Türkçe Test Soruları [Soru & Test]

Konu 'Türkçe Konu Testleri' bölümünde Moderatör Güleda tarafından paylaşıldı.

  1. Moderatör Güleda

    Moderatör Güleda Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2009
    Mesajlar:
    7.623
    Beğenileri:
    4.563
    Ödül Puanları:
    113

    6. SINIF TÜRKÇE SORULARI



    1)”Bu kitap beni sardı.”cümlesindeki “sarmak”sözcüğünün anlamı aşağıdakilerden hangisidir?

    A)Çekmek B)Etkilemek C)Rahatlamak D)İlgilendirmek



    2)Aşağıdaki dizelerin hangisinde ünsüz yumuşamasına uğramış sözcük vardır?

    A)Kime ne diyeyim,kaderim böyle!

    B)Dumanım,başımın süsü.

    C)Umudum bitmedi daha ağacım.

    D)Çıkmayan canda umut var.



    3)Hangi sözcükte hece düşmesi vardır?

    A)Öpücük B)Azıcık C)Körpecik D)Minicik



    4)İnsandan fazla söz açtım

    Yakınmaya başlayalı;

    Yermek değildi maksadım

    Dil durmuyor, ne yapmalı?

    M.Faik Ozansoy

    Dörtlüğün kaç yerinde ulama vardır?

    A)1 B)2 C)3 D)4



    5)Çocukluğum olmadı benim.Çocukluğu olmayanın gençliği de olmaz.Bir şey söyleyeyim mi ben size?İhtiyarlığı da olmuyor öylesinin.İnsan, çocukluğunda yaptıklarını anlatır da gözlerinin içi parlar.Ben kendimde değil,başkalarında gördüm onu.

    Paragrafın konusu nedir?

    A)Yaşlanma korkusu B)Gelecek kaygısı

    C)Çocukluğa özlem D)Gençlik yılları



    6)”Bu” sözcüğü cümlelerin hangisinde işaret zamiri olarak kullanılmıştır?

    A)Bu işi yapabilecek başka adam yok muydu?

    B)Toplum, bu insanlara sahip çıkmalı değil mi?

    C)Bu herkesin üstesinden gelebileceği bir iş değil!

    D)Bu mahallenin muhtarı kim?



    7)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde koyu olarak yazılan sözcük yer-yön zarfı görevindedir?

    A)Bu arada bir genç dışarıya çıktı.

    B)İçeriyi güzelce temizlemen gerekiyor.

    C)Az ileri gider misin arkadaşım?

    D)Geride kimseyi göremiyordum.



    ”Kayık ,koyun yüzünde,yarışa çıkmışçasına hızlandı.”cümlesinde aşağıdaki ögelerden hangisi yoktur?

    A)Özne B)Dolaylı tümleç C)Nesne D)Zarf tümleci



    9)Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut addır?

    A)Bir gün olup toprağına ulaşsam,

    B)Gözlerimden döksem sevinç yaşını.

    C)Sancağının gölgesinde dolaşsam,

    D)Öpsem, öpsem toprağını, taşını.



    10)”-ler”,cümlelerin hangisinde, eklendiği sözcüğe çokluk anlamı katmamıştır?

    A)Büyük şehirlerde hayat çok zorlaştı.

    B)Dağlarımızda çok güzel yabani çilek yetişir.

    C)kendileri bugün toplantıya başkanlık edemeyecek.

    D)Artık parmaklarını bile oynatamıyordu…





    CEVAP ANAHTARI

    1-b, 2-c,3-d, 4-a, 5-c, 6-c, 7-c, 8-c, 9-b, 10-c

    Türkçe Test 003 (6. Sınıf)
    ESENTEPE İLKÖĞRETİM OKULU TÜRKÇE DERSİ SORULARIDIR.



    Kalabalık karşısında konuşmak bana göre değil. En bildiğim konularda bile ne diyeceğimi şaşırıyorum. Sandalyeler dizilmiş, dinleyiciler bekliyor. Sen çıkacaksın, karşındakileri bir saat, yarım saat oyalayacaksın. Sıkılmadan, bıktırmadan. Hep kaçarım böyle durumlardan. Bu kez yapmadım. Bakırköy Kültür Koleji’nde “edebiyat üzerine” bir konuşma yaptım. Yazmıştım diyeceklerimi. Bıraktım kağıdı, sıkılıyor kişi kağıdı okurken, dinleyiciler de sıkılır diye düşünüyor, sıkıntısı daha da artıyor!

    Oktay AKBAL

    (Günlerde)

    (Aşağıdaki ilk dört soruyu paragrafı göz önünde bulundurarak yanıtlayınız.)



    1.Yazar hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

    A.Dinleyicilere düşüncelerini aktarırken notlara bakmaktan sıkılıyor.

    B.Kalabalık karşısında konuşmayı kendine uygun bulmuyor.

    C.Çok iyi bildiği konularda bile zaman zaman ne diyeceğini şaşırıyor.

    D.Konuşmalarını,seyirciyi oyalamak için yapıyor.



    2.Yazar hakkında aşağıdaki değerlendirmelerden hangisi uygun değildir?

    A.çekingen B.sıkılgan C.öfkeli D.duyarlı



    3.Yazarı en çok düşündüren aşağıdakilerden hangisidir?

    A.dinleyicilerin az olması

    B.dinleyicileri sıkmadan, bıktırmadan konuşma yapması

    C.konunun başka alanlara çekilerek, anlaşılamaması

    D.dinleyicilerin küçük yaştaki gençlerden oluşması



    4.Yazar, düşüncelerini açıklarken aşağıdakilerden hangisine yer vermemiştir?

    A.devrik cümlelere

    B.kişisel özelliklerini yansıtmaya

    C.izleyicilere karşı duyduğu sorumluluğu belirtmeye

    D.konuşma tekniklerini çok iyi bildiğini söylemeye



    5.”Bakırköy Kültür Koleji’nde ‘edebiyat üzerine’ bir konuşma yaptım.” Cümlesinin yüklemi aşağıdakilerden hangisidir?

    A.Yaptım.

    B.Konuşma yaptım.

    C.Bir konuşma yaptım.

    D.”Edebiyat üzerine “ bir konuşma yaptım.



    Biz neler yazabilirmişiz, ama halk tutmazmış; ne filmler çevirebilirmişiz, ama halk böylesini istiyormuş. Ne ince nükteler yapabilirmişiz ama halk yalnız kabasından anlıyormuş. Sanki halk en iyi sanatçılarımızı tutmamış, Nasrettin Hoca’yı, Şarlo’yu bizden önce beğenmemiş gibi. Gelin, işlerimizi halkçı gibi değil, düpedüz halk gibi yapalım. Halkın sözde istediği gibi değil, kendi aklımızın erdiğini, gönlümüzün dilediğini söyleyelim.Zevksizliklerimizin sorumluluğunu halka değil, kendimize yükleyelim.

    Sabahattin EYÜBOĞLU

    (Mavi ve Kara)

    (Aşağıdaki ilk üç soruyu paragrafı göz önünde bulundurarak yanıtlayınız.)



    6.Paragraftan aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?

    A.Halk, Nasrettin Hoca ve Şarlo’yu beğenmiştir.

    B.Zevksizliğin ve sorumsuzluğun nedenlerini kendimizde aramalıyız.

    C.Halkın ince nüktelerden anlamasını beklememeliyiz.

    D.İşlerimizi halkçı gibi değil,halk gibi yapmalıyız.



    7.”Gelin, işlerimizi halkçı gibi değil,düpedüz halk gibi yapalım.”cümlesinde anlatılmak istenen aşağıdaki-

    lerden hangisidir?

    A.Toplumsal yaşamda herkesin yapması gereken bir iş vardır.

    B.Yaşamda gerçekleştirdiğimiz şeyleri halkın yaptığı gibi yapmalıyız.

    C.Halk, kendi işini bilir ve iyi yapar.

    D.Halka yönelik eleştirilerimizde dikkatli olmalıyız.



    8.Yazar paragrafın anlatımında aşağıdakilerden hangisinden yararlanmamıştır?

    A.sıfatlardan B.belirtili ad tamlamalarından

    C.ilgeçlerden D.ünlemlerden



    9.”Biz neler yazabilirmişiz,ama halk tutmazmış.”cümlesi için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

    A.Kişi adılı kullanılmıştır.

    B.Birleşik eyleme yer verilmiştir.

    C.Cümle,bir soru cümlesidir.

    D.Bağlaç kullanılmıştır.



    10.”Sandalyeler dizilmiş,dinleyiciler bekliyor.” Cümlesindeki “bekliyor” eylemi için aşağıda verilen bilgilerin hangisi doğrudur?

    A.etken eylem B.edilgen eylem C.dönüşlü eylem D.işteş eylem















    YANIT ANAHTARI.



    1.D 6.C

    2.C 7.B

    3.B 8.D

    4.D 9.C

    5.D 10.A


    Türkçe Test 004 (6. Sınıf)
    2003-2004 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

    KURTULUŞ İLKÖĞRETİM OKULU

    TÜRKÇE DERSİ 6. SINIF SORULARI



    1.

    Nerde kaldı o güzelim günler,

    Ey vatanın bağrı yanık bucağı!

    Hani senin bereketli hasadın,

    Yeşil yurdun, şen evin, nerde?



    Bu dörtlükteki ana duygu aşağıdakilerden hangisidir?



    A) Kızgınlık B) Özlem C) Şaşma D)Sevinç



    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde benzetme vardır?



    A) Öyle bir gösteri yaptı ki hayran oldum.

    B) Dişleri inci gibi beyazdı.

    C) Çocuklar parkta güzel güzel oynuyorlar.

    D) İşi zamanında bitirmek için sabahlara kadar çalıştı.



    3. Aşağıdaki sözcüklerle, anlam ilişkisi bakımından, üçlü bir grup oluşturulduğunda, hangisi dışta kalır?

    A) Yorgun B) Dargın C) Küskün D)Kırgın



    4. Hangi cümlede, zıt anlamlı sözcükler bir arada kullanılmamıştır?

    A) Az veren candan, çok veren maldan.

    B) Her inişin bir yokuşu vardır.

    C) Doluya koydum almadı, boşa koydum dolmadı.

    D) Ahmet **** dolu bir çocuktu.



    5.

    Ağaçlar da insanlar gibidir,

    Seveni de olur sevmeyeni de…

    Kesersiniz ağlarlar,

    Tıpkı dövülen insan gibi.



    Şiirde, ağaçlarla ilgili olarak hangisinden söz edilmemiştir?



    A) Kin güttükleri B) Üzüldükleri C) Sevildikleri D) Acı duydukları



    6. “Sanki kendisi erken mi geldi?”cümlesiyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?



    A) O da erkenden geldi. B) O da geç geldi.

    C) En sonra o geldi. D) O benden sonra geldi.



    7. Hangi cümlede küçümseme söz konusudur?



    A) Yalnızca sen değil, ben de biliyorum.

    B) Sen sanatı öğren de yapmazsan yapma.

    C) Onu aradık da bulamadık.

    D) Para kazanacakmış da ev geçindirecekmiş.



    8. Aşağıdaki kavramlardan hangisi somuttur?

    A) Vicdan B) Mutluluk C) Başarı D) Sözlük



    9. Aşağıdaki cümlelerin hanginde “yarın” sözcüğü diğerlerinden farklı anlamda kullanılmıştır?



    A) Babam eve yarın erken gelecek. B) Yarın erken kalkmak zorundayız.

    C) Bu gençler yarın ülkeyi yönetecekler. D) Yarın kar yağsa da okullar tatil olsa.



    10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı vardır?



    A) Bir an anahtarı unuttum mu, diye düşündüm.

    B) Sana yaptığı işten kâr ettiğini mi söyledi.

    C) İşin nasıl biteceğini bilemeyiz.

    D) Çalışmaya başladı mı dünyayı unutur.



    11. Okumayı alışkanlık haline getirmek bugünkü okulun ve eğitimin başlıca amacıdır. Bütün eğitim ve öğretim kurumları, çeşitli araçlarla bu amacın gerçekleştirilmesine çalışmaktadırlar. Çünkü bu, sadece bireylerin gelişmesi için değil toplumların da gelişmesi için önemlidir.



    Paragrafın konusu aşağıdakilerden hangisidir?



    A) Eğitim öğretim durumu B) Çalışmanın faydaları

    C) Okuma alışkanlığı D) Kalkınmanın gerekliliği



    12. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yazım yanlışı yoktur?

    A)İnsanlar çevreyi kirletirken acımıyormu? B)Banamı soruyorsun?

    C)Erdem yine kendine oyuncak mı bulmuş? D)Evdeki hesap çarşıya uyarmı?



    13. ”İstanbul’a kadar geldiniz de bizi ziyaret etmediniz ha!”cümlesi hangi anlamdadır?

    A) öfke B) küçümseme C) şikayet D) sevinme



    14. “Oğlun can katmaktadır toprağa.” cümlesinde hangi sözcükte yumuşama olmuştur?

    A)toprağa B)can C)katmaktadır D)oğlun



    15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yoktur?



    A) Ava giden avcılardan haber yok. B) Seninle ne zamandır görüşemiyorduk.

    C) Kış gelmeden önce başladı soğuklar. D) Civcivleri bırakmayın oraya.



    16. “Derinden derine ırmaklar ağlar

    Uzaktan uzağa çoban çeşmesi

    Ey suyun sesinden anlayan bağlar

    Ne söyler şu dağa çoban çeşmesi.



    Aşağıdakilerden hangisinde kişileştirilen varlıklar doğru verilmiştir?



    A) ses- dağ B) çoban- su C) su-dağ D) çeşme- ırmak



    17. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde belirtili ad tamlaması vardır?



    A) Davulun sesi uzaktan hoş gelir. B) Annem bana kırmızı bir saat aldı.

    C) Çocuk bahçesi nerede? D) Burada canlı balıklar var.



    18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde niteleme sıfatı yoktur?



    A) Bu adam ne yapıyor?

    B) Kocaman kadın salıncağa biniyor?

    C) Geniş bir ev satın aldık.

    D) Eski arkadaşlarla bir yerde oturduk.





    19) “Yüreklere acı bir söz değmesin.” cümlesinin öğe sıralaması aşağıdakilerden hangisidir?



    A)Özne-Belirtili nesne-yüklem B)Dolaylı tümleç-özne-yüklem

    C)Dolaylı tümleç-zarf tümleci-yüklem D)Zarf tümleci-özne-yüklem



    20. Olağanüstü varlık ve olayları anlatan, olağanüstü kahramanları olan zevkli olay yazılarına ne denir?



    A)Fıkra B)Masal C)Öykü (Hikaye) D)Roman







    CEVAP ANAHTARI





    1) B 2) B 3) A 4) D

    5) A 6) B 7) D D

    9) C 10) B 11) C 12) C

    13) A 14) A 15) B 16) D

    17) A 18) A 19) B 20) B
  2. fevz

    fevz Üye

    Katılım:
    12 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    2
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    heeeeeeeeeeeeeeeeeee

Sayfayı Paylaş