4.563
    Ödül Puanları:
    113

    7. SINIF TÜRKÇE SORULARI





    1.”Soğuk”sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “Soğuk, iliklerimize kadar işlemişti.”cümlesindeki anlam ve göreviyle kullanılmıştır?

    A)Soğuk davranışlardan pek hoşlanmam.

    B)Dışarıda müthiş bir soğuk vardı.

    C)O gün, dostumuz bizi soğuk karşıladı.

    D)Karayel soğuk bir rüzgar çeşididir.



    2.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük ad durum ekini almıştır?

    A)Öğretmeni dün çok kızdırdılar.

    B)Öğretmeni az önce yolda gördüm.

    C)Öğretmeni bulursam kitabı veririm.

    D)Öğretmeni gerçekten çok iyi bir insan.

    3.Aşağıdakilerin hangisinde cevap cümlesi taml***** düşmüş bir ad tamlamasıdır?

    A)-Bu sizin neyiniz?

    -Kardeşim.

    B)-Yarın nereye gideceksin?

    -Köye.

    C)-Orada kimi göreceksin?

    -Ayşe’yi.

    D)-Bu cetvel kimin?

    -Onun.

    4.”-lik”ekiyle türetilmiş sözcüklerden hangisi türce diğerlerinden farklıdır?

    A)Elbiselik kumaş almak için çıktılar.

    B)Konuşmasındaki incelik dikkati çekti.

    C)Yalnızlık ona güven duygusu kazandırdı.

    D)Kitaplık eski yerine konulsun.



    5.Aşağıdaki cümlelerde geçen niteleme sıfatlarından hangisi durum bildirmektedir?

    A)Şu kahverengi çizgili gömlek pek güzel.

    B)Onun çalışkan biri olduğunu bilmezdim.

    C)Mutfağa yuvarlak bir masa almalıyız.

    D)Elinde,uzunca bir değnek vardı.



    6.”Kalktığımda yağmur dinmişti.Yağmurun gece,evimizin teneke d***** hızlı hızlı düşmesi beni epey korkutmuştu.Üç dört gün kapıdan dışarıya çıkamayacağımı sanmıştım.Ama durmuştu işte,sıcak bir rüzgar esiyordu şimdi lodos filan olmalıydı.”

    Bu parçanın anlatımında ayrıntıların seçiminde aşağıdaki duyuların hangisinden yararlanılmamıştır?

    A)İşitme B)Görme C)Koklama D)Dokunma



    7.Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde ulama vardır?

    A)Dayıya yeğen gerek, gemiye yelken kürek. B)Atalar sanatı oğla mirastır.

    C)Aslan ağzından yiyecek alınmaz. D)Allah sabırlı kulunu sever.



    8. Akdeniz ufkundan esen bu yelde,

    Şu akşam ufkunun menekşe rengi,

    Narlı bahçelerde çocukluk sesim,

    Saf,sedef köpüklü çocukluğum var.

    Yukarıdaki dizelerde, aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur?

    A)Ses düşmesi B)Ses türemesi C)Ulama D)Ünsüz yumuşaması



    9. “Kimi bitkiler, kış mevsiminin sert soğuklarından korunmak zorundadır.”cümlesinin öğe sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir?

    A)Özne-zarf tümleci-yüklem B)Özne-dolaylı tümleç-yüklem

    C)Özne-nesne-dolaylı tümleç-yüklem D)Nesne-özne-yüklem



    10.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, ünsüz düşmesine uğrayan bir sözcük vardır?

    A)Sabahleyin ufka doğru baktım. B)Yollar yılan gibi kıvrılıyordu.

    C)Çağrı cihazını kaybettim. D)Küçücük çocukla inatlaşıyor.












    CEVAP ANAHTARI

    1)B 2)D 3)D 4)A 5)B 6)C 7)C 8)B 9)B 10)D
  2. Moderatör Güleda

    Moderatör Güleda Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2009
    Mesajlar:
    7.623
    Beğenileri:
    4.563
    Ödül Puanları:
    113
    Türkçe Test Soruları

    8. SINIF TÜRKÇE SORULARI





    1)Aşağıdaki cümlelerde yer alan ad tamlamalarından hangisinin taml***** zamirdir?

    A)Kendi çocuğunu sevmez mi insan?

    B)Geziden kimsenin haberi olmamış.

    C)Onun malı çok kıymetlidir, dokunmayın.

    D)Kalemlerin hiçbiri işe yaramaz, atalım gitsin.



    2)”Vatanımı niçin severim?”sözü, senin aklına yüzlerce cevap getirmiyor mu? Vatanımı severim çünkü annem ve babam orada doğdu; çünkü annemin ağladığı ve babamın büyük anılarını saygı ile andığı bütün ölüler, onun kutsal toprağında gömülüdür. Çünkü doğduğum il, konuştuğum dil, beni aydınlatan kitaplar, kardeşim, arkadaşlarım… vatanımdan birer parçadır.Bu vatan sevgisini sen henüz bütünüyle duyamazsın.Bunu büyüdüğün zaman çok daha iyi anlayacaksın.

    Parçada, aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?

    A)Vatanı sevmek için pek çok neden bulunduğuna

    B)Vatan toprağının kutsal olduğuna

    C)Çocukların,vatan sevgisini büyüklerinden daha iyi hissettiğine

    D)İlimizin,dilimizin,arkadaşlarımızın vatanımızdan birer parça olduğuna



    3)Sağ çıkıp günlük savaştan,

    Evin yolunu tutmuşum.

    Yemek yedim,çocuklarım uyudu.

    İniyor üstüme yavaştan

    Allah’ın beyaz bulutu,

    Kederlerimi unutmuşum.

    Behçet NECATİGİL

    Şiire göre,şair için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

    A)Bir ailesinin olduğu B)Bir işte çalıştığı

    C)Üzüntülerini unuttuğu D)Geçim sıkıntısı çektiği



    4)Rahmetle anarım anacığımı. Böylelerini gördükçe: ”Doktorluğun, mühendisliğin, avukatlığın, şoförlüğün, şu ya da bu mesleğin okulu var; adamlığın okulu yok ki!” derdi.

    Parçada asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

    A)Yazarın annesini çok sevdiği

    B)Doktor ve mühendis olmanın çok zor olduğu

    C)Saygısız kişilerin insanları huzursuz ettiği

    D)Adam olmanın hiç de kolay bir iş olmadığı



    5)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?

    A)Gönül alıcı birsöz, yazı kışa çevirir.

    B)Kaplana binen için iniş yoktur.

    C)Gözü tok adam hiç bir zaman iflas etmez.

    D)Vaatler ülkesinde insan açlıkdan ölür.



    6)-Ne var söyle bakayım( )diye çağırdı.

    -Sarışın Yörük( )

    -Efendim, babam size şu yoğurdu gönderdi, dedi.

    -Niçin?

    -Şey( )

    -Ben yoğurt filan ısmarlamadım.

    Yukarıdaki cümlede parantezle boş bırakılan yerlere, sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri gelmelidir?

    A)(!), (,), (?) B) (,),(,),(,) C)(,),(,(…) D)(!),(.),(?)



    7)”Her insan , herkes karşısında ,her şeyden sorumludur.”cümlesindeki zamirle aynı türde olanı hangi cümlede kullanılmıştır?

    A)Sırrını açıklayan kimselerden uzak dur.

    B)Dil ile düğümlenen diş ile çözülmez.

    C)Her insan sırdaş olmaz.

    D)Sorumluluk duygusu olan kızmamalıdır.



    8)Hangi seçenekteki fiillerin tamamı birleşik zamanlıdır?

    A)Almalıydın, verecek miydin, bırakıvermiş

    B)Götürmedi, alacaktım, dinleyecekmiş

    C)Çalışır mıydı, gitmeyiveriyordu, düşünecektim

    D)Parçalamadık, çalışabildin mi, kazıyormuş



    9)I.Yalnız kimselere her zaman sahip çıkmalıyız.

    II.İş yerinde yalnız bir bilgisayar var.

    III.Dışarıda oyna,yalnız önce giysilerini değiştir.

    IV.Başarısızlıktan yalnız beni sorumlu tutamazsın!

    “Yalnız”sözcüğü, yukarıdaki cümlelerin hangilerinde edat görevinde kullanılmıştır?

    A)II.ve IV. B)II. Ve III. C)I.,II.ve III. D)I. Ve II



    10)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sözde özne vardır?

    A)Tilki, iki kez tuzağa düşmez. B)İnsan kendi kazdığı kuyuya düşer.

    C)Dikenler arasında güller yetişir. D)İyi pazarda çürük ürün satılmaz.



















    CEVAP ANAHTARI

    1-d 2-c 3-d 4d 5-b 6-c 7-a 8-c 9-a 10-d

Sayfayı Paylaş