UYAK TÜRLERİ

Konu 'Türk Edebiyatı Konu Testleri' bölümünde Toгgαи tarafından paylaşıldı.

  1. Toгgαи

    Toгgαи Özel Üye Özel Üye

    Katılım:
    25 Ekim 2007
    Mesajlar:
    4.730
    Beğenileri:
    1.809
    Ödül Puanları:
    38

    UYAK TÜRLERİ

    1)

    Bir münasip dostum olsa sırrım açar idim

    Harc edüp eldeki varım cümleden geçer idim

    Tuti dilin agu verse nûş edip içer idim

    Aşıklara ölüm gelmez tatlıdır ballar gibi



    Yukarıdaki dörtlüğün uyağı, uyak örgüsü ve redifi sırasıyla aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?



    A) Yarım uyak, aaab, -idim

    B) Zengin uyak, abaa, -idim

    C) Tam uyak, aaab, -ar idim

    D) Tam uyak, aaba, -idim

    E) Yarım uyak, aaab, -ar idim



    Cevap E



    2)

    Yücesine çıktım baktım engine

    Ovasının köpüklenmiş selleri



    Yukarıdaki dizelerle



    I. yiğit olan

    II. kendisine güldürür

    III. hep elleri

    IV. düşmez ise dengine



    bu parçalar kullanılarak çarpraz uyak düzeni oluşturulmak istense son iki dizenin sıralanışı aşağıdakilerden hangisi olur?



    A) III. – IV. B) I. – II. C) II. – III D) I. – IV E) II. – IV

    II. – I IV. - III I. – IV II. – III I. – III

    Cevap D



    3)

    Bana nispet çıkmış yolun üstüne

    Samur kürk giyinmiş alın üstün

    Taramış saçların belin üstüne

    Bir elma yanaklı sim gerdanlıdır



    Yukarıdaki dörtlük için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

    A) 11’li hece ölçüsü kullanılmıştır.

    B) Ulama yapılmıştır.

    C) Redif kullanılmıştır.

    D) Düz uyak örgüsü kullanılmıştır.

    E) Zengin uyak kullanılmıştır.



    Cevap E



    4)

    Aşağıdakilerden hangisinde redif kullanılmamıştır?



    A) Düştüm ateşlere durmaz yanarım

    İçip aşkın dolusundan kanarım

    B) Ne yaman bahçeli güllü goncalı

    Sinemi vurdu bir kirpiği kancalı

    C) Gördü gözüm kabul ettim ölümü

    Geldi geçti hiç sormadı halimi

    D) Ne güzel yetmiş de dostumun bağı

    El vurup gülleri dermenin çağı

    E) Altı kardeş idik bindirdik ata

    Kızılırmak’ varınca oldu bir hata

    Cevap E



    5)

    Aşağıdaki dizelerin hangisinde farklı bir uyak kullanılmıştır?



    A) Kurtlarla düşmüşüm dağa

    Kurt sesim ulaşmaz çağa

    B) Çınlasın çağrılarla çın çın da çın

    Çağ yıkarmış kaçın bulutlar kaçın

    C) Ağam oğlan beyim oğlan

    Canım olsun sana kurban

    D) Bize mesken oldu kahveler hanlar

    Yarin meclisinde oturan canlar

    E) Aşk ile kendime biçtim kefenim

    Dolayıp boynuma taktım resenim



    Cevap B



    6)

    Aşağıdakilerden hangisinde uyak kullanılmamıştır?

    A) Elindeki kınası soldu mu ola

    Evde kaynatası duydu mu ola

    B) Sabah olsun tan yerleri ışısın

    Çiğ düşünde gül goncalar üşüsün

    C) Yeşil ördek gibi daldım göllere

    Sen düşürdün beni dilden dillere

    D) Ak gerdanda benler zer- nişanlıdır

    Zülfünün telleri pek reyhanlıdır.

    E) Çek deveci develerin yokuşa

    Deli oldum o sendeki bakışa



    Cevap A



    7)

    Yaktı beni aşk oduna o, yanmaz

    Seher oldu, feryadımdan uyanmaz



    Yukarıdaki beyitte görülen uyak çeşidi aşağıdakilerden hangisinde vardır?



    A) Bir üstada olsam çırak

    Bir olurdu yakın ile ırak

    B) Kemiğimi kavursalar

    Harman gibi savursalar

    C) Torunuyuz bir dedenin

    Tohumuyuz bir bedenin

    D)Hak yoluna gidenlerin

    Ey pir vasfın erenlerin

    E) Asa olsam ellerine

    Kurban olsam dillerine


    Cevap A



    8)

    Her şey yerli yerinde,havuz başında servi

    Bir dolap gıcırdıyor uzaklarda durmadan



    Yukarıdaki dizelerle



    I. sarmaşıklar ve böcek sesleri

    II.eşya aksetmiş gibi tılsımlı

    III. sarmış evi

    IV. bir uykudan



    bu parçalar kullanılarak sarma uyak oluşturulmak istense son iki dizenin sıralanışı aşağıdakilerden hangisi olmalıdır?



    A) III. – IV. B) I. – II. C) II. – III D) I. – IV E) II. – IV

    II. – I IV. - III I. – IV II. – III I. – III

    Cevap E



    9)

    Biliyorum gölgede senin uyuduğunu

    Bir deniz mağarası kadar kuytu ve serin

    Hazların aleminde yumulmuş kirpiklerin

    Yüzünde bir tebessüm bu ağır öğle sonu



    Yukarıdaki dörtlük için aşağıdaki dörtlük için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?



    A) Redif kullanılmıştır.

    B) Ulama yapılmıştır.

    C) Sarma uyak vardır.

    D) II. ve III. dizelerde zengin uyak vardır.

    E) I. ve IV. dizelerde tam uyak vardır.

    Cevap E



    10)



    I. Yaramaz geldi kim bilir nereden

    II. Baktım avare bir küçük kelebek

    III. Belli yorgundu; bir veremli çiçek

    IV. Mavi bir gölge uçtu pencereden



    Yukarıda numaralanmış dizeler aşağıdakilerden hangisine göre sıralanırsa çarpraz uyak oluşur?



    A) IV. – I. – II. – III. B) IV. – II. – I. – III. C) II. – III. – I. – IV

    D)II. – III. – IV. – I. E) I. – IV. – III. – II.

    Cevap B



    11)

    Aşağıdakilerden hangisinde cinaslı uyaklı vardır?



    A) Düşün ki haşr olan kan, kemik, etin

    Yaptığı bu tümsek, amansız çetin

    B) Ey kimsesizler el veriniz kimsesizlere

    Onlardır ancak el verecek kimse sizlere

    C) Günlerdir ne gördüm ne de bir kimseye sordum

    Ya Rab! Hele kalp ağrılarım dindi diyordum

    D) Kardır üstümüze yağan geceden

    Yağmurlu, karlı bir düşünceden

    E) Bir taze bahar alemi seyretti felekte

    Mevsim mütehayyil, vakit akşamdı Bebek’te

    Cevap B

    12)

    Çatlıyor, yırtınıyor yokuşu sökmek için

    Hey Sakarya, kim demiş suya vurulmaz perçin

    Yukarıdaki beyitin uyak çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

    A) Yarım uyak B) Zengin uyak C) Tam uyak

    D) Tunç uyak E) Cinaslı uyak



    Cevap B



    13)

    Kırgın kırgın bakma yüzüme Roza

    Henüz dinlemedin benden türküler

    Benim aşkım uymaz öyle her saza

    En güzel türküyü bir kurşun söyler



    Yukarıdaki dörtlük için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?



    A) Zengin uyak kullanılmıştır.

    B) Tam uyak kullanılmıştır.

    C) 11’li hece ölçüsü kullanılmıştır.

    D) Redif vardır.

    E) III. dizede dört ayrı yerde ulama yapılmıştır.



    Cevap D



    14)

    Kapandım yatağa son çare diye

    Yepyeni bir dünya etti hediye



    Yukarıdaki beyitin uyak çeşidiyle aşağıdakilerden hangisi aynıdır?

    A) Bu nasıl bir dünya hikayesi zor

    Bütün bu kâinat muşamba dekor

    B) Nesin sen? Hakikat olsan da çekil

    Otursun yerine bende her şekil

    C) Yetiş körlük, yetiş, gözde takma cam

    Vatanım, sevgilim, dostum ve hocam

    D) Benliğim kazan ve aklım kepçe

    Her fikir içimde bir kelepçe

    E) Mekanı bir satıh, zamanı vehim

    Bütün insanlık yalana teslim



    Cevap C



    15)

    Gözyaşım Fırat gibi coştu, çağladı durdu.

    Yüreğim koptu sanki… Canım yanıyor canım

    Kara haberin beni habersiz yere vurdu

    Ah güzel Erzincan’ım! Vah dertli Erzincan’ım!



    Yukarıdaki dörtlük için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

    A) I. ve III. dizelerde redif vardır.

    B) Tunç uyak kullanılmıştır.

    C) II. ve IV. dizelerde “-nım” lar rediftir.

    D) Ulama yapılmıştır.

    E) Uyak düzeni çarpraz uyaktır.

    Cevap C



    16)

    Kendi milli gururumu sezerim

    Başım gökte, alnım ak gezerim



    Yukarıdaki dizelerin uyak çeşidi ve redifleri aşağıdakilerden hangisidir?



    A) Zengin uyak, -im B) Tam uyak, -im C) Zengin uyak, -erim

    D) Tam uyak, -erim E) Tunç uyak, -im

    Cevap D



    17)

    Bütün şehir nihayetsiz bir sûr içinde

    Şimdi çiftler uyuyorlar bu nûr içinde



    Yukarıdaki dizelerin uyak çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?



    A) Zengin uyak B) Tam uyak C) Yarım uyak

    D) Cinaslı uyak E) Tunç uyak



    Cevap A



    18)

    Hilâl ürpermişti gûya derinde

    Semâ uzaklaşmış gibi yerden

    Bu gece şu kavga sâhillerinde

    Vahşi bir güzellikti hükmeyleyen



    Yukarıdaki dörtlük için aşağıdakilerden hangisi kesinlikle söylenebilir?

    A) II. ve IV. dizede redif kullanılmıştır.

    B) Sarma uyak şeklinde kafiyelenmiştir.

    C) I. ve III. dizelerde zengin uyak kullanılmıştır.

    D) I. ve III. dizelerde redif yoktur.

    E) Karacaoğlan’a aittir.

    Cevap C



    19)

    Birdenbire düştük gibi bir gizli sevince

    Gezdik, yürüdük yan yana rüzgarlar esince



    Yukarıdaki dizelerde bulunan uyak çeşidi aşağıdaki dizelerin hangisinde vardır?



    A) Kamilin nişanı o güzel huyu

    Ona ölçü olmaz bedeni boyu

    B) Derdin bedeni ağ gibi sarsa

    O müşkül halini gelip de sorsa

    C) Aşıklarda hayat gam ile tasa

    Böyledir kaderi, değişmez yasa

    D) Baharda dağlara çıkmak iyidir

    Çıkıp da dağlara bakmak iyidir

    E) Azgın deredeki selden uzak dur

    Aslı zatı bozuk kuldan uzak dur

    Cevap C



    20)

    I. Doğru konuşurum hiç yalan demem

    Gül-zarda rakibe aman tanımam

    II. Alır seni ummana götürür

    Bir sözüne bin söz ekler yetinir



    Yukarıda numaralanmış dizeler için hangisini söylemek doğru olur?



    A) I. ve II. dizelerde redif yoktur.

    B) I numaralı dizelerde tam uyak vardır.

    C) II numaralı dizelerde zengin uyak vardır, redif yoktur.

    D) II numaralı dizelerde redif yoktur, uyak vardır.

    E) I. ve II. dizelerde uyak yoktur, redif vardır.

    Cevap E

Sayfayı Paylaş