Victor Hugo

Konu 'Şairler' bölümünde S. Moderatör Uğur tarafından paylaşıldı.

1. S. Moderatör Uğur

S. Moderatör Uğur Özel Üye Özel Üye

4 Şubat 2008

Victor Hugo(1802 Besançon-1885 Paris).Fransız şairi ve yazarı.Liseyi bitirdikten sonra kendini tümüyle edebiyata adadı.Fransız coşumcularının (romantikler) yayın organı olan La Muse Française dergisini kurdu(1824).Cenacle adını taşıyan coşumcu sanatçılar çevresinin üyesi ve onun odak noktası oldu.1830-1843 arasında en verimli dönemlerinden birini yaşadı.Romanları, tiyatro yapıtları ve şiirleriyle başarıdan başarıya koştu.Notre Dame de Paris (Paris'in Notredame Kilisesi, 1831) adlı ,şl büyük romanını yayımladı.Fransız Akademisi'ne üye seçildi(1841).Çok sevdiği kızı Leopoldine'nin boğularak öldürülmesi üzerine(1843), 1852 ye dek yeni yapıt vermedi.1848 Devrimi'nden sonra parlemento üyeliğine seçildi.3. Napoleon'un hükümet darbesini engellemeye çalıştı, başaramayınca Belçika'ya kaçmak zorunda kaldı(1851).Ateşli bir demokrasi ve cumhuriyet yanlısı olarak imparatorluk rejimini eleştiren yapıtlar yazdı.1855-1870 arasını küçük bir İngiliz adası olan Guernsey'de geçirdi.O dönem yazarlığının en üretken yılları olmuştur.Başyaptı olan Les Misarebles(Sefiller 1862) adlı romanını yayaımladı, bunu Les Travailleurs de la Mer(Deniz İşçileri, 1866) ve L'Homme qui Rit(Gülen Adam 1866) gibi önemli romanları izledi.Cumhuriyet yeniden kurulunca Paris'e dönen Hugo, Ulusal Meclise seçildi.Artık Fransa'nın en gözde kişilerinden biriydi.Paris Komünü'nün ezilmesinden sonra komüncülerin bağışlanması için çok uğraştıysada sonuç alamadı.Giderek siyasal ve toplumsal yaşamdan elini eteğini çekti.

Şiirleri

Doğulular
    Cezalar
    Dalıp Gitmeler