türkçe test

Konu 'Türkçe 8. Sınıf' bölümünde kartal47 tarafından paylaşıldı.

  1. kartal47

    kartal47 Üye

    Katılım:
    31 Mart 2009
    Mesajlar:
    274
    Beğenileri:
    33
    Ödül Puanları:
    0

    türkçe 8.sınıf test var mı konu farketmez.
    şimdiden teşekkürler:ugh::ugh::ugh:
  2. SeSSiZ eSaReT

    SeSSiZ eSaReT Üye

    Katılım:
    2 Ocak 2011
    Mesajlar:
    111
    Beğenileri:
    87
    Ödül Puanları:
    0
    BURADA EDATLAR İLE İLGİLİ TEST VAR.. UMARIM İŞİNE YARAR...

    1. “Yalnız sen düşünüyorsun bunu.” Cümlesindeki “yalnız” sözcüğünün görevce özdeşi aşağıdakilerden hangisinde kullanılmıştır?
    A) Yalnız insanlara yardımcı olmak komşuluk görevimizdir.
    B) O fuları yalnız özel günlerde takabilirsiniz.
    C) Yalnız kalmayı hiç sevemedim gitti.
    D) Dün gece balkonda otururken yine yalnızdınız.

    2. Aşağıdakilerden hangisinde “gibi” edatı cümleye “benzerlik, olasılık, kuşku, kaygı” anlamı katmaz?
    A) Hırsızlar Bilal Bey’in arabasını açtıkları gibi açmışlar diğer arabaları da.
    B) Kitabı kaptığı gibi pencereden dışarı attı.
    C) Ben de bu işe senin dediğin gibi olacak gözüyle bakıyorum.
    D) Dördüncü bir büyük gazete olacak gibi yeni çıkmaya başlayan bu gazete.

    3. Aşağıdakilerden hangisinde “gibi” sözcüğüyle kurulan söz öbeği belirteç göreviyle kullanılmıştır?
    A) Solucan gibi iplikleri, nasıl adam etti bilemezsin.
    B) Senin gibi nişanlıdan ayrılmasını, onaylayamam.
    C) Sizin gibi insana, bu dünyada rastlanmaz.
    D) Sözlerini bitirince deliler gibi haykırdı.

    4. Aşağıdakilerin hangisinde “ile” edatı belirteç görevinde bir söz öbeği oluşturmuştur?
    A) Piyango çekilişini büyük bir umutla bekledik.
    B) O evde annesiyle oturuyor.
    C) Ankara’dan uçakla mı dönmüşler?
    D) Babasının ölümünü telefonla duyurdular.

    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir edat ad göreviyle kullanılmıştır?
    A) İlhan ile Perran yola çıkmışlar.
    B) Buraya sizinle konuşmak için geldik.
    C) Alem bana düşmandır, esmer sevdiğim için.
    D) Bu kadarı da fazla artık, dayanamayacağım.

    6. “üzere” sözcüğü aşağıdakilerden hangisine “amaç” anlamı katar?
    A) Sabah olmak üzere, biraz bekleyelim.
    B) Konferansı dinlemek üzere yola çıktık.
    C) Okula gelmek üzereydik ki kaza geçirdik.
    D) Sözleşme üzerine koşullar yerine getirildi.


    7. “Sabaha doğru eve geldim” cümlesindeki “-e doğru” edatının yerine aşağıdakilerden hangisi kullanılabilir?
    A) –den sonra
    B) –e göre
    C) –e karşı
    D) –den önce

    8. “ile” sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde “ilgeç” olarak kullanılmamıştır?
    A) Üzüntüylesevinç bir aradanasıl olur?
    B) Onlarla gitmeyi istemiyordu nedense.
    C) Bize amcalarıyla uğradılar.
    D) Sanmayın bu gazeteyi parayla aldım.

    9. Aşağıdaki cümlelerde kullanılan edatlardan hangisinde “zaman” kavramı belirgindir?
    A) Sizin kadar cana yakın birini bulmuş da bunuyor.
    B) Sinemaya giderken Müdür Bey’le burun buruna geliverdik.
    C) Bize kadar gelirsen görürsün neler olduğunu.
    D) O saatten beri düşüncelerimi toplayamadım.

    10. “Güzel mi güzel bir araba almış.” Cümlesinde “mi” hangi işlevi yüklenmiştir?
    A) İkisözcükarasınagirerek anlatımagereklilik anlamı katmıştır.
    B) Pekiştirilmiş sıfat yaparak anlamı kuvvetlendirmiştir.
    C) Cümleye soru anlamı katmıştır.
    D) Cümleye şaşma anlamı katmıştır.

    11. Aşağıdakilerden hangi ikisinde “yalnız” sözcüğü edat (ilgeç) olarak kullanılmamıştır?
    I) Evde yalnız yatıyorum, başka bir şey yapmıyorum.
    II) Elbet söyleyeceğim; yalnız susacağına söz ver.
    III) Yalnız bir döner ısmarlayabilirdi.
    IV) Salonu süpür; yalnız eşyalara dokunma.
    V) Düzyazılarına bile ezgi değeri katma cesaretini yalnız Nazım Hikmet gösterebildi.
    A) V. ve IV. B) I. ve III.
    C) I. ve V. D) II. ve IV.

    12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “kadar” sözcüğü ayrı bir anlam özelliğine sahiptir?
    A) Verdiğiniz kadar alacaksınız.
    B) Elinizden geldiği kadar yapınız.
    C) Sabahlara kadar ne yaptığını bilmeden dolaşıyormuş.
    D) Çalıştığın kadar kazanabilirsin.

    13. “Başka “ sözcüğünün edat olarak kullanıldığı cümle aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Her öğretmenin ders anlatışı başka başkadır.
    B) Gelecek yıl başka okula kayıt yaptıracağım.
    C) Ankara’ya gidince iyice başkalaşmış, yepyeni bir insan olmuş.
    D) Aydın’dan başka, bu soruyu çözecek adam tanımıyorum.

    14. “mi” soru edatı aşağıdaki cümlelerden hangisine farklı bir anlam katmıştır?
    A) Onu niçin mi aramamıştım?
    B) Yarınki toplantıya o da gelecek mi?
    C) Onu gördüm mü bütün işlerim ters gider.
    D) Beni her gördüğünde “kardeşin iyi mi?” diye sorardı.

    15. “ile” sözcüğü edat olarak kullanıldığında cümlede birliktelik ilişkisi kurar.
    Buna göre aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ile” sözcüğü edat görevi ile kullanılmıştır?
    A) Yoğurt ile balık yenir mi hiç?
    B) Çağlar ile Belma dışarıda oynuyorlar.
    C) Masamıza soğan ile biber getirsinler.
    D) İşleriniz ile sözleriniz birbirini tutmuyor.

    16. I. Taksiyle eve döndük
    II. Harun’la köftecide karnımızı doyurduk.
    III. Sevgisiyle, mutluluğuyla, cana yakın bir kızdı.
    IV. Yedekte montuyla ceketini de taşıyor.
    Altı çizili sözcüklerin hangisinde “ile” farklı görevde kullanılmıştır?
    A) I. B) II. C) III. D) IV.

    17. Kavramlar arasında anlam ilgisi kuran sözcüklere “edat”, bağlama görevi üstlenen sözcüklere “bağlaç” denir.
    Aşağıdakilerden hangisinde edat kullanılmıştır?
    A) Söyleyecektim ama bana fırsat tanımadılar.
    B) Çok neşeliyim, sabaha kadar şarkılar söyleyebilirim.
    C) Hem ağlıyorsun hem yine aynı hatayı yapıyorsun.
    D) Sen gel yoksa eğlencemiz tam olmaz.




    18. “kadar” sözcüğün “benzerlik, eşitlik” ilgisi kattığı cümle aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Siz bu soruları çözünceye kadar akşam olur.
    B) Çocuk babasına o kadar benziyor ki bilemezsin.
    C) Sabaha kadar oturup ders çalışmış.
    D) Cennet kadar güzel bu yurdun kıymetini bilin.

    19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isimleşmiş bir edat kullanılmıştır?
    A) Senin gibisini bu dünya bir daha görmez.
    B) Ölü gibi yatıyorsun, biraz çalışsana.
    C) Eve kadar gidip geleceğim, izninizle.
    D) Maşallah, çocuk tazı gibi koşuyor.

    20. “kadar” sözcüğü, aşağıdakilerden hangisinde farklı bir görevde kullanılmıştır?
    A) Bu kadar kolay soru olmaz.
    B) Öğretmen kadar bilemezsiniz.
    C) Ama düşünün buluncaya kadar.
    D) Bu kadarı da fazla değil mi?



    Cevaplar: 1-B 2-D 3-D 4-A 5-D 6-B 7-C 8-A 9-D 10-B 11-D 12-C 13-D 14-C 15-A 16-D 17-B 18-D 19-A 20-D



    KARŞILIĞINDA TEŞEKKÜR İSTERİM ONA GÖREE :D :D
    kartal47 bunu beğendi.
  3. kartal47

    kartal47 Üye

    Katılım:
    31 Mart 2009
    Mesajlar:
    274
    Beğenileri:
    33
    Ödül Puanları:
    0
    teşekkürler

Sayfayı Paylaş