Yeryüzü Şekilleri - Grotto

Konu 'Coğrafya Ders Notları' bölümünde Lethe tarafından paylaşıldı.

1. Lethe

Lethe Özel Üye Özel Üye

12 Nisan 2010

Grotto dekoru yontu, Villa Torrigiani, Lucca
    Grotto (İtalyanca grotta),modern, tarihi ya da tarih öncesi dönemlerde insanlar tarafından ortakolarak kullanılmış doğal ya da yapay mağara çeşidi. Bahçe düzenlemesiiçin yapay olarak yapılmamışsa bir grotto genellikle su kenarında ve sutarafından basılmış ya da gel-git sırasında suyla dolan bir mağaradır.Capri'deki Grotta Azzura ve Tiberius'un Napoli körfezindekivillasının grottoları önemli deniz kıyısı grottolarıdır. İster gel-gitebağlı ister yüksek tepelerde olsun genellikle kireçtaşı bölgelerinyeraltı suları tarafından eritilerek aşındırılmasıyla meydana gelirler.
    Roma'nın güneyinde, en alt terasın hemen yanında yer alan ilkeltapınağın en eski bölümü olan büyük Roma kutsal alanı Praeneste, birkaynağı çıktığı doğal bir grottodur.
    Tiberius, kendi grottosunu tıpkı Odysseia'da bahsedilen Polyphemus'unmağarasına benzetebilmek ve mitolojik bir dekor yaratabilmek içinheykellerle donatmıştı. Bilinen en kutsal grotto daha da eski birmağara olan Girit Adası'nda, Knossos sarayı yakınlarındaki MinosUygarlığına ait Eileithyia'dır.
    Grotto kelimesi İtalyanca grotta, Vulgar Latince grupta, Latince crypta (crypt) kelimesinden türemiştir. Tarihi bir hata olarak grotesk kelimesi ile ilişkilendirilmiştir. 15. yüzyılda, Romalılar kazara Nero'nun Palatine Tepesindeki Domus Aureaadlı sarayın altında bir seri oda ortaya çıkardılar. Bu odalarçelenklerle, çok ince mimari kafesler, yapraklar ve hayvanlarlasüslenmişti. Bunları bulan Romalılar bunların çok değişik olduklarınıdüşündüler. Keşfettikleri bu durum nedeniyle bu tip süslemelere grottesche ya da grotesk adı verildi.

Noel Baba'nın Grottosu
    Batılı ülkelerde Noel kutlamaları esnasında işlek yerlere "NoelBaba'nın Grottosu" olarak adlandırılan ufak yapılar inşa edilir. Burayagelen çocuklar Noel Baba ya da yardımcıları kılığındaki oyuncularındizine oturup hediye siparişi verirler. Bu sayede ebeveynler deçocuklarının neler istediğini öğrenmiş olurlar. Burada çocuklara ufakhediyeler ve şekerlemeler verilir.